Kasztany pieczone to prawdziwy przysmak i bomba witaminowa. Mowa oczywiście o odmianach jadalnych, nie zaś tych, z których w czasach szkoły podstawowej robiło się ludziki. Kasztany zdecydowanie najlepiej smakują zakupione wprost z ulicy, upieczone w specjalnym piecu. Na Krecie dla odmiany kasztany układa się na ziemi, spala na nich duże gałęzie, a następnie w uzyskanym popiole kasztany piecze, podobnie, jak nasze ziemniaki w ognisku. To chyba dwa najlepsze sposoby przygotowania kasztanów. Cóż wtedy zrobić jednak, gdy ogniska w okolicy zrobić się nie da, pieca brak, a chęć na kasztany pieczone się pojawi? Jest sposób, piekarnik daje sobie z nimi całkiem dobrze radę. Może nie ma tego „ogniskowego” zapachu, skorupki nie są pięknie przypalone, ale kasztany pieczone w piekarniku i tak smakują wybornie.


KASZTANY PIECZONE SKŁADNIKI:

1 kilogram włoskich, hiszpańskich lub tureckich kasztanów jadalnych;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


KASZTANY PIECZONE DOMOWYM SPOSOBEM

Smakują najlepiej jedzone zaraz po upieczeniu. Skórka powinna łatwo odchodzić; najlepiej zajadać solo, albo z odrobiną soli lub masła. Kasztany to bogate źródło witamin; są bardzo zdrowe i pożywne. Powinny być obowiązkowym składnikiem jesiennej diety.

kasztany pieczone domowym sposobem


Przy okazji pieczenia kasztanów możesz upiecz również BATATY przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *