Kasza jęczmienna z sosem grzybowym może wydawać się daniem nudnym. Błąd. Wiem, że „kasza z sosem” na pierwszy rzut jawi się jako danie niezbyt atrakcyjne. Udowodnię Wam jednak w swoim przepisie poniżej, że nawet w przypadku tak prostego dania można co nieco „pokombinować”, aby stworzyć coś nie tylko wyglądającego apetycznie, ale i po prostu nieziemskiego w smaku. Oświadczam, że według tego przepisu kasza jęczmienna z sosem grzybowym jest REWELACYJNA.


KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM GRZYBOWYM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów oczyszczonych, niedużych pieczarek;
  • 50 gramów suszonych podgrzybków;
  • 1 średnia cebula;
  • masło klarowane;
  • natka pietruszki;
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego;
  • 200 gramów kaszy jęczmiennej;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM GRZYBOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Suszone podgrzybki zalej 1 litrem wrzącej wody i pozostaw do namoczenia na 15 minut. W międzyczasie pokrój na ćwiartki pieczarki.

pieczarki pokrojone leżące w misce

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

9. Gdy kasza jest już jędrna i miękka delikatnie spulchnij ją widelcem. Powinna mieć piękny, złoty kolor i niezwykły aromat grzybowy.

ugotowana kasza w garnku


KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM GRZYBOWYM

Kaszę podawaj obficie polaną sosem grzybowym wykładając na jej wierzch sporo grzybów. Odrobina natki pietruszki przełamie nieco jednolity kolor dania.

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym

KASZA gryczana z JARMUŻEM również powinna Ci zasmakować – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *