Kasza jęczmienna z sosem grzybowym może wydawać się daniem nudnym. Błąd. Wiem, że „kasza z sosem” na pierwszy rzut jawi się jako danie niezbyt atrakcyjne. Udowodnię Wam jednak w swoim przepisie poniżej, że nawet w przypadku tak prostego dania można co nieco „pokombinować”, aby stworzyć coś nie tylko wyglądającego apetycznie, ale i po prostu nieziemskiego w smaku. Oświadczam, że według tego przepisu kasza jęczmienna z sosem grzybowym jest REWELACYJNA.


KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM GRZYBOWYM

SKŁADNIKI

300 gramów oczyszczonych, niedużych pieczarek;[FMP]
50 gramów suszonych podgrzybków;
1 średnia cebula;
masło klarowane;
natka pietruszki;
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego;
200 gramów kaszy jęczmiennej;
1 łyżka mąki pszennej;
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Suszone podgrzybki zalej 1 litrem wrzącej wody i pozostaw do namoczenia na 15 minut. W międzyczasie pokrój na ćwiartki pieczarki.

pieczarki pokrojone leżące w misce

2. Namoczone podgrzybki gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut.

w małym garnku gioują się suszone grzyby

3. Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i oliwy i wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli wrzuć pieczarki; posól je, popieprz i smaż na dosyć mocnym (ale nie za mocnym) ogniu, aż lekko się przyrumienią (około 5 minut).

duszenie pieczarek

4. Pieczarki przełóż do garnka, dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki i wlej szklankę wywaru z gotowania grzybów. Ponadto dodaj wszystkie ugotowane podgrzybki i wlej dodatkowo 1 szklankę bulionu drobiowego lub warzywnego tak, aby uzyskać żądaną ilość sosu (pozostały wywar z gotowania grzybów odłóż na bok).

duszenie grzybów

5. Gotuj grzyby 20 minut na wolnym ogniu.

grzyby gotują się w garnku

6. W międzyczasie do garnka z pozostałym, lekko osolonym wywarem grzybowym wrzuć 200 gramów kaszy jęczmiennej, przykryj garnek i gotuj na minimalnym ogniu do momentu, aż kasza niemal całkowicie wchłonie wodę. Wtedy wyłącz gaz pod garnkiem i pozostaw kaszę pod przykryciem do czasu, aż zmięknie (proporcje kasza-płyn winny być 1:2).

w garnku gotuje się kasza

7. W szklance rozpuść łyżkę mąki z odrobiną wody, dodaj łyżkę dobrej, kwaśnej śmietany i zahartuj całość chochelką sosu z garnka. Wlej tak przygotowaną śmietanę do grzybów.

Kasza jęczmienna z sosem grzybowym

8. Do sosu grzybowego dodaj jeszcze garstkę posiekanej natki pietruszki, dopraw całość do smaku i gotuj jeszcze 2 minuty.

Kasza jęczmienna z sosem grzybowym[/FMP]

9. Gdy kasza jest już jędrna i miękka delikatnie spulchnij ją widelcem. Powinna mieć piękny, złoty kolor i niezwykły aromat grzybowy.

ugotowana kasza w garnku


KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM GRZYBOWYM

Kaszę podawaj obficie polaną sosem grzybowym wykładając na jej wierzch sporo grzybów. Odrobina natki pietruszki przełamie nieco jednolity kolor dania.

KASZA JĘCZMIENNA Z SOSEM grzybowym


KASZA gryczana z JARMUŻEM również powinna Ci zasmakować – przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *