Kasza gryczana z sosem grzybowym to super danie chętnie jedzone w Polsce w sezonie grzybowym. Oczywistym jest bowiem, że najlepszy sos grzybowy robi się zawsze ze świeżych grzybów, podczas gdy grzyby suszone idealnie pasują do potraw „zimowych” nadając im znakomity grzybowy aromat. Ja często łączę te dwa „rodzaje” grzybów latem i jesienią, przez co mój sos grzybowy ma wspaniały smak świeżych grzybów, a dzięki dodatkowi grzybów suszonych smak sosu jest bardziej intensywny. Taki, jak lubię. Wypróbuj mój sposób, a przekonasz się, że warto do świeżych grzybów wrzucić 1-2 grzybki suszone…


KASZA GRYCZANA Z SOSEM GRZYBOWYM

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów kaszy gryczanej palonej;
  • 400 gramów świeżych podgrzybków;
  • 2-3 suszone podgrzybki;
  • 1 duża cebula;
  • 500 ml wywaru jarzynowego;
  • masło;
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

KASZA GRYCZANA Z SOSEM GRZYBOWYM PRZYGOTOWANIE:

1. Najważniejszym składnikiem dania są oczywiście świeże grzyby. Ja proponuję użyć około 300-400 gramów świeżych podgrzybków, które moim zdaniem są bardziej aromatyczne od prawdziwków, choć konsystencja sosu z podgrzybków nie każdemu będzie pasować. Jeżeli tak jest użyj po prostu prawdziwków zamiast podgrzybków.

świeże podgrzybki

2. Dobry sos grzybowy, oczywiście oprócz świeżych grzybów, winien zawierać również solidny wywar. Zwykle grzyby zalewa się wywarem jarzynowym; Ty jednak zastosuj się do mojej rady – namaczaj przez 15 minut we wrzątku 2-3 suszone podgrzybki, a następnie gotuj je kolejne kilkanaście minut, aż zmiękną. Część wody (lub całą) z gotowania suszonych grzybów użyj do przygotowania sosu ze świeżych grzybów. Oczywiście oprócz wywaru z gotowania suszonych grzybów koniecznie dolać należy nieco wywaru jarzynowego, w przeciwnym razie sos może być lekko gorzki. Ja taką „mieszankę” wywaru jarzynowego i wywaru z gotowania suszonych grzybów miałem tym razem zamrożoną, więc przygotowanie sosu poszło znacznie szybciej.

UWAGA: Zastosuj się do mojego przepisu ściśle, a poznasz zupełnie nowy, niesamowity smak kaszy gryczanej.

świeże podgrzybki

3. Grzyby oczyść, a następnie pokrój w kawałki, jakie lubisz.

podgrzybki pokrojone w paski

4. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i masła, a następnie wrzuć i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

na patelni smaży się drobno posiekana cebula

5. Wrzuć pokrojone grzyby; całość posól, popierz i dopraw tymiankiem. Smaż grzyby kilka minut, aż ładnie się zrumienią.

smażenie pokrojonych grzybów

6. W garnku zagrzej wywar jarzynowy połączony z wodą z gotowania suszonych grzybów; wrzuć pokrojone ugotowane suszone grzyby oraz przesmażone świeże grzyby.

duszenie świeżych grzybów

7. Gotuj grzyby na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż zmiękną.

w garnku duszą się pokrojone podgrzybki

8. Gdy grzyby są miękkie, a płyn odparuje tak, aby była go odpowiednia dla gęstości sosu ilość wlej kwaśną śmietaną uprzednio zahartowaną chochelką wywaru z gotowania grzybów. Całość zagotuj, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem.

zabielanie sosu grzybowego śmietaną

9. Do sosu wrzuć posiekaną garść natki pietruszki.

sos grzybowy ze świeżych grzybów

10. Dodaj do sosu również drobno posiekaną czerwoną papryczkę chilli – dla smaku i dla koloru.

Kasza gryczana z sosem grzybowym

11. Sos w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Kasza gryczana z sosem grzybowym

12. Przygotuj kaszę gryczaną lub inną według przepisu na opakowaniu; kasza gryczana z sosem grzybowym to dla mnie zestawienie idealne, ale Ty masz zapewne swoje „smaki”, więc nie krępuj się i zmień przepis pod swoim kątem.

ugotowana kasza gryczana


KASZA GRYCZANA Z SOSEM GRZYBOWYM

To danie rewelacyjne, proste, szybkie i pyszne. Pamiętaj jednak, że przygotowany w sposób jak powyżej sos grzybowy możesz podać również z ziemniakami, kluseczkami, puree ziemniaczanym, plackami ziemniaczanymi itd. Tak naprawdę smakuje jako dodatek do wszystkiego.

Kasza gryczana z sosem grzybowym

Jak zrobić SOS z PRAWDZIWKÓW dowiesz się <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *