Kartoflanka zupa ziemniaczana wersja klasyczna

Kartoflanka to tradycyjna i sycąca polska zupa ziemniaczana przygotowana z ziemniaków oraz przesmażonych kawałków kiełbasy i przypraw na koniec zagęszczoną jasną zasmażką na boczku i słoninie.

Kartoflanka czyli po prostu zupa ziemniaczana często jest najprostszym i najlepszym sposobem na codzienny obiad. Wiele najbardziej popularnych dań w kuchniach światowych robi się w zasadzie „z niczego” czyli z tego, co akurat mamy w domach. Nie inaczej jest z kartoflanką, do przygotowania której potrzebne są w zasadzie jedynie ziemniaki i kiełbasa. Te dwa składniki chyba zawsze znajdują się w polskich domach. Kawałek słoniny wędzonej, czy domowy smalec zakrawa już o ekstrawagancję. Kartoflanka jest banalna w przygotowaniu, wiec z jej ugotowaniem poradzi sobie każdy.

Składniki

kilogram ziemniaków;
laska kiełbasy np. toruńska, śląska, zwyczajna;
plaster słoniny wędzonej;
1 duża cebula;
suszony majeranek;
czosnek;
mąka pszenna;
smalec;
liść laurowy;
ziele angielskie;
sól, pieprz;

Kartoflanka przepis tradycyjny

Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę. Jeśli dysponujesz wędzoną słoniną to będzie ona doskonałym dodatkiem do Twojej zupy i nada jej niebywałego smaku. Co do kiełbasy pełna dowolność, choć oczywiście nie powinna to być kiełbasa zbyt tłusta. Wiejska, czy bardzo tłusta zwyczajna zatem odpadają.

Słoninę pokrój w drobną kosteczkę (nie przesadź z ilością słoniny, ma ona jedynie dodać smaku), cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w półplasterki.

Ziemniaki włóż do ganka i zalej zimną wodą. Wody potrzeba tyle, aby przykryła ziemniaki i  po dodaniu pozostałych składników nie trzeba było jej dolewać. Wrzuć do ziemniaków 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, a także obrane, posiekane 2 ząbki czosnku. Dodaj sól oraz łyżkę suszonego majeranku. Gotuj ziemniaki około 10 minut.

W tym czasie podsmaż kiełbasę tak, aby lekko się zrumieniła, a następnie wrzuć kiełbasę do gotujących się ziemniaków i gotuj zupę kolejne 10 minut.

Kartoflanka to sycąca, pełna smaku klasyczna polska zupa, której nie powstydzi się żaden smakosz.

W międzyczasie zrób zasmażkę. Na patelnię wrzuć łyżkę domowego, najlepiej gęsiego smalcu (zobacz przepis na gęś pieczoną i dowiedz się jak zdobyć gęsi smalec). Wrzuć także słoninę i cebulę. Smaż wszystko na średnim ogniu, aż słonina się wytopi, a cebula zeszkli. Wsyp na patelnię płaską łyżkę mąki i mieszaj od razu, aby nie zrobiły się grudki.

Gdy mąka się nieco przyrumieni (ale nie przypali!) wlej 2 chochelki zupy i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Gdy zasmażka zgęstnieje przelej ją do zupy. Zupę zamieszaj, pogotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku.


Dowiedz się, jak smakuje wiedeńska zupa ziemniaczana przyrządzana z grzybami leśnymi i pachnąca suszonym majerankiem.


 

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *