Kartoflanka, czyli po prostu zupa ziemniaczana często jest najprostszym i najlepszym sposobem na codzienny obiad. Wiele najbardziej popularnych dań w kuchniach światowych robi się w zasadzie „z niczego” czyli z tego, co akurat mamy w domach. Nie inaczej jest z kartoflanką, do przygotowania której potrzebne są w zasadzie jedynie ziemniaki i kiełbasa. Te dwa składniki chyba zawsze znajdują się w polskich domach. Kawałek słoniny wędzonej, czy domowy smalec zakrawa już o ekstrawagancję. Kartoflanka jest banalna w przygotowaniu, wiec z jej ugotowaniem poradzi sobie każdy.


KARTOFLANKA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków;
  • laska kiełbasy np. toruńska, śląska, zwyczajna;
  • plaster słoniny wędzonej;
  • 1 duża cebula;
  • suszony majeranek;
  • czosnek;
  • mąka pszenna;
  • smalec;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • sól, pieprz;

KARTOFLANKA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KARTOFLANKA

2. Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę. Jeżeli dysponujesz wędzoną słoniną to będzie ona doskonałym dodatkiem do Twojej zupy i nada jej niebywałego smaku. Co do kiełbasy pełna dowolność, choć oczywiście nie powinna to być kiełbasa zbyt tłusta. Wiejska, czy bardzo tłusta zwyczajna zatem odpadają.

KARTOFLANKA

3. Słoninę pokrój w drobną kosteczkę (nie przesadź z ilością słoniny – ma ona jedynie dodać smaku), cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w półplasterki.

KARTOFLANKA

4. Ziemniaki włóż do ganka i zalej zimną wodą. Wody potrzeba tyle, aby przykryła ziemniaki, ale i po dodaniu pozostałych składników utrafić żądaną gęstość zupy.

KARTOFLANKA

5. Wrzuć do ziemniaków 1-2 listki laurowe, 2-4 kulki ziela angielskiego i obrane, posiekane 1-2 ząbki czosnku.

KARTOFLANKA

6. Dodaj sól oraz łyżkę suszonego majeranku.

KARTOFLANKA

7. Gotuj ziemniaki około 10 minut. W tym czasie podsmaż kiełbasę tak, aby lekko się zrumieniła.

KARTOFLANKA

8. Przesmażoną kiełbasę wrzuć do gotujących się ziemniaków i gotuj zupę kolejne 10 minut.

KARTOFLANKA

9. W międzyczasie zrób zasmażkę. Na patelnię wrzuć łyżkę domowego, najlepiej GĘSIEGO SMALCU (jak go uzyskać dowiesz się <<TUTAJ>>).

KARTOFLANKA

10. Wrzuć także słoninę i cebulę. Smaż wszystko na średnim ogniu, aż słonina się wytopi, a cebula zeszkli.

KARTOFLANKA

11. Wsyp na patelnię płaską łyżkę mąki i mieszaj od razu, aby nie zrobiły się grudki.

KARTOFLANKA

12. Gdy mąka się nieco przyrumieni (ale nie przypali!) wlej 1-2 chochelki zupy i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

KARTOFLANKA

13. Gdy zasmażka zgęstnieje przelej ją do zupy. Zupę zamieszaj, pogotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku.

KARTOFLANKA


KARTOFLANKA KLASYCZNA ZUPA ZIEMNIACZANA

To sycąca, pełna smaku klasyczna polska zupa, której nie powstydzi się żaden smakosz.

KARTOFLANKA


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *