Kartoflanka, czyli po prostu zupa ziemniaczana często jest najprostszym i najlepszym sposobem na codzienny obiad. Wiele najbardziej popularnych dań w kuchniach światowych robi się w zasadzie „z niczego” czyli z tego, co akurat mamy w domach. Nie inaczej jest z kartoflanką, do przygotowania której potrzebne są w zasadzie jedynie ziemniaki i kiełbasa. Te dwa składniki chyba zawsze znajdują się w polskich domach. Kawałek słoniny wędzonej, czy domowy smalec zakrawa już o ekstrawagancję. Kartoflanka jest banalna w przygotowaniu, wiec z jej ugotowaniem poradzi sobie każdy.


KARTOFLANKA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram ziemniaków;
  • laska kiełbasy np. toruńska, śląska, zwyczajna;
  • plaster słoniny wędzonej;
  • 1 duża cebula;
  • suszony majeranek;
  • czosnek;
  • mąka pszenna;
  • smalec;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • sól, pieprz;

KARTOFLANKA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kartoflanka zupa ziemniaczana składniki

2. Ziemniaki obierz, pokrój w niedużą kostkę. Jeżeli dysponujesz wędzoną słoniną to będzie ona doskonałym dodatkiem do Twojej zupy i nada jej niebywałego smaku. Co do kiełbasy pełna dowolność, choć oczywiście nie powinna to być kiełbasa zbyt tłusta. Wiejska, czy bardzo tłusta zwyczajna zatem odpadają.

pokrojone w kostkę ziemniaki wędzona słonina i laska kiełbasy

3. Słoninę pokrój w drobną kosteczkę (nie przesadź z ilością słoniny – ma ona jedynie dodać smaku), cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę przekrój wzdłuż na połowę i pokrój w półplasterki.

pokrojone kiełbasa i cebula

4. Ziemniaki włóż do ganka i zalej zimną wodą. Wody potrzeba tyle, aby przykryła ziemniaki, ale i po dodaniu pozostałych składników utrafić żądaną gęstość zupy.

gotowanie pokrojonych w kostkę ziemniaków

5. Wrzuć do ziemniaków 1-2 listki laurowe, 2-4 kulki ziela angielskiego i obrane, posiekane 1-2 ząbki czosnku.

dodawanie przypraw do zupy

6. Dodaj sól oraz łyżkę suszonego majeranku.

doprawianie zupy suszonym majerankiem

7. Gotuj ziemniaki około 10 minut. W tym czasie podsmaż kiełbasę tak, aby lekko się zrumieniła.

Kartoflanka zupa ziemniaczana

8. Przesmażoną kiełbasę wrzuć do gotujących się ziemniaków i gotuj zupę kolejne 10 minut.

podsmażona kiełbasa ląduje w garnku z zupą ziemniaczaną

9. W międzyczasie zrób zasmażkę. Na patelnię wrzuć łyżkę domowego, najlepiej GĘSIEGO SMALCU (jak go uzyskać dowiesz się <<TUTAJ>>).

domowy gęsi smalec

10. Wrzuć także słoninę i cebulę. Smaż wszystko na średnim ogniu, aż słonina się wytopi, a cebula zeszkli.

smażenie cebuli na smalcu gęsim

11. Wsyp na patelnię płaską łyżkę mąki i mieszaj od razu, aby nie zrobiły się grudki.

zasmażka

12. Gdy mąka się nieco przyrumieni (ale nie przypali!) wlej 1-2 chochelki zupy i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

zasmażka na patelni

13. Gdy zasmażka zgęstnieje przelej ją do zupy. Zupę zamieszaj, pogotuj jeszcze kilka minut, dopraw do smaku.

Kartoflanka zupa ziemniaczana


KARTOFLANKA KLASYCZNA ZUPA ZIEMNIACZANA

To sycąca, pełna smaku klasyczna polska zupa, której nie powstydzi się żaden smakosz.

Kartoflanka zupa ziemniaczana


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *