Karkówka z dzika jest daniem znakomitym, idealnym na najważniejsze rodzinne spotkania. W wersji cygańskiej zrobi wrażenie na każdym bez wątpienia. Ci, którzy dziczyzny nie lubią, a nie zostali poinformowani o rodzaju mięsa które konsumują będą się nią zajadać. Danie jest proste w przygotowaniu, ale bogactwo smaków niezwykłe. Oto bowiem marynowaną karkówkę z dziczyzny dusimy w sosie z dodatkiem słoniny, a na końcu dodajemy przesmażone krótko warzywa i dorzucamy ogórek. Całość po prostu petarda. Zdecydowanie polecam. Wszystkim.
Składniki
600 gramów karkówki z dzika;
czerwone, wytrwane wino, np. Chianti;
2 ząbki czosnku;
1 duża szalotka;
świeży majeranek;
1 duża czerwona cebula;
mielona, słodka papryka;
2 kulki ziela angielskiego;
1 duży liść laurowy;
koncentrat pomidorowy;
2 łyżki smalcu z mangalicy;
1 mały plasterek wędzonej słoniny;
mała czerwona papryka;
1 mała żółta papryka;
2 nieduże ogórki konserwowe;
2 pieczarki portabello;
sól, pieprz;
Karkówka z dzika przepis
Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie pokrój w dość duże paski. Pokrojone mięso włóż do szklanego naczynia. Dodaj czosnek, obraną i grubo posiekaną szalotkę, skruszone ziele angielskie, liść laurowy, a także 2 gałązki świeżego majeranku. Zalej wszystko winem i wymieszaj delikatnie. Naczynie z mięsem przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 24 godziny aby się dobrze przemacerowało.
Porada-> dziczyzna lubi 24-godzinne marynowanie. Twoja karkówka z dzika stanie się dzięki temu smaczniejsza.
W dniu przygotowywania dania wyjmij „przemacerowane” mięso z lodówki i przygotuj pozostałe składniki.
Odcedź mięso, marynatę odstaw na bok w garnku, a mięso bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. W garnku rozgrzej smalec i wrzuć mięso. Smaż kilka minut na mocnym ogniu. W trakcie smażenia mięso puści soki i wodę, nie przejmuj się. Jednak aby tego uniknąć możesz obsypać je przed smażeniem niewielką ilością mąki, wtedy mąka zaabsorbuje wodę.
Wyjmij przesmażone mięso z garnka (jeżeli pozostał płyn dolej go do marynaty w garnku). Rozgrzej znowu trochę smalcu, a następnie wrzuć pokrojone w drobną kostkę słoninę i czerwoną cebulę. Smaż krótko na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a słonina wytopi. Gdy tak się tanie zdejmij garnek z gazu i wsyp 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki. Zamieszaj wszystko dokładnie, aby powstała aromatyczna masa i wstaw z powrotem garnek na gaz. Dodaj 1 płaską łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wlej 2 chochelki gorącej marynaty, zamieszaj i zagotuj.
Wrzuć do garnka podsmażone wcześniej mięso, zamieszaj i wlej pozostałą marynatę (gorącą). Dodaj nieco soli, pieprz, 2 gałązki świeżego majeranku. Przykryj garnek i duś około 1,5 godziny, karkówka z dzika musi być przyjemnie miękka.
Podczas gdy karkówka się dusi pokrój w cieniutkie paseczki obie papryki oraz ogórki konserwowe. Pieczarki pokrój w plasterki. Gdy mięso jest miękkie przesmaż krótko warzywa na minimalnej ilości smalcu, a następnie dodaj je do gulaszu.
Porada-> pokrojone w paski warzywa będą świetnie współgrać ze szpeclami lub makaronem penne, które można dodać do dania.
Wrzuć do garnka również pokrojone ogórki konserwowe. Całość dopraw do smaku w razie konieczności solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze słodką, mieloną papryką. Jeśli sos jest za rzadki rozpuść w minimalnej ilości zimnej wody 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej i wlej do garnka z gulaszem.
Poznaj sprawdzony i przepyszny przepis na bigos myśliwski z dziczyzną. Tak dobrego bigosu jeszcze nie jadłeś.