Karczochy duszone w sosie cytrynowym to znane i lubiane w Grecji danie wegetariańskie. Jego ideą jest duszenie kilku warzyw wśród których dominują karczochy. Finalnie znajdują się one w sosie, który jak to w Grecji, ma smak cytrynowy. Bo Grecy cytryny poważają bez wyjątku. W Grecji można kupić mrożone serca karczochów, co znacznie upraszcza przygotowanie tego dania. Jeżeli takowych nie dostaniecie pozostanie jedynie kupienie karczochów świeżych i przygotowanie ich samemu. Bez wątpienia jednak warto tego dania spróbować, bo jest lekkie, pożywne i po prostu bardzo smaczne.


KARCZOCHY DUSZONE

SKŁADNIKI

3-4 serca karczochów
700 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
1-2 ziemniaki sałatkowe
mała marchewka
1 cebula czerwona
2 cytryny
1-2 ząbki czosnku
dymka
koperek
mąka kukurydziana lub pszenna
sól, pieprz


KARCZOCHY DUSZONE PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Karczochy duszone ala Polita składniki

2. Cebule obierz i grubo posiekaj. Pokrój zieloną część dymki.

posiekana zielona dymka i grubo pokrojona czerwona cebula

3. Pokrój dość drobno marchewkę, posiekaj czosnek.

pokrojona marchewka i grubo posiekany czosnek

4. Obierz i pokrój w grubsze kawałki ziemniaki.

pokrojony na kawałki duży ziemniak

5. Wyciśnij sok z dwóch cytryn.

świeżo wyciśnięty sok z cytryny

6. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę, a następnie wrzuć cebulę i dymkę. Smaż 2-3 minuty na niezbyt mocym ogniu. Cebula nie może się przyrumienić.

na patelni smaży się pokrojona czerwona cebula i posiekana zielona dymka

7. Dorzuć na patelnię marchewkę i smaż warzywa kolejne 2 minuty dość często mieszając.

na patelni smażą się pokrojone warzywa

8. Wrzuć na patelnię posiekany czosnek, ziemniaki i karczochy. Zamieszaj i smaż wszystko około 5 minut dość często mieszając. Pamiętaj, żeby ogień pod patelnią nie był zbyt duży. Warzywa mając się zasymilować i nabrać smaku oliwy, a nie przyrumienić.

UWAGA: Jeżeli używasz świeżych karczochów jak je obrać dowiesz się <<TUTAJ>>.

Karczochy duszone ala Polita

9. Wsyp na patelnię łyżeczkę mąki, a następnie delikatnie zamieszaj całość. Mąka fajnie zagęści nam sos, który powstanie na koniec.

Karczochy duszone ala Polita

10. Gdy mąka lekko się przesmaży wlej na patelnię około 700 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego.

wlewanie bulionu drobiowego do warzyw na patelni

11. Wlej także sok z cytryny. Rób to jednak stopniowo, aby nie przesadzić z kwasowością sosu. Zawsze możesz dolać soku, ale gdy przesadzisz już na początku trudno będzie wyprowadzić danie do właściwego smaku. Sok z cytryny nadać ma lekkiego, orzeźwiającego smaku daniu, a nie przytłoczyć go i uczynić kwaśnym.

dodawanie soku z cytryny do duszących się w sosie warzyw na patelni

12. Dodaj sól, pierz, przykryj patelnię i duś warzywa 30-40 minut na niezbyt mocnym ogniu.

Karczochy duszone ala Polita

13. Posiekaj trochę świeżego koperku. Wzmocni on świeżość dania.

posiekany pęczek świeżego koperku

14. Gdy warzywa są miękkie pora wykończyć sos. Jeżeli jest go za dużo odparuj. Na koniec dopraw do smaku (jeżeli potrzeba) solą, pieprzem i/lub sokiem z cytryny. Sos powinien być lekko gęsty od dodanej na początku mąki. Posyp karczochy duszone posiekanym koperkiem.

Karczochy duszone ala Polita


KARCZOCHY DUSZONE SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu z kromką chleba oraz fetą polaną oliwą i posypaną suszonym oregano.

Karczochy duszone ala Polita


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *