Karczek wieprzowy duszony z warzywami

Karczek wieprzowy w postaci kotleta duszony z warzywami i podany w sosie musztardowym.

Karczek wieprzowy duszony nie jest daniem pięknie wyglądającym. To prawda. Kto jednak jest fanem tego dość tłustego, ale pysznego kawałka wieprzowiny z pewnością nie zniechęci się do niego. Prawdziwego mięsożercę nie odwiedzie od chęci zjedzenia mojego dania nawet spora ilość warzyw w nim się znajdująca. Dodatek musztardy w wielkim finale gwarantuje lekkość dania, a ponieważ karczek obowiązkowo musi być z kością, również i prawdziwą ucztę. Zachęcam.

Składniki

kotlet z karczku wieprzowego z kością o wadze 300 gramów
kilka zielonych szparagów
duża garść zielonej fasolki szparagowej
1 duży ziemniak
marchewka
dymka
musztarda Dijon
suszone oregano
słodka śmietanka
natka pietruszki
sól, pieprz

Przepis na karczek wieprzowy duszony

Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Nie wyrzucaj ich, zostaw do przyrządzenia wywaru np. do risotto ze szparagami. Odkrój główki szparagów i odłóż na bok. Pozostałą część szparagów pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Z fasolki szparagowej odkrój końcówki, a resztę pokrój na kawałki o wielkości podobnej do pokrojonych przed chwilą szparagów. Ziemniaka obierz i pokrój w dość grubą kostkę.

Marchewkę pokrój w plasterki albo w półplasterki. Następnie odkrój białą część dymki i przekrój wzdłuż. Nada wspaniałej słodyczy daniu.

Kotleta wieprzowego posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej oliwę i włóż mięso. Smaż kotleta na mocnym ogniu z obu stron. Uważaj, aby oliwa nie zaczęła dymić. Jeśli tak się stanie podnieś na chwilę patelnię, aby obniżyć temperaturę tłuszczu. Gdy mięso będzie ładnie zrumienione wrzuć na patelnię marchewkę i dymkę.

Smaż chwilę, aby warzywa lekko się zrumieniły. Uważaj, żeby ich nie przypalić. Przełóż przesmażony karczek z warzywami do garnka. Wlej 1-2 szklanki gorącej wody. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu 45-60 minut.

Gdy mięso jest miękkie dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i suszone oregano do smaku. Następnie wrzuć od razu fasolkę i ziemniaki. Dolej trochę gorącej wody. Tylko tyle, aby składniki mogły się swobodnie gotować. Ponownie przykryj garnek pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 15 minut.

Karczek wieprzowy duszony wielki finał

Gdy karczek wieprzowy duszony z warzywami jest już właściwie gotowy pora wykończyć danie. Na początek wrzuć głowy szparagów. Sa tak miękkie, że nie potrzeba ich zbyt długo gotować. Następnie dodaj 1-2 łyżeczki musztardy Dijon lub innej musztardy o zdecydowanym smaku.

Na koniec wlej 50 słodkiej śmietanki i zagotuj całość. Danie jest gotowe. Zdejmij garnek z gazu, a następnie wrzuć dwie garści posiekanej natki pietruszki. Podawaj w temperaturze pokojowej. To znakomite finalnie danie, nieco ostre ale i kwaskowe danie dzięki dodaniu musztardy Dijońskiej.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *