Obejrzano: 402
6 0
Czas czytania:2 Minuty, 8 Sekundy

Karczek wieprzowy duszony nie jest daniem pięknie wyglądającym. To prawda. Kto jednak jest fanem tego dość tłustego, ale pysznego kawałka wieprzowiny z pewnością nie zniechęci się do niego. Prawdziwego mięsożercę nie odwiedzie od chęci zjedzenia mojego dania nawet spora ilość warzyw w nim się znajdująca. Dodatek musztardy w wielkim finale gwarantuje lekkość dania, a ponieważ karczek obowiązkowo musi być z kością, również i prawdziwą ucztę. Zachęcam.


PRZEPIS NA KARCZEK WIEPRZOWY DUSZONY

SKŁADNIKI

kotlet z karczku wieprzowego z kością o wadze 300 gramów
kilka zielonych szparagów[FMP]
duża garść zielonej fasolki szparagowej
1 duży ziemniak
marchewka
dymka
musztarda Dijon
suszone oregano
słodka śmietanka
natka pietruszki
sól, pieprz


KARCZEK WIEPRZOWY DUSZONY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Karczek wieprzowy duszony z warzywami składniki

2. Ze szparagów odłam zbutwiałe końcówki. Nie wyrzucaj ich, zostaw do przyrządzenia wywaru np. do <<risotto ze szparagami>>. Odkrój główki szparagów i odłóż na bok. Pozostałą część szparagów pokrój na dwucentymetrowe kawałki.

obieranie i krojenie szparagów

3. Z fasolki szparagowej odkrój końcówki, a resztę pokrój na kawałki o wielkości zbliżonej do pokrojonych przed chwilą szparagów. Ziemniaka obierz i pokrój w dość grubą kostkę. Marchewkę pokrój w plasterki albo w półplasterki. Następnie odkrój białą część dymki i przekrój wzdłuż. Nada wspaniałej słodyczy daniu.

pokrojona dymka

4. Kotleta wieprzowego posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.

warzywa i mięso gotowe do przyrządzenia dania

5. Na patelni rozgrzej oliwę i włóż mięso. Smaż kotleta na mocnym ogniu z obu stron. Uważaj, by oliwa nie zaczęła dymić. Jeśli tak się stanie podnieś na chwilę patelnię, aby obniżyć temperaturę tłuszczu. Gdy mięso będzie ładnie zrumienione wrzuć na patelnię marchewkę i dymkę. Następnie smaż chwilę, aby warzywa lekko się zrumieniły. Uważaj, żeby ich nie przypalić.

Karczek wieprzowy duszony z warzywami

6. Przełóż przesmażony karczek z warzywami do garnka. Wlej 1-2 szklanki gorącej wody. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso na wolnym ogniu 45-60 minut.

Karczek wieprzowy duszony z warzywami

7. Gdy mięso jest miękkie dodaj sól, świeżo zmielony pieprz i suszone oregano do smaku. Następnie wrzuć od razu fasolkę i ziemniaki. Dolej trochę gorącej wody. Tylko tyle, aby składniki mogły się swobodnie gotować. Ponownie przykryj garnek pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 15 minut.

Karczek wieprzowy duszony z warzywami

8. Gdy karczek wieprzowy duszony z warzywami jest już właściwie gotowy pora wykończyć danie. Na początek wrzuć głowy szparagów. Sa tak miękkie, że nie potrzeba ich zbyt długo gotować. Następnie dodaj 1-2 łyżeczki musztardy Dijon lub innej musztardy o zdecydowanym smaku.

łyżka musztardy

9. Wlej 50 słodkiej śmietanki i zagotuj całość. Danie jest gotowe. Zdejmij garnek z gazu, a następnie wrzuć dwie garści posiekanej natki pietruszki.

Karczek wieprzowy duszony z warzywami[/FMP]


KARCZEK WIEPRZOWY DUSZONY SPOSÓB PODANIA

Podawaj w temperaturze pokojowej. To znakomite finalnie danie; nieco ostre ale i kwaskowe danie dzięki dodaniu musztardy Dijońskiej.

Karczek wieprzowy duszony z warzywami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.