Karczek w galarecie z groszkiem i marchewką

Karczek wieprzowy pieczony, a następnie krojony w plastry, obłożony marchewką, groszkiem oraz gotowanym jakiem przygotowany w galarecie.

Karczek w galarecie to dla mięsożerców pozycja obowiązkowa, a dla niektórych wręcz kultowa. Oczywiście karczek wieprzowy można przyrządzić na wiele sposobów i każdy z nich będzie naprawdę dobry. Ja proponuję karczek upiec, a upieczony pokroić w plastry, dodać trochę warzyw, a następnie zalać bulionem drobiowym z żelatyną. Otrzymane danie znakomicie urozmaici Twoje menu, a u wielu osób zagości na dobre na stołach. Najlepiej upiec większy kawał mięsa, aby część wykorzystać na obiad, czy też na zimno, a drugą część właśnie przyrządzić w galarecie.

Składniki

domowy karczek pieczony;
1 litr domowego bulionu drobiowego;
300 gramów mrożonej marchewki;
300 gramów mrożonego groszku;
1-2 wiejskie jajka;
żelatyna;
sól, pieprz;

Przepis na karczek w galarecie

Podstawą tego dania jest oczywiście soczysty pieczony karczek wieprzowy. Dowiedz się jak przyrządzić karczek pieczony. Pamiętaj, że mięso możesz upiec nie tylko przy okazji przyrządzania karczku w galarecie. Powiem więcej, lepiej poniższe danie przyrządzić z nadmiaru karczku, który został upieczony dzień wcześniej.

Jeżeli pieczesz karczek wieprzowy z przeznaczeniem do kilka potraw pamiętaj, aby użyte przyprawy i marynata nie zdezorganizowały Twoich planów. Jeżeli przyrządzisz mięso np. w przyprawie curry to jedzone na ciepło będzie ok. Zastanów się jednak, czy na pewno karczek w galarecie o smaku curry to jest to, o czym marzysz.

Gotujemy warzywa do karczku w galarecie

Pora na warzywa do naszej potrawy. Ugotuj zatem mrożone marchewki mini, jeśli takimi dysponujesz. Oczywiście nie muszą to być mini marchewki, całkiem dobrze pasować będzie zwykła marchewka pokrojona w kosteczkę. Ja miałem mini marchewki, dlatego właśnie je użyłem do przyrządzenia tego dania.

Ugotuj również mrożony groszek, ponieważ groszek z puszki nie będzie dobrze smakował w naszej potrawie. Zwróć uwagę, aby marchewka i groszek nie były rozgotowane, zdecydowanie lepsze będą takie „al dente”.

Układamy puzzle z mięsa i warzyw

Na dnie naczynia rozłóż pokrojone w cienkie plasterki mięso, plasterki ugotowanego jajka i marchewkę. Na wierzchu rozłóż równomiernie groszek. W garnku zagotuj 1 litr bulionu drobiowego i rozpuść w nim żelatynę, przestudź i zalej mięso z warzywami. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Podawaj na zimno z sokiem cytryny, octem, chrzanem itp. według własnego upodobania.


Poznaj także przepis na ryba w galarecie. Smacznie, ciekawie, nowatorsko.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *