Kanapki szwedzkie z krewetkami bankietowe

Małe szwedzkie kanapki z ciemnego pieczywa obłożone plastrami gotowanego jajka z sosem koperkowym oraz krewetkami koktajlowymi i kawiorem.

Kanapki szwedzkie z krewetkami nie są znane przeciętnemu zjadaczowi chleba w Polsce. Znacznie częściej usłyszy on świetnie znane na całym świecie słowa Volvo, Ikea, Huskvarna. A jednak dla amatorów kuchni to właśnie słowa „Smörgås” i „smörgåsbord” określają największy wkład Szwedów w światową kuchnię. Słowa te oznaczają odpowiednio „kanapki” i „stół kanapkowy”, powszechnie znany na świecie jako „bufet szwedzki”. Składając hołd Szwedom za tenże w kilku częściach przestawię  moje wariacje na temat szwedzkich kanapek. Dzisiaj zapraszam na część drugą, w której pierwsze skrzypce zagrają ciemny chleb, krewetki koktajlowe (zamiast nich możesz użyć np. jednej większej), sos koperkowy i kawior. Proste, szybkie i pyszne.

Składniki

jogurt grecki;
pęczek świeżego koperku;
ciemny chleb;
2 jajka;
100 gramów krewetek koktajlowych z zalewy;
kawior (może być taki „oszukany”);
majonez;
sól, pieprz;

Przepis na kanapki szwedzkie z krewetkami

Podstawowe składniki naszych kanapek to ciemny chleb, dwa ugotowane na twardo jajka, 100 gramów krewetek koktajlowych z zalewy (koniecznie opłukaj je pod bieżącą wodą i osusz), kawior (może być taki „oszukany” np. z IKEI), przygotowany wcześniej sos koperkowy, a także odrobina majonezu.

Przygotuj sos koperkowy

Aby przygotować sos koperkowy potrzebny będzie gęsty jogurt typu greckiego, a także mały pęczek świeżego koperku. Do miseczki przełóż 3 łyżki jogurtu. Dodaj posiekany drobno koperek, sól oraz pieprz, a następnie wymieszaj wszystko i odstaw na bok. Sos możesz również przygotować w słoiczku. Po prostu wszystkie składniki umieść w słoiczku, zamknij słoik i kilka razy nim potrząśnij. Sos teraz jest idealnie wymieszany.

Łączymy składniki w zgrabną kanapkę

Małe kromeczki ciemnego chleba rozłóż na stole. Na każdą z kromeczek nałóż bardzo niewielką ilość majonezu, a następnie rozsmaruj go. Teraz na każdą z kromek nałóż po jednym plasterku gotowanego jajka.

Na jajko nałóż trochę sosu koperkowego. Wierzch każdej z kromeczek ozdób kilkoma sztukami krewetek. Na górę połóż trochę czarnego kawioru, aby przełamać smak i kolor kanapek. Na koniec ozdób każda kanapkę odrobiną koperku.


Jeszcze lepsze kanapki szwedzkie z łososiem przepis smakowity i wyjątkowy, tak jak te kanapki.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *