Kanapka nowojorska z dużą ilością wędliny z indyka to moje wspomnienia z „Wielkiego Jabłka”. Ilekroć ją jadam przenoszę się myślami do tego jedynego na świecie miasta. Oczywiście nie ma w tej kanapce nic nadzwyczajnego i odkrywczego, ale naprawdę można ją polubić. A nawet stać się jej wielkim zwolennikiem. Jej skład zwykle „wypełnia” nowojorskiego bajgla, ale ponieważ ten rodzaj pieczywa jest u nas nieosiągalny (a ten, co jest bywa zwykle niejadalny) użyłem bułki do hamburgerów. Kanapka najlepiej smakuje podgrzana i pozostawiona następnie na 2 minutki do przestygnięcia. Ser pozostaje wtedy lekko „lejący się”, bułka jest chrupiąca, a wędlina ciepła.


KANAPKA NOWOJORSKA Z INDYKIEM

SKŁADNIKI:

  • 3 duże bułki do hamburgerów;
  • 300 gramów dobrej wędliny z wędzonego indyka;
  • 6 plastrów dobrego sera żółtego;
  • majonez;
  • musztarda Dijon;
  • sałata lodowa;

KANAPKA NOWOJORSKA Z INDYKIEM PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj trzy duże bułki do hamburgerów, pszenne, najlepiej z sezamem. Kanapka nowojorska musi być duża.

trzy duże bułki z sezamem na burgery

2. Bułki przekrój na połowę. Spodnią część każdej z nich posmaruj 1 łyżką dobrego majonezu, a górną nieco mniejszą ilością musztardy Dijon.

przekrojone na połowę bułki posmarowane majonezem i musztarda

3. Na spodnią część nałóż po 80-100 gramów dobrej wędliny z wędzonego indyka (najlepiej z fileta wędzonego w całości – unikajcie tych „mielonych”). Tak, wędliny musi być sporo, ponieważ kanapki nowojorskie składają się głównie z mięs albo wędlin. Wędlina powinna mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij ją nawet parę godzin wcześniej z lodówki.

Kanapka nowojorska z indykiem

4. Na wędlinę nałóż po dwa plasterki miękkiego sera żółtego (ja użyłem polskiego cheddara). Ser również powinien mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij go odpowiednio wcześniej z lodówki.

Kanapka nowojorska z indykiem

5. Na serze rozłóż po kilka listków sałaty lodowej.

nakładanie liści sałaty lodowej na bułki

6. Spody bułek przykryj wierzchnimi połówkami, lekko dociśnij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekaj delikatnie około 5 minut, po czym włącz grzanie od góry, aby górę bułki przyrumienić.

Kanapka nowojorska z indykiem

7. Po wyjęciu kanapek z piekarnika daj im „odpocząć” 2 minutki.

Kanapka nowojorska z indykiem


KANAPKA NOWOJORSKA Z INDYKIEM

Przekrój kanapkę na połowę i zajadaj ze smakiem.

Kanapka nowojorska z indykiem

A przepis na prawdziwą włoską BRUSCHETTĘ znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *