Kalmary smażone to przepis włoski, czyli pyszny i prosty. Kalmary, czosnek, ostra papryczka chilli i oliwa extra vergine. Oto zestawienie idealne i sposób na kalmary smażone w oliwie. To chyba najszybsze danie, jakie znam, a smak ma niezastąpiony. Oczywiście najlepiej zdobyć świeże kalmary, ale i te mrożone dadzą radę. Przyznam szczerze, że od pewnego czasu kupuję mrożone tuby kalmarów (kalmary w całości) i po ich rozmrożeniu kroję dopiero na krążki. Mam wtedy pewność, że kalmary są w porządku, a krążki mają wielkość taką, jaką lubię. Jeżeli nie lubisz kalmarów możesz zrobić to danie np. z krewetkami. Bo dla mnie istotą tego dania nie są jednak kalmary, jest przepyszny sos, jaki powstaje przy przyrządzaniu tego dania.


KALMARY SMAŻONE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów kalmarów;
  • oliwa extra vergine;
  • 2 ząbki czosnku;
  • natka pietruszki;
  • płatki chili;
  • ciabatta;

KALMARY SMAŻONE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 250 gramów kalmarów (można kupić mrożone i rozmrozić wcześniej), najlepszą z możliwych oliwę extra vergine, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki i płatki chili. Potrzebne będzie również kilka kromek świeżego, pszennego chleba (np. ciabatta).

Kalmary smażone w oliwie składniki

2. Na rozgrzaną patelnię wlej sporo oliwy i wrzuć pokrojony czosnek. Smaż czosnek około 1 minuty, po czym wrzuć kalmary i płatki chilli.

smażenie pierścieni kalmarów

3. Smaż kalmary na średnim ogniu około 2-3 minut, a następnie wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Dolej kilka łyżek oliwy extra vergine i smaż jeszcze maksymalnie 2 minuty.

smażenie owoców morza

4. Pamiętaj – jeśli „przesmażysz” kalmary będą twarde i gumiaste. Kilka minut smażenia absolutnie wystarczy, aby były miękkie i rozpływały się w ustach. Na koniec posól danie do smaku.

Kalmary smażone w oliwie


KALMARY SMAŻONE W OLIWIE Z OLIWEK

Oprócz kalmarów do zjedzenia pozostaje na talerzu wspaniały, ostry sos czosnkowy. Maczaj w nim kromki chleba, nie zostaw ani kropli.

Kalmary smażone w oliwie

A może również KALMARY w cieście piwnym? Przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “KALMARY SMAŻONE w oliwie z oliwek”

  1. Bardzo dobry, a jednocześnie prosty przepis. Używałam mrożonych kalmarów. Byłam mile zaskoczona rozpływaniem się w ustach i smakiem. Dziękuję bardzo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *