Kalmary smażone to przepis włoski, czyli pyszny i prosty. Kalmary, czosnek, ostra papryczka chilli i oliwa extra vergine. Oto zestawienie idealne i sposób na kalmary smażone w oliwie. To chyba najszybsze danie, jakie znam, a smak ma niezastąpiony. Oczywiście najlepiej zdobyć świeże kalmary, ale i te mrożone dadzą radę. Przyznam szczerze, że od pewnego czasu kupuję mrożone tuby kalmarów (kalmary w całości) i po ich rozmrożeniu kroję dopiero na krążki. Mam wtedy pewność, że kalmary są w porządku, a krążki mają wielkość taką, jaką lubię. Jeżeli nie lubisz kalmarów możesz zrobić to danie np. z krewetkami. Bo dla mnie istotą tego dania nie są jednak kalmary, jest przepyszny sos, jaki powstaje przy przyrządzaniu tego dania.


KALMARY SMAŻONE SKŁADNIKI

250 gramów kalmarów;
oliwa extra vergine;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

4. Pamiętaj – jeśli „przesmażysz” kalmary będą twarde i gumiaste. Kilka minut smażenia absolutnie wystarczy, aby były miękkie i rozpływały się w ustach. Na koniec posól danie do smaku.

Kalmary smażone w oliwie


KALMARY SMAŻONE W OLIWIE Z OLIWEK

Oprócz kalmarów do zjedzenia pozostaje na talerzu wspaniały, ostry sos czosnkowy. Maczaj w nim kromki chleba, nie zostaw ani kropli.

Kalmary smażone w oliwie

A może również KALMARY w cieście piwnym? Przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “KALMARY SMAŻONE w oliwie z oliwek”

  1. Bardzo dobry, a jednocześnie prosty przepis. Używałam mrożonych kalmarów. Byłam mile zaskoczona rozpływaniem się w ustach i smakiem. Dziękuję bardzo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *