Kalmary faszerowane szynką w chorwackim stylu

Chorwackie kalmary faszerowane szynką dojrzewającą, czosnkiem i blitvą, czyli burakiem liściastym znad Adriatyk.

Kalmary faszerowane szynką to pyszne danie nawiązujące do kuchni chorwackiej. Jasne, że u nas nie dostaniemy tych małych, smacznych kalmarów z Adriatyku, ale też nie przesadzajmy. Te kupione u nas również są ok. Nie kupimy też w kraju chorwackiego prsuta, ale kupimy inne równie dobre szynki dojrzewające. Nie robiłbym zatem problemów z faktu, że składniki tego dania nie są oryginalne. Ważne, że całość smakuje dokładnie tak jak w Chorwacji podczas wakacji. Dlatego bardzo polecam Wam to pyszne danie.

Składniki

2 średnie surowe kalmary
szynka dojrzewająca
czerwone wytrawne wino
2-3 ząbki czosnku
bułka tarta lub ziemniak gotowany
natka pietruszki
suszone płatki chilli
sól

Przepis na kalmary faszerowane szynką

Zakładam, że masz oczyszczone kalmary wraz z głową i ramionami. Te ostatnie to przecież największy przysmak tych głowonogów. Posiekaj bardzo drobno głowy i ramiona kalmarów. Podobnie uczyń z szynką dojrzewającą. Może to być szynka serano, parmeńska, francuski jambon czy szwarcwaldzka. Czosnek obierz i również drobno posiekaj. Albo grubo jeśli wolisz.

Na patelnię wlej oliwę i lekko ją podgrzej. Wrzuć czosnek i smaż go kilkadziesiąt sekund. Temperatura oliwy nie może być za wysoka, aby czosnek się nie zrumienił, a tym bardziej przypalił. Następnie wrzuć szynkę i posiekane kalmary. Dodaj szczyptę suszonych płatków chilli, wzbogacą smak farszu. Smaż wszystko kilka minut na średnim ogniu. Posiekaj sporo natki pietruszki i dodaj do farszu na patelni. Następnie wlej pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina na patelnię i podkręć gaz. Wino musi odparować niemal całkowicie.

Gdy farsz jest gotowy trzeba go czymś „związać”. Może to być bułka tarta, mąka, albo ugotowany ziemniak. Ponieważ kalmary faszerowane szynką najczęściej w Chorwacji podaje się z blitvą z ziemniakami i ja taki dodatek miałem przygotowany. I to właśnie nieco blitvy z ziemniakami dodałem do farszu, aby go „związać”. Pozostaw na chwilę farsz aby nieco przestygnął, a następnie faszeruj nim tuby kalmarów do 3⁄4 ich objętości. Zdecydowanie najsprawniej udaje się to robić po prostu rękami. Faszerowane kalmary zepnij wykałaczkami.

Kalmary faszerowane szynką sposób podania

Smaż kalmary faszerowane na oliwie na dość mocnym ogniu kilka minut łącznie ze wszystkich stron. Kalmary są usmażone, jeśli w każdym miejscu staną się najpierw białe (z przeźroczystych), a następnie ładnie zrumienione.

Podawaj od razu z cząstkami cytryny posypane natką pietruszki. Najlepiej smakują podane z gotowaną BLITVĄ z ziemniakami (blitva z ziemniakami).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *