Kalarepa faszerowana to absolutna nowość na naszych stołach. Kalarepa wciąż jest u nas niedoceniana. Wciąż mało jest przepisów i sugestii, jak w ogóle wykorzystać to interesujące warzywo. Zwykle chrupiemy ją po obraniu. Po obróbce termicznej kalarepa ma niezbyt wyrazisty smak, ale jeśli połączyć ją z czymś o mocnym posmaku całe danie jawi się znakomicie, a kalarepa staje się niezwykle delikatna. Oto przed Tobą jedno z takich połączeń: kalarepa na ciepło faszerowana szpinakiem, fetą i orzeszkami piniowymi. Dodatek tych ostatnich powoduje, że zwykły z pozoru farsz, czyli szpinak i feta zyskuje niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku.
Składniki
Trzy duże, młode kalarepki, każda o wadze około 400 gramów;
1 kg świeżego, młodego szpinaku;
130 gramów fety;
30 gramów orzeszków piniowych;
1 cebula;
2 ząbki czosnku;
oliwa;
masło;
gałka muszkatołowa;
słodka śmietanka;
natka pietruszka;
sól, pieprz;
Kalarepa faszerowana szpinakiem i fetą przepis
Około 1 kg świeżego, młodego szpinaku (w całości, a nie tylko same liście) umyj, otrzep z wody. Odkrój korzonki i wyrzuć, a następnie odkrój łodygi od liści. Łodyżki posiekaj drobno, natomiast liście grubo.
Trzy duże, młode kalarepki (każda o wadze około 400 gramów) obierz ze skórki (najlepiej obieraczką do warzyw), a następnie wydrąż łyżeczką środek (zachowaj go na potem). Opłukane kalarepy zalej wrzątkiem i parz około 20 minut (woda nie powinna się zagotować, lecz jedynie pyrkać, jak rosół). Następnie wyjmij je delikatnie i rozłóż na ręcznikach papierowych aby odciekła. Wodę z gotowania kalarepek zachowaj.
Obierz i drobno posiekaj jedną cebulę i jeden duży ząbek czosnku. W dużym garnku rozgrzej nieco oliwy i masła, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij je. Następnie dodaj posiekane łodyżki szpinaku i duś około 3 do 4 minut, aż nieco zmiękną (jeżeli trzeba dodaj odrobinę wody). Garściami wrzucaj do garnka liście szpinaku.
Szpinak posól, popieprz, dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową. Duś szpinak około 5 minut, gdy będzie gotowy wyłóż do dużej miski, aby nieco przestygł (gdy zostanie płyn ze szpinaku odlej go do małego garnka).
Do małego garnka (tego, w którym jest nadmiar płynu z duszenia szpinaku) wlej 300 ml wrzątku i wrzuć drobno posiekane wydrążone wcześniej środki kalarep. Posól, popierz, dodaj też świeżo startej gałki muszkatołowej. Gotuj całość około 5 minut, a następnie dodaj 2 łyżki śmietanki i garść posiekanej natki pietruszki. Pozostaw chwilkę na ogniu, aby sos zgęstniał.
Do miski ze szpinakiem wkrusz około 130 gramów fety i dorzuć 30 gramów uprażonych orzeszków piniowych (wiem, że są drogie, ale podana ilość nie zrujnuje Waszego budżetu, za to doda daniu świetnego smaku). Wymieszaj farsz, dopraw dodatkowo do smaku w razie potrzeby.
Porada-> kalarepa nie ma wyrazistego smaku, dlatego farsz powinien być dobrze doprawiony.
Do naczynia żaroodpornego wlej przygotowany sos i ułóż na nim faszerowane kalarepy. Podpiekaj danie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Zdecydowanie najlepiej smakują na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Przekonaj się jak dobrze smakuje zupa z kalarepy podana z pstrągiem wędzonym.