Kalarepa faszerowana w tym wypadku i szpinakiem, i fetą to absolutna nowość na naszych stołach. Kalarepa wciąż jest u nas niedoceniana. Wciąż mało jest przepisów i sugestii, jak w ogóle wykorzystać to interesujące warzywo. Zwykle chrupiemy ją po obraniu. Po obróbce termicznej kalarepa ma niezbyt wyrazisty smak, ale jeśli połączyć ją z czymś o mocnym posmaku całe danie jawi się znakomicie, a kalarepa staje się niezwykle delikatna. Oto przed Wami jedno z takich połączeń: kalarepa na ciepło faszerowana szpinakiem, fetą i orzeszkami piniowymi. Dodatek tych ostatnich powoduje, że zwykły z pozoru farsz szpinak feta zyskuje niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku.


KALAREPA FASZEROWANA

SKŁADNIKI:

  • Trzy duże, młode kalarepki, każda o wadze około 400 gramów;
  • 1 kg świeżego, młodego szpinaku;
  • 130 gramów fety;
  • 20-30 gramów orzeszków piniowych;
  • 1 cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • oliwa;
  • masło;
  • gałka muszkatołowa;
  • słodka śmietanka;
  • natka pietruszka;
  • sól, pieprz;

KALAREPA FASZEROWANA PRZYGOTOWANIE:

1. Około 1 kg świeżego, młodego szpinaku (w całości, a nie tylko same liście) umyj, otrzep z wody. Odkrój korzonki i wyrzuć, a następnie odkrój łodygi od liści. Łodyżki posiekaj drobno, a liście grubo.

siekanie świeżego szpinaku

2. Trzy duże, młode kalarepki (każda o wadze około 400 gramów) obierz ze skórki (najlepiej obieraczką do warzyw), a następnie wydrąż łyżeczką środek (zachowaj go na potem).

wydrążanie środka z kalarepek

3. Opłukane kalarepy zalej wrzątkiem i parz około 20 minut (woda nie powinna się zagotować, lecz pyrkać, jak rosół). Następnie wyjmij je delikatnie i rozłóż na ręcznikach papierowych do odcieknięcia. Wodę z gotowania kalarepek zachowaj.

podgotowywanie pozbawionych środka kalarepek

4. Obierz i drobno posiekaj jedną cebulę i jeden duży ząbek czosnku.

drobno posiekana cebula

5. W dużym garnku rozgrzej nieco oliwy i masła, wrzuć czosnek i cebulę; zeszklij je. Dodaj posiekane łodyżki szpinaku i duś około 3-4 minut, aż nieco zmiękną (jeżeli trzeba dodaj odrobinę wody).

duszenie posiekanych łodyg szpinaku

6. Garściami wrzucaj do garnka porcje szpinaku.

duszenie liści szpinaku

7. Szpinak posól, popieprz, dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową. Duś szpinak około 5 minut; gdy będzie gotowy wyłóż do dużej miski, aż nieco przestygnie (gdy zostanie płyn ze szpinaku odlej go do małego garnka).

duszony szpinak

8. Do małego garnka (tego, do którego wlaliście nadmiar płynu z duszenia szpinaku…) wlej 300 ml wrzątku i wrzuć drobno posiekane wydrążone wcześniej środki kalarep. Posól, popierz, dodaj świeżo startej gałki muszkatołowej. Gotuj całość około 5 minut, a następnie dodaj 2 łyżki śmietanki i garść posiekanej natki pietruszki. Pozostaw chwilkę na ogniu, aż sos zgęstnieje.

kalarepa faszerowana szpinakiem i fetą

9. Do miski ze szpinakiem wkrusz około 130 gramów fety i dorzuć 20-30 gramów uprażonych orzeszków piniowych (wiem, że są drogie, ale podana ilość nie zrujnuje Waszego budżetu, za to doda daniu świetnego smaku). Wymieszaj farsz, dopraw dodatkowo do smaku w razie potrzeby.

UWAGA: Kalarepa nie ma wyrazistego smaku, dlatego farsz powinien być dobrze doprawiony.

kalarepa faszerowana szpinakiem i fetą

10. Do naczynia żaroodpornego wlej przygotowany sos i ułóż na nim faszerowane kalarepy. Podpiekaj danie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

kalarepa faszerowana szpinakiem i fetą


KALAREPA FASZEROWANA SZPINAKIEM I FETĄ

Zdecydowanie najlepiej smakują na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

kalarepa faszerowana szpinakiem i fetą

ZUPA z KALAREPY? Bardzo chętnie <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *