Kakavia to najsłynniejsza zupa rybna z Grecji. Podwaliny jej powstania są niemal identyczne jak francuskiej bouillabaisse, włoskiego brodetto, czy bałkańskiego brudetu. Schemat ten sam. Wracający z połowu rybacy sprzedawali złowione ryby, a z tych gorszego gatunku niesprzedanych gotowali zupy rybne. W greckiej wersji wykorzystuje się nieduże ryby i dodaje cebulę oraz ziemniaki. Tylko bowiem te dwa ostatnie warzywa zachowują świeżość na czas połowu. Można je zatem wziąć na kuter i przechowywać bez lodówki. Kakavia jest pyszna. Wiem, że w polskich warunkach ciężko ją będzie Wam przygotować. Ale warto wykorzystać sam pomysł na zupę rybną. Siedząc np. na kampingu nad Dunajem można ją przyrządzić z dopiero co złowionych ryb słodkowodnych.


KAKAVIA ZUPA RYBNA

SKŁADNIKI

kilogram niedużych ryb różnych gatunków
szklanka oliwy z oliwek
4-5 cytryn
2 duże cebule
2-3 ziemniaki sałatkowe
1 nieduża cukinia
marchewka
sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kakavia grecka zupa rybna składniki

2. Ryby rzecz oczywiście najważniejsza do zupy rybnej. Jak najświeższe, to jasne. Minimum trzy rodzaje żeby były. Może być np. bacaliaros (dorsz) i jakieś lokalne ryby (np. barwena, gopes). Zawsze jednak w kakavii powinna znaleźć się skorpina, czyli brzydka, pełna kolców i kości rybka. Na wywar jednak jest ponoć niezastąpiona.

świeże ryby

3. Pokrój cukinię w podłużne kawałki, marchewkę w plastry, a cebule na cztery części.

pokrojone warzywa

4. Obierz ziemniaki i pokrój w dosyć grubą kostkę.

obrane ziemniaki

5. Ułóż pokrojone warzywa na dnie garnka lub wysokiej patelni. Całość posól.

na patelni znajdują się obrane i pokrojone warzywa

6. Na warzywach ułóż ciasno ryby.

UWAGA: Niektórzy do kakavii dają nieco mniej małych ryb, a na górę kłada jedną dużą. Dzięki temu rozgotowana drobnica ląduje później w koszu, a do zupy podaje się ugotowaną dużą rybę.

Kakavia grecka zupa rybna

7. Wlej szklankę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Kakavia grecka zupa rybna

8. Wlej również szklankę oliwy z oliwek. Niektórzy miksują sok z cytryny i oliwę i tak uzyskaną emulsję wlewają do ryb i warzyw przed gotowaniem kakavii.

dolewanie oliwy na patelnię z rybami

9. Jeżeli wlane oliwa i sok z cytryny nie przykryły warstwy ryb dolej nieco wody (jak najmniej). W wersji ortodoksyjnej dolewa się proporcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny i oliwy. Jeżeli dałeś dużą rybą na wierzch nie musi ona być przykryta płynem.

Kakavia grecka zupa rybna

10. Postaw naczynie na palnik na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia.

w głębokiej patelni gotuje się zupa rybna

11. Teraz podkręć palnik na mocne grzanie i gotuj kakavię 20 minut na takim mocnym ogniu. Poprzez mocne gotowanie sok z cytryny wymiesza się z oliwą i utworzy białą emulsję. Niezbyt piękną, ale bardzo, bardzo smaczną.

UWAGA: Zupa musi porządne bulgotać. Aby zachować ułożone warstwy warzyw i ryb można je obciążyć czymś ciężkim.

Kakavia grecka zupa rybna

12. Gdy kakavia jest gotowa wyjmij wszystkie ryby i ości. Postaraj się oczyścić zupę z każdej ości. Aby uniknąć takiej konieczności możesz ryby przed gotowaniem owinąć gazą. Dzięki temu zachowasz po ugotowaniu również kształt ryb i łatwiej odzyskasz mięso. Alternatywnie wyrzuć całą drobnicę, bo do zupy podasz zachowaną w całości dużą rybę, która gotowała się na wierzchu małych ryb.

ugotowana zupa rybna

13. Wbrew pozorom usunięcie pozostałości ryb z kakavii nie jest wcale takie trudne. Oczywiście zawsze jak to przy daniach z ryb i tak trzeba będzie uważać na ewentualne ości.

14. Na koniec pozostaje jeszcze zabawa z oddzieleniem mięsa ryb od kręgosłupów i pozbawianie ości. I tutaj również wbrew pozorom pozostanie całkiem wystarczająco rybnego mięsa.

oddzielanie mięsa ugotowanych ryb od kręgosłupów i usuwanie ości


KAKAVIA

Nalej na talerz wywar, dodaj warzywa. Na wierzchu ułóż cząstki mięsa z ryb. Podawaj z chlebem i szklanką wina. Absolutnie niepowtarzalny smak.

Kakavia grecka zupa rybna


Wypróbuj KALAFIOR  z GROSZKIEM w sosie cytrynowym przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *