Kaczka w sosie hoisin z ryżem basmati podana

Soczysta kaczka marynowana w sosie hoisin o lekko śliwkowym smaku, krótko smażona i podana z warzywami stir fry.

Soczysta kaczka marynowana w sosie hoisin o lekko śliwkowym smaku, krótko smażona i podana z warzywami stir fry. Kaczka w sosie hoisin powinna przekonać do siebie zdecydowaną większość dotychczasowych przeciwników kaczki, albowiem cieniutko krojona i krótko smażona kaczka w lekko śliwkowym sosie hoisin to prawdziwy rarytas. Danie przygotowuje się z kaczych piersi pozbawionych skóry, cienko pokrojonych w paski i marynowanych w marynacie składającej się głównie z sosu hoisin, ale również kilku innych składników. Tak przygotowaną kaczkę należy marynować przynajmniej przez 2 godziny, a następnie smażyć ledwie kilka minut. Zero filozofii, za to maksimum smaku. Koniecznie trzeba spróbować.

Składniki

kacze piersi o łącznej wadze 350 gramów (waga bez skóry);
1 nieduża czerwona papryka;
dymka;
mała puszka bambusa w zalewie;
1 czerwona papryczka chilli;
150 gramów ryżu basmati lub jaśminowego (opcja);
ocet ryżowy;
sos hoisin;
sos sojowy;
przyprawa chińska „5 smaków”;
1 wiejskie jajko;

Kaczka w sosie hoisin przepis

Przygotuj marynatę do kaczki, do miski wrzuć 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 drobno posiekaną papryczkę chilli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę chińskiej przyprawy 5 smaków, wlej 1-2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu hoisin, a także 1 łyżeczkę octu ryżowego. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Marynujemy mięso

Kacze piersi pozbaw skór, a następnie pokrój w cienkie paseczki. Tak uzyskane mięso włóż do miski z marynatą. Mięso bardzo dokładnie obtocz w marynacie tak, aby każdy kawałek pokrył się nią. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na minimum 2 godziny.

Podczas gdy kaczka się marynuje ugotuj ryż, odcedź go i przelej go zimną wodą.

Dodanie ryżu do tego dania jest opcjonalne. Jeśli wolisz po prostu nie dodawaj ryżu, a dzięki temu będziesz delektować się lepiej kaczym mięsem.

Paprykę oczyść z pestek i białych błon, a następnie pokrój w cienkie paski. Dymkę posiekaj w następujący sposób, cebulkę i jasnozielone końcówki przy niej posiekaj bardzo drobno, natomiast samą dymkę (listki) pokrój w poprzek w około 1 centymetrowe kawałki. Jedno jajko roztrzep w miseczce, dodaj do niego łyżeczkę sosu sojowego, a następnie zamieszaj. Masę jajeczną wlej na patelnię i smaż omleta. Gotowego omleta odłóż na bok.

Zabieramy się za przygotowanie dania

Gdy chcesz przystąpić do przygotowania dania musisz mieć przygotowane: zamarynowaną kaczkę (nadmiar marynaty możesz usunąć), usmażonego omleta posiekanego w cienkie paseczki, pokrojoną w paski paprykę, przepłukane i osuszone paski bambusa, posiekaną dymkę w dwóch częściach (cebulka i łodyga oraz dymka czyli listki), a także ryż.

Wok rzecz święta

Rozgrzej mocno woka (lub patelnię), a gdy zacznie dymić wlej 2 łyżki oleju arachidowego. Wrzuć świeżą paprykę i smaż ją 1-2 minuty w zależności od grubości pasków. Następnie wrzuć na patelnię mięso. Wrzuć również od razu dymkę, tę białą część. Wymieszaj i smaż na bardzo mocnym ogniu 2 minuty. Pamiętaj, że kacze piersi pokrojone są w cienkie paski i naprawdę wystarczy krótkie smażenie, aby były usmażone, a pozostały niezwykle soczyste.

Kaczka w sosie hoisin podana

Na patelnię wrzuć pędy bambusa. Na koniec dodaj listki dymki i ryż. Wymieszaj wszystko delikatnie i podgrzewaj wszystko około 1 minuty, aż ryż się lekko przesmaży. Wyłóż danie do misek i ozdób paskami omleta. Smakuje na gorąco, ale odgrzewana na drugi dzień również smakuje wybornie.


Poznaj i wypróbuj smakowity przepis na piersi kaczki z żurawiną w sosie własnym. Sprawdź również, jak smakuje kaczka smażona podana z kaszą i warzywami. Wyjątkowo pyszne dania!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *