Kaczka smażona z kaszą i warzywami to doskonały przykład na smaczne spożytkowanie pozostałego po weekendowym buszowaniu w kuchni jedzenia. Oczywiście jeżeli po niedzielnym obiedzie pozostał Wam np. kurczak, a nie kaczka poniższy przepis również możecie wykorzystać. Chodzi tutaj bowiem o zasadę, a nie szczegóły. W poniedziałek wystarczy jedynie zajrzeć do lodówki i szeroko otworzyć umysł, a pomysły z pewnością zrodzą się same. A jeżeli tak się nie stanie zawsze możecie wykorzystać poniższy przepis.


KACZKA SMAŻONA Z KASZĄ I WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów mięsa pieczonej kaczki;
  • 200 gramów kaszy lub mieszanki kasz;
  • marchewka;
  • cukinia;
  • dymka;
  • papryczka chilli;
  • 2 wiejskie jajka;
  • sól, pieprz;

KACZKA SMAŻONA Z KASZĄ I WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kaczka smażona z kaszą i warzywami składniki

2. Zacznij od ugotowania kaszy. Może to być mieszanka różnych kasz, soczewicy, ryżu, bulguru itd itp. Jeszcze lepiej, jeżeli masz takie pozostałości z dnia poprzedniego. Zdecydowanie skróci to czas przygotowania tego dania.

gotujemy ryż i kaszę

3. Moja kaczka była pieczona dzień wcześniej (przepis znajdziesz <<TUTAJ>>) i co nieco z niej pozostało. Mięso należy pokroić w nieduże kawałki.

krojenie pieczonej kaczki

4. Trochę dymki świetnie wzbogaci smak dania. Posiekaj ją drobno wraz z białą częścią.

siekanie dymki

5. Marchewkę i cukinię zetrzyj na dużych oczach tarki.

ścieramy na tarce cukinię i marchewkę

6. Posiekaj również czerwone chilli, odcedź kaszę. Wszystko gotowe, możemy finalizować naszą potrawę.

Kaczka smażona z kaszą i warzywami

7. Na patelni rozgrzej najlepiej nieco tłuszczu z kaczki, który pozostał po jej pieczeniu. Wrzuć dymkę i chilli i krótko podsmaż. Następnie wrzuć starte warzywa.

smażenie startych warzyw

8. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Warto dodać również trochę kaczego smalcu pozostałego po pieczeniu lub łyżkę gęsiego smalcu, jeżeli takowym dysponujesz. Dania wcale to nie obciąży, za to doda znakomitego smaku. Smaż warzywa 2-3 minuty na średnim ogniu.

smażenie startych warzyw

9. Do przesmażonych warzyw wrzuć pokrojoną kaczkę. Smaż wszystko kolejne 3 minuty.

Kaczka smażona z kaszą i warzywami

10. Na koniec włóż na patelnię kaszę, zamieszaj i smaż całość chwilkę, aby kasza podgrzała się.

Kaczka smażona z kaszą i warzywami

11. Na osobnej patelni usmaż omleta z jajek.

smażenie omleta


KACZKA SMAŻONA Z KASZĄ I WARZYWAMI

Danie podawaj na ciepło ozdobione posiekaną zieloną dymką, skropione ostrym sosem chilli i udekorowane pokrojonym w paski omletem. Bardzo, bardzo dobre.

Kaczka smażona z kaszą i warzywami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *