Obejrzano: 989
7 0
Czas czytania:2 Minuty, 22 Sekundy

Kaczka po chińsku to przykład na to, że w domu można przyrządzić doskonałą „chińszczyznę”. Taką, która bije na głowę wątpliwej jakości dania serwowane w popularnych barach „orientalnych” rozsianych po całej Polsce. Nie potrzeba do tego specjalistycznej wiedzy, a jedynie mojego przepisu oraz kilku ogólnodostępnych składników. W dodatku danie przyrządza się szybko i łatwo. Nie ma tutaj żadnych czarów, jedynie potrzeba nieco wyczucia podczas gotowania. Ale o tym wszystkim dowiecie się z przepisu. Zapraszam.


KACZKA PO CHIŃSKU PRZEPIS

SKŁADNIKI

2 piersi z kaczki o wadze max 200 gramów każda[FMP]
przyprawa „chińskie 5 smaków”
250 gramów brązowych pieczarek
150 gramów groszku cukrowego
żółta papryka
czerwona papryka
1 ostra papryczka
mały kawałek imbiru
dymka z cebulką
sos sojowy
ostro słodki sos chili
sos hoisin


KACZKA PO CHIŃSKU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kaczka po chińsku z warzywami składniki

2. Mięso umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Natnij skórę kaczki jak na zdjęciu uważając, by nie naciąć znajdującego sie po skórą mięsa. Posyp piersi z kaczki od strony skóry solą i pieprzem.

pierś z kaczki ze skórą naciętą w poprzek

3. Mięso kaczki (bez skóry) posól i posyp obficie przyprawą „chińskie 5 smaków”. Odłóż na bok.

przyprawione kacze piersi

4. Pokrój pieczarki w ćwiartki, papryki w paski, ostrą papryczkę drobno według uznania, imbir w zapałki.

krojenie warzyw

5. Gotuj groszek cukrowy w osolonej wodzie 3 minuty, a następnie przelej go obficie zimną wodą. Odłóż na bok.

w rondelku gotuje się groszek cukrowy

6. Smaż piersi z kaczki skórą do dołu około 4-5 minut na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie odwróć piersi i smaż jeszcze 2-3 minuty. Kaczka po chińsku już pięknie pachnie. Następnie przełóż kacze piersi do naczynia żaroodpornego skórą do góry, naczynie włóż do piekarnika. Piecz 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

usmażone piersi kaczki

7. Na patelnię wlej nieco oleju, a następnie wrzuć pokrojoną na ćwiartki cebulę (tę od dymki) i pieczarki. Lekko posól grzyby i smaż wszystko 3-4 minuty.

na patelni smażą się pokrojone pieczarki i cebula

8. Zdejmij pieczarki z patelni, patelnię oczyść. Papryki skrop olejem i wrzuć na suchą patelnię. Smaż 2-3 minuty rzadko mieszając, aby papryka nieci się skarmelizowała.

na patelni smaży się pokrojona w paski papryka

9. Dodaj pokrojoną ostrą paprykę i imbir. Smaż kolejne 2-3 minuty, a następnie wrzuć na patelnię wcześniej przesmażone pieczarki z cebulą – smaż 2 minuty.

Kaczka po chińsku z warzywami

10. Wyjmij kacze piersi z piekarnika. Przełóż je na talerz, przykryj folią aluminiową i pozostaw, aby odpoczęły kilka minut.

Kaczka po chińsku z warzywami

11. Wrzuć do warzyw na patelnię blanszowany groszek cukrowy. Za chwilę wlej na patelnię 1-2 łyżki sosu sojowego.

PORADA-> Warzywa smaż tylko tyle, aby nieco zmiękły, nie pozwól, aby rozpadły się. Powinny być usmażone „al dente” („na ząb”), czyli pozostać jędrne.

na patelni smażą się warzywa

12. Dodaj 2 łyżki sosu słodko ostrego. Zamieszaj delikatnie warzywa.

Kaczka po chińsku z warzywami

13. Wrzuć posiekaną dymkę, zamieszaj. Warzywa są gotowe.

Kaczka po chińsku z warzywami[/FMP]


KACZKA PO CHIŃSKU PROPOZYCJA PODANIA

Pokrój w plastry piersi z kaczki. Warzywa nałóż na talerz, a na nich ułóż kaczkę. Skrop mięso śliwkowym sosem hoisin. Absolutna rewelacja.

Kaczka po chińsku z warzywami


Poznaj <<przepis na kaczkę pieczoną>> i upiecz swoją najlepszą kaczkę. Przepis sprawdzony i uwielbiany.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.