Kaczka pieczona jest prawdziwym smakołykiem. Wiem, że jest niemała grupa, która nie przepada za mięsem kaczki. Upieczenie kaczki w całości daje możliwość spróbowania każdego z elementów mięsa tego ptaka, dzięki czemu można porównać smak. Komu bowiem kacza pierś wydaje się zbyt intensywna w smaku ten z pewnością zakochać się może w kaczej nóżce. Soczystej, delikatnej i po prostu genialnej w smaku. Pamiętać należy, że kaczka musi się piec stosunkowo długo. Warto również wiedzieć, że na kaczce nie ma oszałamiającej ilości mięsa, więc na rodzinny obiad warto wybrać taką o wadze 2 kilogramów.


KACZKA PIECZONA PO POZNAŃSKU

SKŁADNIKI:

  • kaczka barbarie o wadze 2 kilogramów;
  • 4 winne jabłka (np. szara reneta);
  • suszony majeranek;
  • masło;
  • sól, pieprz;

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

kaczka pieczona na stole

2. Kaczkę umyj i dokładnie osusz. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wetrzyj w nią sporą ilość suszonego majeranku.

kaczka nacierana majernakiem

3. Kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj je pokrywką i wstaw do lodówki na 24 godziny.

kaczka się marynuje

4. Jabłka wypestkuj, pokrój w ósemki. Posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. Wymieszaj delikatnie całość.

jabłka z majerankiem do kaczki

5. Wyjmij kaczkę z lodówki około godziny przed planowanym pieczeniem i zdejmij pokrywę naczynia. Ręcznikiem papierowym wyczyść wnętrze kaczki.

kaczka pieczona faszerowanie

6. Faszeruj kaczkę jabłkami.

kaczka pieczona faszerowana jabłkami

7. Kaczkę należy teraz zaszyć. Użyj do tego małych wykałaczek, które wbijaj w skórę brzucha co jeden centymetr, jak na zdjęciu. Następnie sznurkiem kuchennym przewiąż wykałaczki zamykając w ten sposób wnętrze ptaka.

kaczka faszerowana

8. Rozłóż na kaczce po plasterku masła i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na środkową półkę (nie za wysoko). Piecz 30 minut.

kaczka pieczona

9. Po upływie 30 minut kaczka będzie już nieźle „złapana” na rumiano. Zmniejsz temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza, przykryj naczynie pokrywą i piecz kaczkę 1 godzinę.

kaczka pieczona

10. Zlej z naczynia żaroodpornego tylu tłuszczu, ile się da. Będzie go całkiem sporo. Polej kaczkę kilkoma łyżkami tego tłuszczu. Przykryj ponownie naczynie żaroodporne i piecz kaczkę kolejną godzinę polewając ją jednak co kwadrans wytopionym tłuszczem.

kaczka pieczona

11. Kaczka będzie upieczona po około 2,5 godzinie łącznego pieczenia, ale jest to czas orientacyjny. Świetnym wyjściem jest skorzystanie z termometru, dzięki któremu mięso zawsze będzie dobrze upieczone. Gdy termometr wskaże około 92 stopnie Celsjusza kaczka jest gotowa.

UWAGA: Gdy kaczka jest już miękka, ale nie jest jeszcze ładnie zrumieniona możesz zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego, podnieść kaczkę na wyższą półkę piekarnika i podkręcić temperaturę do 250 stopni Celsjusza. Po 2-3 minutach powinna być gotowa. Jeżeli jednak potrzymasz ją w takiej temperaturze dłużej mięso wyschnie.

kaczka pieczona


KACZKA PIECZONA PO POZNAŃSKU

Skoro po poznańsku to obowiązkowo podać należy z <<MODRĄ KAPUSTĄ>>. No i nie zapomnijcie, że Wasza kaczka ma w sobie pyszne jabłuszka, które koniecznie należy podać do obiadu.

kaczka pieczona


6 thoughts on “KACZKA PIECZONA po poznańsku”

  1. Maria nie przesadzaj, każdy ma jakieś swoje przepisy, za które inny dużo by oddał 😉 ważne, by tymi najlepszymi się dzielić 🙂

  2. Dochodzę do wniosku, że moja praca nad własną mobilną książką kucharską, w której zebrałam ponad 250 ciekawych według mnie przepisów, to strata czasu. Nigdy nie osiągnę takiego poziomu jak prezentowany tutaj. Dlatego zamieniam swoją na Twoją. Serdecznie Dziękuję za dostęp do niej.

  3. Ja uwielbiam kaczkę, gdy mieszkałam we Francji to zauważyłam że tam jest to jedno z ulubionych mięs 🙂
    Piekę również z szarą renetą i majerankiem. Przepis bardzo dobry.

  4. Przepis rewelacyjny. Akurat wczoraj miałam do upieczenia i upiekłam według tego przepisu. Wyszła smaczna i soczysta, a była to tylko kaczka z Biedronki i zwykłe jabłka. Pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *