Sałatka z soczewicą i warzywami, na którą zapraszam w tym miejscu to niezwykle sycąca i pyszna propozycja. Nie jest to jednak danie tylko i wyłącznie dla amatorów konkretnych posiłków, ale dla wszystkich którzy cenią dobry smak. Sałatkę z soczewicą można swobodnie kształtować by dopasować ją nie tylko do swoich preferencji kulinarnych, ale także do posiadanych zapasów w lodówce i kuchennych szafkach. Pracy przy niej trochę jest, ale otrzymane ilości gwarantują dużo dobrego jedzenia nawet na 3 dni dla całej rodziny.
SAŁATKA Z SOCZEWICĄ PRZEPIS
SKŁADNIKI
100 gramów brązowej soczewicy[FMP]
100 gramów ryżu
1-2 laski kiełbasy śląskiej
duży bakłażan
2-3 sztuki świeżej papryki (różne kolory)
marchewka
duża czerwona cebula
garść oliwek
łyżka kaparów
sól, pieprz
SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć ją do garnka z gotującą się nieosoloną wodą. Gotuj soczewicę 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dorzuć ryż i gotuj całość jeszcze 15 minut, aż soczewica i ryż będą ugotowane (nie rozgotuj!). Wtedy odcedź je, przełóż do dużej szklanej miski i odstaw na bok.Pozostaw, aby nieco przestygły.
3. Bakłażana obierz ze skóry, pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miski. Następnie pozbaw papryki gniazd nasiennych, umyj i osusz.
4. Papryki pokrój w bardzo małą kostkę, podobnie jak bakłażana. Obierz i pokrój grubo cebulę. Zetrzyj marchewkę na tarce i dorzuć do miski z pokrojonym bakłażanem.
5. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie. Gdy lekko się zrumieni dorzuć cebulę i smaż jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli.
6. Przesmażona kiełbasę z cebulą dorzuć do miski z lekko przestudzonymi soczewicą i ryżem. Zamieszaj wszystko, aby składniki wstępnie połączyły się. Ważne, by soczewica i ryż pochłonęły tłuszcz ze smażenia kiełbasy. Dzięki temu nabiorą one wspaniałego smaku, a danie nie będzie pływać w tłuszczu.
7. Na patelnię na której smażyła się kiełbasa wlej nieco oliwy i wrzuć bakłażana i marchewkę. Całość lekko posól i smaż chwilę dość często mieszkać, aż bakłażan zmięknie. Wtedy przełóż go do miski z soczewicą i pozostałymi składnikami. Twoja sałatka z soczewicą zaczyna nabierać właściwego „kształtu” i smaku.
8. Do sałatki dorzuć łyżkę kaparów oraz garść oliwek.
9. Na koniec na patelni krótko przesmaż na dużym ogniu pokrojoną paprykę, a następnie dorzuć ją do sałatki.
10. Sałatkę z soczewicą dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
[/FMP]
SAŁATKA Z SOCZEWICY SPOSÓB PODANIA
Zajadaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w obu przypadkach smakować będzie równie dobrze. Taką sałatkę możesz również wykorzystać np. jako farsz do gołąbków czy do faszerowania warzyw. Rewelacja.
Przygotuj także <<ryż smażony z krewetkami>>.