Sałatka z soczewicą warzywami i kiełbasą

Sałatka z soczewicą z dodatkiem wielu drobno krojonych warzyw oraz krojonej i smażonej kiełbasy śląskiej.

Sałatka z soczewicą i warzywami, na którą zapraszam w tym miejscu to niezwykle sycąca i pyszna propozycja. Nie jest to jednak danie tylko i wyłącznie dla amatorów konkretnych posiłków, ale dla wszystkich którzy cenią dobry smak. Sałatkę z soczewicą można swobodnie kształtować by dopasować ją nie tylko do swoich preferencji kulinarnych, ale także do posiadanych zapasów w lodówce i kuchennych szafkach. Pracy przy niej trochę jest, ale otrzymane ilości gwarantują dużo dobrego jedzenia nawet na 3 dni dla całej rodziny.

Składniki

100 gramów brązowej soczewicy
100 gramów ryżu
1 lub 2 laski kiełbasy śląskiej
duży bakłażan
2 lub 3 sztuki świeżej papryki (różne kolory)
marchewka
duża czerwona cebula
garść oliwek
łyżka kaparów
sól, pieprz

Sałatka z soczewica i warzywami przepis

Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą, a n następnie wrzuć ją do garnka z gotującą się nieosoloną wodą. Gotuj soczewicę 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dorzuć ryż i gotuj całość jeszcze 15 minut, aby soczewica i ryż były ugotowane (nie rozgotuj!). Wtedy odcedź je, przełóż do dużej szklanej miski i odstaw na bok. Pozostaw, aby nieco przestygły.

Bakłażana obierz ze skóry, pokrój w bardzo drobną kostkę i przełóż do miski. Następnie pozbaw papryki gniazd nasiennych, umyj i osusz. Papryki pokrój w bardzo małą kostkę, w podobny sposób jak bakłażana. Obierz i pokrój grubo cebulę. Zetrzyj marchewkę na tarce i dorzuć do miski z pokrojonym bakłażanem.

Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie. Gdy lekko się zrumieni dorzuć cebulę i smaż jeszcze chwilę, aby cebula się zeszkliła. Przesmażona kiełbasę z cebulą dorzuć do miski z lekko przestudzonymi soczewicą i ryżem. Zamieszaj wszystko, aby składniki wstępnie połączyły się. Ważne, aby soczewica i ryż pochłonęły tłuszcz ze smażenia kiełbasy. Dzięki temu nabiorą one wspaniałego smaku, a danie nie będzie pływać w tłuszczu.

Na patelnię na której smażyła się kiełbasa wlej nieco oliwy i wrzuć bakłażana i marchewkę. Całość lekko posól i smaż chwilę od czasu do czasu mieszając, aż bakłażan zmięknie. Wtedy przełóż go do miski z soczewicą i pozostałymi składnikami. Twoja sałatka z soczewicą zaczyna nabierać właściwego „kształtu” i smaku. Do sałatki dorzuć łyżkę kaparów, a także garść oliwek.

Sałatka z soczewicą sposób podania

Na patelni krótko przesmaż na dużym ogniu pokrojoną paprykę, a następnie dorzuć ją do sałatki. Sałatkę z soczewicą dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zajadaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w obu przypadkach smakować będzie równie dobrze. Taką sałatkę możesz również wykorzystać np. jako farsz do gołąbków czy do faszerowania warzyw. Rewelacja. Podawaj w temperaturze pokojowej, nigdy prosto z lodówki.


Przygotuj także ryż smażony z krewetkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *