Kanapka z awokado i gorgonzolą to prawdziwy majstersztyk. Nie żeby to było coś odkrywczego, ale kombinacja smaków na tej kanapce daje absolutnie fantastyczny efekt. Nawet jeśli nie jesteście fanami połączenia słodkiego ze słonym ta kanapka Was zaskoczy. Zdecydowanie polecam Wam jej wypróbowanie teraz, jesienią, bo wtedy smakować będzie najlepiej. To właśnie jesienią dostępne są najsmaczniejsze gruszki, a wybór ich dostatek. Owoc ten jest ważnym składnikiem mojej kanapki. Podobnie zresztą, jak mielony cynamon. Więcej w przepisie poniżej. Spróbujcie koniecznie, bo warto.


KANAPKA Z AWOKADO

SKŁADNIKI

świeży chleb o miękkiej skórce
ser gorgonzola (słodka wersja)
dojrzałe awokado
dojrzała gruszka
miód
orzechy pistacjowe lub inne niesolone
mielony cynamon
sól, pieprz


KANAPKA Z AWOKADO PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

kanapka z awokado i gorgonzolą składniki

2. Obierz orzechy i pozbaw skórek.

na talerzyku leżą obrane orzechy pistacjowe

3. Posyp orzechy mielonym cynamonem i obtocz je dokładnie, aby każdy z nich został pokryty tą cudownie aromatyczną przyprawą.

orzechy pistacjowe z cynamonem

4. Wrzuć orzechy do garnuszka i postaw na mały ogień. Dodaj do orzechów łyżkę dobrego miodu i delikatnie zamieszaj całość.

słoik miodu w dłoni

5. Podgrzewaj orzechy z miodem i cynamonem krótko, tylko do momentu aż miód stanie się bardziej płynny i ładnie pokryje wszystkie orzechy.

orzechy z miodem

6. Wyłóż orzechy na talerzyk, rozdziel je i odstaw na chwilę na bok, aż nieco przestygną.

orzechy pistacjowe w miodzie

7. Gruszkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plasterki wraz ze skórką. Awokado przekrój na połowę i wyjmij miąższ na talerzyk. Rozgnieć awokado widelcem, dodaj sól i pieprz.

pokrojone w plastry gruszki

8. Dobry chleb to dobra kanapka. Ponieważ moja kanapka z awokado ma kilka składników potrzebny jest chleb, którego gryzienie nie spowoduje, że wszystkie składnika spadną z kromki. Bagietka (bułka wrocławska) z niezbyt twardą skórką będzie najlepszym wyborem. Może to być także chleb tostowy, jeśli wolisz. Co nie wybierzesz ważne, aby pieczywo było świeże. To ważne.

pokrojona na kromki bagietka z sezamem

9. Każdą z kromek chleba posmaruj pastą z awokado, a następnie rozłóż na nich plastry gruszki. Wiecie, takiej dojrzałej, słodziutkiej.

kanapka z awokado i gorgonzolą

10. Rozłóż na kromki chleba po solidnym plasterku wspaniałej gorgonzoli. Kremowej, słodkiej, z lekką pleśnią. Jakość robi różnicę, przekonacie się.

kanapka z awokado i gorgonzolą

11. A zatem wielki finał. Pora na oblane miodem, a posypane wcześniej cynamonem orzechy pistacjowe. Powinny wylądować na wierzchu kanapki z awokado. Nie sposób odmówić sobie jeszcze odrobiny miodu i szczypty cynamonu na sam wierzch takiej pysznej kanapki,

słoik miodu w dłoni


KANAPKA Z AWOKADO SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu i zachwycaj się niezwykłym połączeniem kremowej i aksamitnej gorgonzoli, słodyczy miodu z cynamonem i dojrzałymi gruszkami. Awokado zaś dopełni całości swoją teksturą. Rewelacja!

kanapka z awokado i gorgonzolą


Wypróbuj klasyczną BRYTYJSKIE TOSTY przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *