Jarzynowa na rosole z ryżem i warzywami

Jarzynowa na rosole to prosta zupa, którą można ugotować naprędce ze składników, które akurat mamy w domu. Wystarczy nieco bulionu drobiowego oraz na przykład marchewki, cukinii, pieczarek, ryżu i kwaśnej śmietany.

Jarzynowa na rosole to prosta zupa, którą można ugotować naprędce ze składników, które akurat mamy w domu. Wystarczy nieco bulionu drobiowego oraz na przykład marchewki, cukinii, pieczarek, ryżu i kwaśnej śmietany. Jarzynowa na rosole to świetny wybór dla amatorów zup. Jej bazą jej pozostały np. po niedzielnym obiedzie rosół z kawałkiem kurczaka. Choć tego ostatniego obecność nie jest wymagana. Warzywa, które znajdziesz w lodówce z przyjemnością dotrzymają towarzystwa rosołowi. Dzięki temu otrzymasz zdrową, przyjemną dla podniebienia zupę. A przy okazji wykorzystasz znajdujące się w Twojej lodówce pozostałości. To ważne, by umieć takie pozostałości w sposób smakowity wykorzystać. Jarzynowa na rosole dowodzi tego, że warto im dać szansę zamiast je wyrzucać.

Składniki

litr rosołu domowego
3 pieczarki
kawałek cukinii
mała marchewka
dymka
cebula
natka pietruszki
garść ugotowanego ryżu
słodka śmietanka
suszony tymianek
sól, pieprz

Zupa jarzynowa na rosole przepis

Zacznij od przygotowania warzyw. Pokrój pieczarki w plastry, posiekaj w drobną kostkę cebulę, natomiast cukinię pokrój w półplasterki. Marchewkę również pokrój w półplasterki, a dymkę posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż krótko, aby cebula się zeszkliła. Następnie wrzuć na patelnię pieczarki. Dodaj sól, pieprz, tymianek i smaż, aż grzyby się zrumienią. Na koniec dorzuć dymkę i smaż jeszcze minutę.

Zagotuj w garnku rosół i wrzuć do niego przesmażone pieczarki z dymką.

Na tej samej patelni (dolewając odrobinę oliwy) przesmaż marchewkę i cukinię. Przełóż do rosołu przesmażone warzywa, uzupełnij gorącą wodą, jeśli potrzeba. Następnie dodaj sól, pieprz i gotuj jarzynową na rosole 30 minut na wolnym ogniu.

Posiekaj natkę pietruszki. Gdy ta ma wspaniałe, grube łodygi odkrój je wcześniej i wrzuć do zupy. Dodadzą jej smaku.

Jarzynowa na rosole propozycja podania

Gdy jarzynowa na rosole jest gotowa wrzuć do niej ugotowany ryż. Na koniec wlej do zupy 50 do 100 ml słodkiej śmietanki (w zależności od upodobania), zamieszaj i gotuj zupę 2 minuty. Wyłącz gaz pod garnkiem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj posypaną natką pietruszki z kromką wiejskiego chleba. Smakować będzie zaraz po przygotowaniu, ale i równie dobrze dnia następnego.


Dowiedz się jak zrobić idealny rosół drobiowy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *