Jajka z krewetkami po skandynawsku nawiązują do słynnych kanapek na żytnim pieczywie, którymi zajadają się zarówno Szwedzi, jak i Duńczycy. W moim przepisie pieczywo jednak pomijam, by stworzyć znacznie lżejsze przystawki. Składniki są jednak niemal identyczne, ale każdy może pozwolić sobie na pewną dowolność w tym przepisie. Zamiast sosu jogurtowego można zastosować majonez, a zamiast smażonych krewetek użyć krewetek koktajlowych z zalewy. Całość pięknie ozdobi kawior – czerwony lub czarny. I bynajmniej nie musi to być od razu ikra z jesiotra. Bez przesady. Ma być po prostu smacznie. I jest. Zachęcam, bo warto.


JAJKA Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • 5 wiejskich jajek;
  • 10 średnich, surowych krewetek;
  • garść liści szpinaku;
  • 150 ml jogurtu naturalnego BIO;
  • pęczek świeżego koperku;
  • słodka, mielona papryka wędzona;
  • kawior czerwony;
  • sól, pieprz;

JAJKA Z KREWETKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Jajka z krewetkami

2. Gotuj jajka 8 minut, a następnie zalej je zimną wodą i pozostaw do przestygnięcia.

Jajka z krewetkami

3. Liście szpinaku rozłóż na talerzu, na którym będziesz serwować przystawkę. Jogurt przełóż do miski. Szczęśliwie doczekaliśmy czasów kiedy bez większych problemów można dostać jogurt na bazie świeżego mleka, a nie tworów z proszku. Czytaj etykiety, by jeść jeszcze lepiej. W smaku różnicę odczujesz od razu, na zdrowiu po pewnym czasie. Jeżeli masz surowe krewetki to oczywiście trzeba je będzie za chwilę obrać i przesmażyć.

Jajka z krewetkami

4. Do jogurtu dodaj posiekany koperek. Smak sosu możesz wzmocnić dodając łyżeczkę koperku suszonego.

Jajka z krewetkami

5. Dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Sos jogurtowy dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.

Jajka z krewetkami

6. Pora na krewetki. Od każdej oderwij łeb, a następnie obierz z pancerza.

Jajka z krewetkami

7. Natnij kozikiem wzdłuż zewnętrzną część każdej z krewetek i wyjmij przewód pokarmowy (czarna żyłka).

Jajka z krewetkami

8. Krewetki umyj, dobrze osusz, a następnie lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Jajka z krewetkami

9. Rozgrzej na patelni nieco oleju lub oliwy i włóż krewetki. Smaż je na średnim ogniu 1 minutę.

Jajka z krewetkami

10. Odwróć krewetki na drugą stronę i każdą z nich posyp szybko papryką wędzoną.

Jajka z krewetkami

11. Smaż krewetki kolejną minutę. Absolutnie nie dłużej! Zdejmij krewetki z patelni i osusz na ręcznikach papierowych.

Jajka z krewetkami

12. Przestudzone jajka obierz i przekrój każde wzdłuż na połowę. Rozłóż je na wcześniej przygotowanym talerzu ze szpinakiem. Na każdą połówkę jajka nałóż nieco wyjętego z lodówki sosu koperkowego, a następnie nałóż po jednej krewetce.

Jajka z krewetkami

13. Na krewetki nakładaj kolejno ponownie sos jogurtowy, a następnie kawior. W moim przypadku tym razem użyłem łososia w oliwie przywiezionego z Austrii, ale zwykle jest to właśnie kawior.

Jajka z krewetkami


JAJKA Z KREWETKAMI PO SKANDYNAWSKU

Podawaj schłodzone jako przystawkę albo po prostu jako przegryzkę „na jeden kęs”. Smakują znakomicie również na drugi dzień, kiedy krewetki oddadzą swój smak.

Jajka z krewetkami

Koniecznie przygotuj również KANAPKI SZWEDZKIE przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *