Jajka Kuchnia skandynawska Owoce morza Wielkanoc

JAJKA z KREWETKAMI po skandynawsku

Jajka z krewetkami po skandynawsku

Jajka z krewetkami na modłę krajów północnej Europy nawiązują do słynnych kanapek na żytnim pieczywie, którymi zajadają się zarówno Szwedzi, jak i Duńczycy. W moim przepisie pieczywo jednak pomijam, by stworzyć znacznie lżejsze przystawki. Składniki są jednak niemal identyczne, ale każdy może pozwolić sobie na pewną dowolność w tym przepisie. Zamiast sosu jogurtowego można zastosować dowolny zamiennik. Całość pięknie ozdobi kawior – czerwony lub czarny. I bynajmniej nie musi to być od razu ikra z jesiotra. Bez przesady. Ma być po prostu smacznie. I jest. Zachęcam, bo warto.


PRZEPIS NA JAJKA Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI

5 wiejskich ugotowanych i przestudzonych jajek;[FMP]
10 średnich, surowych krewetek;
garść liści szpinaku;
150 ml jogurtu naturalnego BIO;
pęczek świeżego koperku;
słodka, mielona papryka wędzona;
kawior czerwony;
sól, pieprz;


JAJKA Z KREWETKAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Jajka z krewetkami składniki do przygotowania

2. Liście szpinaku rozłóż na talerzu na którym będziesz serwować przystawkę, natomiast jogurt przełóż do miski.

rozkładanie liści szpinaku na talerzu

3. Do jogurtu dodaj posiekany koperek i łyżeczkę koperku suszonego, aby jego wzmocnić. Dodaj również sól i świeżo zmielony pieprz. Sos jogurtowy dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.

dip koperkowy w misce

4. Pora na krewetki. Od każdej oderwij łeb, a następnie obierz z pancerza.

obieranie surowych krewetek

5. Natnij kozikiem wzdłuż zewnętrzną część każdej z krewetek i wyjmij przewód pokarmowy (czarna żyłka).

usuwanie przewodu pokarmowego z krewetki

6. Krewetki umyj, dobrze osusz, a następnie lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Rozgrzej na patelni nieco oleju lub oliwy i połóż na nią krewetki. Smaż je na średnim ogniu 1 minutę.

na patelni smażą się krewetki

7. Odwróć krewetki na drugą stronę i każdą z nich posyp szybko papryką wędzoną. Smaż krewetki kolejną minutę. Absolutnie nie dłużej! Zdejmij krewetki z patelni i osusz na ręcznikach papierowych.

posypywanie krewetek słodką mieloną papryką

8. Przestudzone jajka obierz i przekrój każde wzdłuż na połowę. Rozłóż je na wcześniej przygotowanym talerzu ze szpinakiem. Na każdą połówkę jajka nałóż nieco wyjętego z lodówki sosu koperkowego, a następnie nałóż po jednej krewetce.

Jajka z krewetkami po skandynawsku

9. Na krewetki nakładaj kolejno ponownie sos jogurtowy, a następnie kawior. W moim przypadku tym razem użyłem łososia w oliwie przywiezionego z Austrii, ale zwykle jest to właśnie kawior.

Jajka z krewetkami po skandynawsku[/FMP]


JAJKA Z KREWETKAMI PROPOZYCJA PODANIA

Podawaj schłodzone jako przystawkę albo po prostu jako przegryzkę „na jeden kęs”. Smakują znakomicie również na drugi dzień, kiedy krewetki oddadzą swój smak.

Jajka z krewetkami po skandynawsku


Koniecznie przygotuj również <<kanapki szwedzkie>> idealne na party.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.