Jajka Wielkanoc

JAJKA w SZYNCE z chrzanem w galarecie

Jajka w szynce z chrzanem

Jajka w szynce zatopione w galarecie to przystawka, którą większość z Was zapewne doskonale zna i wie, jak ją zrobić. Jeżeli tak jest w istocie potraktujcie mój przepis jako zachętę i przypomnienie do ponownego przygotowania tych przepysznych jajek. A Ci, którzy jej nie znają, nie jedli lub nie wiedzą jak ją przygotować niech koniecznie skorzystają z przepisu. Jak najświeższe jajka i najwyższej jakości szynka to podstawa tej przystawki. Pamiętajcie, w polskiej kuchni jest wiele wspaniałych potraw, o których warto pamiętać. Te jajka w szynce w pewnością do nich należą.


PRZEPIS NA JAJKA W SZYNCE

SKŁADNIKI

6 świeżutkich wiejskich jajek;[FMP]
24 równe plastry szynki;
słoik porządnego, najlepiej domowego, ostrego chrzanu;
garść zielonego groszku;
garść kukurydzy;
1 litr domowego bulionu;
żelatyna;


JAJKA W SZYNCE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki: 6 świeżutkich jajek, najlepiej „prosto od kury”, garść zielonego groszku i garść kukurydzy (z puszek lub mrożone, uprzednio ugotowane) i słoik porządnego, najlepiej domowego, ostrego chrzanu to podstawa. Szynka powinna być wysokiej jakości, najlepiej gotowana a jeszcze lepiej wędzona i gotowana. No i koniecznie domowy bulion. Na początek ugotuj jajka, a następnie ostudź je.

Jajka w szynce z chrzanem składniki

2. W garnku doprowadź do wrzenia 1 litr bulionu, a następnie wyłącz pod nim gaz. Wsyp do niego żelatynę spożywczą (w ilości według wskazań na opakowaniu) i wymieszaj bardzo dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do przestygnięcia.

przygotowywanie wywaru z żelatyną

3. Jajka obierz, a następnie każde z nich pokrój wzdłuż na ćwiartki. Każdy plaster szynki posmaruj obficie chrzanem, a następnie na każdym z nich połóż po ćwiartce jajka. Zwijaj plastry szynki z jajkami w rulon.

zawijanie jajka w plaster szynki

4. Zwinięte jajka układaj na półmisku lub w innym płaskim naczyniu.

owinięte szynka kawałki jajek ułożone na szklanym talerzu

5. Pomiędzy roladki z szynki i jajek wsyp groszek i kukurydzę. Następnie zalej całość przestudzonym bulionem z żelatyną. Tak przygotowane jajka w galarecie wstaw na noc do lodówki.

zalewanie potrawy wywarem z żelatyną[/FMP]


JAJKA W SZYNCE SPOSÓB PODANIA

Smakują najlepiej podawane na zimno, prosto z lodówki.

Jajka w szynce z chrzanem

Eksperymentuj z tą przystawką – zamiast szynki użyj np. pikantnej mortadeli węgierskiej.

Jajka w szynce z chrzanem


Wypróbuj <<przepis na jajka faszerowane szprotkami>>. łatwo, prosto i pysznie.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.