Jajka faszerowane łososiem można podać na każdą okazję. I bez okazji również. Jajka uwielbiam i jadam pod każdą postacią. Uważam, że powinny być jednym z podstawowych składników odżywczych diety każdego człowieka. Dzisiaj proponuję jajka faszerowane łososiem na zimno wędzonym. Takie jajka są delikatne w smaku, a dzięki zmiksowaniu farszu również puszyste i rozpływają się w ustach podczas jedzenia. Faszerowane jajka najlepiej podawać lekko schłodzone, ale nie za zimne. Jajka nie powinny jednak stać za długo na wierzchu ze względów oczywistych. Zwykle jednak nigdy nie stoją zbyt długo, bo znikają błyskawicznie.


JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM

SKŁADNIKI:

  • 5 dużych, wiejskich jajek;
  • 200 gramów wędzonego na zimno łososia;
  • Twoja ulubiona musztarda;
  • majonez;
  • pęczek koperku;
  • pieprz;

JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj 5 jajek, najlepiej takich od wiejskiej kury. Ugotowane jajka zalej zimną wodą i przestudź.

ugotowane jajka

2. Podstawą farszu jest dobrej jakości świeży łosoś wędzony na zimno. Ja kupiłem kawałek 200 gramowy – oczywiście można dać więcej (wtedy farsz będzie jeszcze bardziej wyrazisty), ale jest to dość droga „impreza”, więc po uważaniu.

kawałek łososia wędzonego na zimno

3. Z kawałka łososia odkrój 2-3 cieniutkie plasterki i odłóż na bok (posłużą do dekoracji jajek). Resztę łososia pokrój w mniejsze kawałki. Pęczek aromatycznego koperku umyj pod bieżącą wodą i osusz.

łosoś wędzony na zimno i świeży koperek

4. Małe kawałki łososia przełóż do malaksera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę.

zmielony łosoś wędzony

5. Przestudzone jajka obierz ze skorupek, a następnie przekrój delikatnie wzdłuż na połówki. Wyjmij z każdej połówki żółtka i przełóż do miski. Do miski z żółtkami dodaj 1 łyżeczkę musztardy (ostra, łagodna, miodowa – jaką preferujesz), 2 łyżeczki majonezu i sporo pieprzu. Ugnieć wszystko widelcem na jednolitą masę.

farsz do jajek

6. Do masy z żółtek dodaj zmiksowanego łososia oraz posiekany koperek. Wymieszaj i dopraw ostatecznie do smaku. Przygotowanym farszem wypełnij nieckę po żółtkach w każdej połówce białek. Na wierzch każdej połówki jajka nałóż odrobinę łososia z plasterków odkrojonych na wstępie.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym


JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM

Podawaj lekko schłodzone z cytryną, której sokiem skrop jajko tuż przed konsumpcją.

Jajka faszerowane łososiem wędzonym

Przyrządź także JAJKA w GALARECIE – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *