Jajka faszerowane anchois to błyskawiczny i smaczny sposób na przygotowanie ciekawej przekąski. Warto zaznaczyć, że zamiast anchois możesz użyć dowolnych ryb np. marynowanych śledzi typu Bismarck lub innych marynowanych małych ryb. Jeżeli dysponujesz mocno nasolonymi rybkami np. z puszki lub z beczki to połączenie ich z jajkami w poniższej formie spowoduje, że odczucie ich przesolenia zniknie. To błyskawiczny w przygotowaniu smakołyk.
JAJKA FASZEROWANE ANCHOIS PRZEPIS
SKŁADNIKI
4 duże wiejskie jajka[FMP]
1-2 łyżki marynowanych ryb lub anchois
majonez
dymka
pieprz
JAJKA FASZEROWANE ANCHOIS SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Jajka ugotuj, przestudź, a następnie obierz ze skorupek. Każde z nich przekrój wzdłuż na połowę. Oddziel żółtka od białek.
3. Żółtka ugnieć widelcem w małej misce. Rybki dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie bardzo drobno posiekaj. Unikaj ich mielenia, bowiem wtedy stracą swój charakterystyczny smak.
4. Posiekane drobno ryby dodaj do ugniecionych żółtek, a następnie wrzuć tam niewielką ilość posiekanej dymki. Dodaj łyżkę majonezu oraz świeżo zmielony pieprz.
5. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeżeli trzeba dodaj nieco soli. Faszeruj każdą połówkę jajek przyrządzoną masą jajeczno rybną. Następnie ułóż tak przygotowane jajka na talerzu i wstaw do lodówki na godzinę, aby całość przegryzła się.
[/FMP]
JAJKA FASZEROWANE SPOSÓB PODANIA
Podawaj w temperaturze pokojowej.
Przygotuj pyszne <<awokado faszerowane krewetkami i jajkiem>>.