Jajecznica z kurkami, hmm. Czy jest ktoś, kto nie kocha tego dania? Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Mają lekko pikantny smak, przygotowuje je się bardzo szybko, a w połączeniu z jajkami nie mają sobie równych. Jajecznica z kurkami to klasyk w większości naszych domów. Moja wersja jest również dość  klasyczna, choć nie dodaję cebuli, a na końcu posypuję całość szczypiorkiem. Czasem zamiast niego dodaję nieco wcześniej trochę dymki, aby się przesmażyła. Jak by nie robić taja jajecznica zawsze wychodzi pysznie.


JAJECZNICA Z KURKAMI

SKŁADNIKI:

  • 100 gramów świeżych kurek;
  • 3 duże, wiejskie jajka;
  • masło;
  • garstka szczypiorku;
  • sól, pieprz;

JAJECZNICA Z KURKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 100 gramów świeżych kurek (najlepiej takich niedużych o zbliżonej wielkości, aby użyć je w całości – jajecznica musi dobrze smakować, ale wygląd jest równie ważny), 3 jajka (najlepiej „od baby”), garstkę szczypiorku i masło (najlepiej również wiejskie).

Jajecznica z kurkami składniki

2. Na lekko rozgrzaną patelnię włóż 1 łyżkę masła, roztop je i wrzuć oczyszczone kurki.

na patelni smażą się grzyby kurki na maśle

3. Smaż grzyby na średnim ogniu około 4 minut. Pamiętaj – kurki smażone za długo twardnieją ! Gdy grzyby będą podsmażone wyłóż je na ręcznik papierowy.

smażenie grzybów

4. Na patelnię wbij jajka, poczekaj aż białka nieco się zetną i dodaj grzyby. Całość posól do smaku i popieprz, jeżeli lubisz w takiej jajecznicy nieco ostrości.

Jajecznica z kurkami

5. Zamieszaj delikatnie zawartość patelni, aby uzyskać tzw. płaty, czyli kawałki białych i żółtych części. Jajecznica zyskuje wtedy na smaku i staje się kolorowa.

Jajecznica z kurkami


JAJECZNICA Z KURKAMI

Wyłóż jajecznicę na talerz i posyp szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z kromką żytniego chleba na zakwasie posmarowaną wiejskim masłem.

Jajecznica z kurkami

Wypróbuj również przepis na <<OMLET Z KURKAMI>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *