Jagnięcina z warzywami według przepisu kuchni kreteńskiej to niezwykle proste i pyszne danie. Mięso należy dusić we własne sosie, a następnie dodać hortę. Horta to zbiorcza nazwa ziół występujących na wyspie. W zasadzie wszystko co strzępiaste i zielone można wrócić do worka z nazwą horta. Na Krecie wciąż jest sporo osób, które potrafią rozpoznać każdy krzaczek, znają jego nazwę, a także metody ich obróbki i sposoby konsumpcji. Jednym z popularniejszych ziół na wyspie jest <<stamnagathi>>, czyli odmiana cykorii. Jadą się ją solo, albo gotuje z mięsem. Tak jak w przepisie poniżej.


JAGNIĘCINA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI

kilogram jagnięciny

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


JAGNIĘCINA Z WARZYWAMI SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu. Jeśli przyrządziłeś sos awgolemono pamiętaj, aby dania już nie podgrzewać, bo sos się zetnie.

jagnięcina z warzywami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *