Boże Narodzenie Jagnięcina Kuchnia grecka

JAGNIĘCINA z WARZYWAMI przepis z Krety

jagnięcina z warzywami

Jagnięcina z warzywami według przepisu kuchni kreteńskiej to niezwykle proste i pyszne danie. Mięso należy dusić we własne sosie, a następnie dodać doń hortę lub podać ją osobno jako dodatek. Horta to zbiorcza nazwa dzikich ziół występujących na wyspie. W zasadzie wszystko co strzępiaste i zielone można wrócić do worka z nazwą horta. Na Krecie wciąż jest sporo osób, które potrafią rozpoznać każdy krzaczek, znają jego nazwę, a także metody ich obróbki i sposoby konsumpcji. Jednym z popularniejszych ziół na wyspie jest <<cykoria stamnagathi>>, czyli odmiana cykorii. Jadą się ją solo, albo gotuje z mięsem. Tak jak w przepisie poniżej.


JAGNIĘCINA Z WARZYWAMI PRZEPIS

SKŁADNIKI

kilogram jagnięciny[FMP]
800 gramów cykorii
pół szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz


JAGNIĘCINA Z WARZYWAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli chodzi o mięso najlepsza będzie jagnięca noga albo łopatka. Mięso powinno być posiekane na nieduże kawałki. Dobrze, aby zrobił to rzeźnik. Zamiast cykorii możesz użyć innego zioła np. szpinaku.

jagnięcina w kawałkach oraz cykoria

2. Mięso umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i posól.

kawałki jagnięciny z kością

3. Na dużej patelni z wysokimi brzegami rozgrzej oliwę i rozłóż kawałki mięsa. Oliwy powinno być tyle, aby pokryła całe dno patelni.

na patelni smażą się kawałki jagnięciny

4. Każdy kawałek mięsa musi bezpośrednio spoczywać na dnie patelni. Przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso 5 minut na mocnym ogniu. Po tym czasie obróć kawałki mięsa i smaż dalej bez przykrycia, aby zrumieniło się z każdej strony. Gdy mięso jest ładnie zrumienione zmniejsz ogień do minimum i duś mięso pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie odwróć mięso i kontynuuj duszenie kolejne 30 minut.

na patelni smaży się mięso w kawałkach

5. W międzyczasie przygotuj cykorię. Z każdego pęczka należy jedynie usunąć niewielką część korzonka.

cykoria w dłoni

6. Jeżeli zamiast cykorii używasz świeżego szpinaku zrób z nim dokładnie to samo.

stamanagathi

7. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, a następnie wrzuć cykorię. Jeżeli chcesz możesz dorzucić do garnka 2-3 ziemniaki, które wzbogacą obiad. Gotuj warzywa 10 minut. Jeżeli używasz szpinaku wystarczy go zblanszować.

w garnku gotuje się cykoria

8. Podgotowaną cykorię odcedź i pozostaw na durszlaku.

ugotowane zioła na durszlaku

9. Po godzinnym duszeniu mięso powinno być już miękkie. Na patelni powinien wytworzyć się z oliwy i jagnięcego tłuszczu aromatyczny sos.

usmażona jagnięcina na patelni

10. Wrzuć do mięsa na patelnię podgotowaną cykorię. Przykryj patelnię pokrywką i duś jagnięcina z warzywami ledwie kilka minut. Alternatywnie cykorię możesz podać na osobnym talerzu jako dodatek do obiadu.

jagnięcina z warzywami

11. Na Krecie często takie dania wykańcza się sosem avgolemono. To sos cytrynowy przygotowany z jajek i soku z cytryny (poznaj <<przepis na jagnięcinę duszoną w sosie cytrynowym>>)

składniki na sos avgolemono[/FMP]


JAGNIĘCINA Z WARZYWAMI SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu. Jeśli przyrządziłeś sos awgolemono pamiętaj, aby dania już nie podgrzewać, bo sos się zetnie.

jagnięcina z warzywami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.