Jagnięcina z warzywami prosto z Krety

Jagnięcina z warzywami czyli kawałki jagnięciny z kością smażone na bardzo wolnym ogniu na oliwie z oliwek. Pod koniec gotowania mięsa danie do dania dodaje sie warzywa dla wzbogacenia smaku.

Jagnięcina z warzywami według przepisu kuchni kreteńskiej to niezwykle proste i pyszne danie. Mięso należy dusić we własnym sosie, a następnie dodać doń hortę lub podać ją osobno jako dodatek. Horta to zbiorcza nazwa dzikich ziół występujących na wyspie. W zasadzie wszystko co strzępiaste i zielone można wrócić do worka z nazwą horta. Na Krecie wciąż jest sporo osób, które potrafią rozpoznać każdy krzaczek, znają jego nazwę, a także metody ich obróbki i sposoby konsumpcji. Jednym z popularniejszych ziół na wyspie jest stamnagathi, czyli odmiana cykorii. Jadą się ją solo, albo gotuje z mięsem. Tak jak w przepisie poniżej.

Składniki

kilogram jagnięciny
800 gramów dzikiej cykorii
pół szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Jagnięcina z warzywami przepis

Na początek przygotuj wszystkie składniki. Jeśli chodzi o mięso najlepsza będzie jagnięca noga albo łopatka. Mięso powinno być posiekane na nieduże kawałki. Dobrze, aby zrobił to rzeźnik.

Smaż mięso na mocnym ogniu

Mięso umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i posól.  Na dużej patelni z wysokimi brzegami rozgrzej oliwę, oliwy powinno być tyle, aby pokryła całe dno patelni. Następniei rozłóż na patelni kawałki mięsa. Co istotne, każdy kawałek mięsa musi bezpośrednio spoczywać na dnie patelni. Przykryj patelnię pokrywką i smaż mięso 5 minut na mocnym ogniu. Po tym czasie obróć kawałki mięsa i smaż dalej bez przykrycia, aby zrumieniło się z każdej strony.

Duś jagnięcinę na wolnym ogniu

Gdy mięso jest ładnie zrumienione zmniejsz ogień do minimum i duś mięso pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie odwróć mięso i kontynuuj duszenie kolejne 30 minut.

W międzyczasie przygotuj dziką cykorię. Z każdego pęczka należy jedynie usunąć niewielką część korzonka. Zamiast cykorii możesz użyć innego zioła np. szpinaku. Przygotuj go podobnie jak dziką cykorię, czyli usuń korzonek.

Przygotuj dziką cykorię

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, a następnie wrzuć cykorię. Jeśli chcesz możesz dorzucić do garnka 2 lub 3 ziemniaki, które wzbogacą obiad. Gotuj warzywa 10 minut, aby zmiękły.  Jeśli używasz szpinaku wystarczy go zblanszować. Podgotowaną cykorię odcedź i pozostaw na durszlaku.

Po godzinnym duszeniu mięso powinno być już miękkie. Na patelni powinien wytworzyć się z oliwy i jagnięcego tłuszczu aromatyczny sos. Wrzuć do mięsa na patelnię podgotowaną cykorię. Przykryj patelnię pokrywką i duś jagnięcinę z warzywami ledwie kilka minut. Alternatywnie cykorię możesz podać na osobnym talerzu jako dodatek do obiadu.

Jagnięcina z warzywami sposób podania

Na Krecie często takie dania wykańcza się sosem avgolemono. To sos cytrynowy przygotowany z jajek i soku z cytryny (poznaj przepis na jagnięcina duszona w sosie cytrynowym) Podawaj od razu. Jeśli przyrządziłeś sos awgolemono pamiętaj, aby dania już nie podgrzewać, bo sos się zetnie.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *