Jagnięcina z imbirem i groszkiem cukrowym to bardzo pyszne danie kuchni azjatyckiej. No dobrze, takie może jadane chętniej na Wyspach Brytyjskich „u Chińczyka” niż w sercu Azji. Dla mnie to bez znaczenia, bowiem połączenie jagnięciny i imbiru jest dla mnie połączeniem wręcz doskonałym. A jeśli do tego dorzucić garść groszku cukrowego otrzymamy danie perfekcyjne. Jeśli lubisz podobne smaki namawiać Cię dłużej chyba nie muszę. Jagnięcina z imbirem i groszkiem cukrowym z pewnością będzie Ci bardzo smakować.
Składniki na marynatę
450 gramów jagnięciny (najlepiej łopatka lub udziec – lepiej chudej);
szczypta soli;
szczypta cukru;
łyżka sosu sojowego;
1 łyżka oleju z prażonego sezamu;
szczypta białego pieprzu;
odrobina skrobi ziemniaczanej;
1 ząbek czosnku;
Składniki dania
marynowana jagnięcina (jak wyżej);
200 gramów groszku cukrowego;
100 gramów świeżego imbiru;
6-8 ząbków czosnku;
1 cebula;
pęczek dymki;
1 łyżka ciemnego sosu sojowego;
szczypta białego pieprzu;
1 łyżeczka z oleju z prażonego sezamu;
odrobina skrobi ziemniaczanej;
sól, cukier;
Jagnięcina z imbirem przepis
Mięso pozbaw nadmiaru tłuszczu i pokrój w nieduże kawałki. Włóż mięso do miski, a następnie wlej do niego sos sojowy i olej sezamowy. Wsyp do mięsa 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej a także nieco świeżo zmiażdżonego białego pieprzu. Dodaj szczyptę soli, cukru oraz obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Mięso dobrze wymieszaj z marynatą, miskę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Porada-> marynowanie mięsa zdecydowanie poprawia smak potrawy.
Podczas gdy mięso się marynuje przygotuj pozostałe składniki, szczególnie zadbaj o sporą ilość czosnku. Oczywiście to, ile go użyjesz zależy od Ciebie, ale moja jagnięcina z imbirem bardzo lubi czosnek. Cebulę obierz i pokrój w piórka, dymkę pokrój w dwucentymetrowe kawałki (pod skosem), imbir obierz i posiekaj drobno natomiast czosnek obierz i posiekaj w plasterki. Groszek cukrowy przekrój skośnie na połowę.
Do rozgrzanego woka wlej około 1 litra gorącej wody, a następnie wrzuć groszek cukrowy. Gotuj go 3 minuty, a następnie odcedź i przelej zimną wodą. Odłóż na bok. Woka osusz dokładnie, a następnie rozgrzej w nim olej arachidowy i wrzuć mięso. Smaż je na mocnym ogniu około 2 minut często mieszając. Mięso zdejmij z woka odlewając zużyty olej. Odłóż mięso na bok do miski.
Ponownie rozgrzej woka z nowym olejem (nie za dużo), gaz pod wokiem nie powinien być za mocny. Wrzuć czosnek, imbir, dymkę i cebulę. Smaż wszystko kilkadziesiąt sekund uważając, aby czosnek i imbir się nie przypaliły. Składniki na patelni mają się podgrzać i uwolnić aromat, a nie przypalić.
Jagnięcina z imbirem sposób podania
Wrzuć do woka mięso i groszek cukrowy. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, biały pieprz, sól, cukier i około 50 ml wody. Duś wszystko 2 minuty, a następnie wlej 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej (rozpuszczoną chwilę wcześniej z niewielkiej ilości zimnej wody), aby zagęścić sos. Najlepiej smakuje podana od razu, posypana świeżą dymką i białym sezamem.
Spróbuj, jak smakuje łopatka jagnięca z pieca, wypróbuj przepis doskonały. Poznaj także przepis na makaron groszkiem cukrowym i kozim serkiem. Unikalny smak, wartościowe danie!