Jagnięcina w sosie własnym, na którą przepis Wam poniżej prezentuję to bardzo tradycyjne danie Sfakii. Sfakia to południowy rejon Krety (Grecja) położony w prefekturze Chanii. Trudno o prostszy przepis i trudno o smaczniejsze danie z jagnięciny. Całość rozbija się oczywiście o jakość mięsa. W Sfakii jagnięciny nie brakuje, pasie się na świeżym powietrzu, bezstresowo więc jakość mięsa jest znakomita. O świeżości i świadectwie pochodzenia nie będę nawet wspominał. Aby przyrządzić tsigariasto tradycyjnie używa się 2-10 miesięcznego jagnięcia (zigouri), oliwy soli i pieprzu. Nic więcej. Jeżeli będziecie na Krecie koniecznie szukajcie dania o nazwie tsigariasto. Mięsożercy będą zachwyceni.


JAGNIĘCINA W SOSIE WŁASNYM

SKŁADNIKI

kilogram przedniej części jagnięciny

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


JAGNIĘCINA W SOSIE WŁASNYM

Tsigariasto podawaj z domowymi <<FRYTKAMI>> z Krety albo np. z brokułem (wersja niespotykana na Krecie) polane przepysznym sosem powstałym w trakcie duszenia jagnięciny.

Jagnięcina w sosie własnym

Albo po prostu jedz ze świeżym chlebem koniecznie zapijając winem. Absolutnie wybitne jedzenie.

tsigariasto


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *