Obejrzano: 109
0 0
Czas czytania:2 Minuty, 13 Sekundy

Jagnięcina w sosie własnym, na którą przepis Wam poniżej prezentuję to bardzo tradycyjne danie Sfakii. Sfakia to południowy rejon Krety (Grecja) położony w prefekturze Chanii. Trudno o prostszy przepis i trudno o smaczniejsze danie z jagnięciny. Całość rozbija się oczywiście o jakość mięsa. W Sfakii jagnięciny nie brakuje, pasie się na świeżym powietrzu, bezstresowo więc jakość mięsa jest znakomita. O świeżości i świadectwie pochodzenia nie będę nawet wspominał. Aby przyrządzić tsigariasto tradycyjnie używało się baraniny (zigouri), oliwy i soli. Dzisiaj wykorzystuje się raczej jagnię maksymalnie jednoroczne. Jeżeli będziecie na Krecie koniecznie szukajcie dania o nazwie tsigariasto. Mięsożercy będą zachwyceni.


JAGNIĘCINA W SOSIE WŁASNYM

SKŁADNIKI

kilogram przedniej części jagnięciny mlecznej[FMP]
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz


JAGNIĘCINA W SOSIE WŁASNYM PRZEPIS

1. Kup mięso u rzeźnika i poproś od razu o posiekanie mięsa na tsigariasto. To w Grecji. W Polsce poproś o posiekanie mięsa (z kościami oczywiście) na kawałki wielkości mniej więcej ⅓ dłoni każdy.

Jagnięcina w opakowaniu

2. Oto pięknie posiekana jagnięcina przez kreteńskiego rzeźnika. Jagnięcinę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem z każdej strony.

przyprawianie kawałków mięsa

3. Do szerokiego rondla albo głębokiej patelni wlej pół szklanki oliwy z oliwek. Oczywiście nie ma potrzeby używać takiej extra vergine. Jest zbyt dobra i zbyt droga, aby używać jej do smażenia. Oliwy ma być tyle, aby zakryła dno naczynia.

oliwa na patelni

4. Gdy oliwa osiągnie średnią temperaturę zacznij układać na dnie naczynia ciasno kawałki jagnięciny. Wszystkie muszą się ciasno zmieścić. Gdy będziesz układać ostatnie kawałki mięsa oliwa powinna juz dobrze skwierczeć, ale nie może dymić.

na patelni smażą się kawałki mięsa

5. Teraz przykryj naczynie pokrywką i pozostaw na mocnym ogniu przez 3-4 minuty.

6. Po tym czasie zdejmij pokrywkę. Jagnięcina w sosie własnym powinna być już od spodu ładnie zarumieniona. To ważne, aby taka była. Nie spalona, a zrumieniona.

na patelni smażą się kawał mięsa

7. Odwróć zatem każdy kawałek mięsa na drugą stronę. Ponownie przykryj pokrywką naczynie i smaż na mocnym ogniu kolejne 3-4 minuty.

Jagnięcina w sosie własnym

8. Po tym czasie zmniejsz gaz do minimum, ponownie odwróć mięso, przykryj naczynie pokrywką i duś jagnięcinę w sosie własnym na bardzo wolnym ogniu 30 minut.

UWAGA: Tsigariasto ma być pięknie rumiane, ale nie spieczone. Idea jego przygotowania polega na mocnym zrumienieniu mięsa z zewnątrz, jednak w środku finalnie musi pozostać soczyste i miękkie. To mięso duszone, a nie smażone.

Jagnięcina w sosie własnym

9. Po wskazanym powyżej czasie odwróć mięso na drugą stronę i duś kolejne 30 minut do miękkości. Mięso jest gotowe, gdy bez problemu odchodzi od kości.

Jagnięcina w sosie własnym[/FMP]


JAGNIĘCINA W SOSIE WŁASNYM PROPOZYCJA PODANIA

Tsigariasto podawaj z domowymi <<FRYTKAMI>> z Krety albo np. z brokułem (wersja niespotykana na Krecie) polane przepysznym sosem powstałym w trakcie duszenia jagnięciny.

Jagnięcina w sosie własnym

Albo po prostu jedz ze świeżym chlebem koniecznie zapijając winem. Absolutnie wybitne jedzenie.

tsigariasto


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.