Jagnięcina pieczona na modłę ze słonecznej Krety to moja odpowiedź na kreteński sposób przyrządzania jagnięciny zwany antikristo. Jagnię dzieli się zaledwie na kilka kawałków, soli, wbija na szpikulce i ustawia dookoła ognia. W taki sposób mięso piecze się kilka godzin. Więcej o antikristo dowiesz się <<TUTAJ>>. Oczywiście mój przepis nie nosi w sobie znamion oryginalności, jednak jest wskazaniem sposobu i rodzaju użytego mięsa. Nie w małym kawałku, jak to zwykle robimy, a w całości, z kośćmi, jak leci. Po prostu, aby jagnięcina pieczona smakowała znakomicie przygotujcie połowę, albo ćwiartkę jagnięcia. Żadne tam udźce, czy kotleciki.
JAGNIĘCINA PIECZONA
SKŁADNIKI
2,8 kilogramowa ćwiartka jagnięcia;
świeży rozmaryn;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
12. Podziel mięso na kawałki razem z kośćmi… To będzie wielka uczta – złapiesz kawałek mięsa w dłonie, odgryziesz mięso od kości, a tłuszcz będzie spływał po brodzie…
JAGNIĘCINA PIECZONA PROPOZYCJA PODANIA
To wspaniałe danie na przyjęcie rodzinne. Nie zapomnij postawić obok mięsa kilku talerzy z warzywami i chlebem. Potrzeba będzie również dużo wina…