Indyk w sosie musztardowym z groszkiem

Indyk w sosie musztardowym przygotowujemy z  pokrojonego i smażonego mięsa,  które następnie dusimy w sosie własnym. Na koniec danie wzbogacamy zielonym groszkiem i doprawiamy musztardą i kwaśną śmietaną.

Indyk w sosie musztardowym to bardzo sympatyczna potrawka z indyka. Na końcu doprawiona jest musztardą Dijon, a wcześniej świeżym estragonem. Danie można podawać z ryżem, ale też świetnie będzie pasować z puree ziemniaczanym. Surówka do tego dania jest konieczna pomimo użycia w potrawce groszku, warzyw bowiem nigdy za wiele. Zamiast indyka możesz użyć kurczaka, ale z „czerwonym mięsem” tych składników raczej bym nie łączył. Musztardę dodaj koniecznie dopiero na samym końcu tak, aby nadała ona daniu świeżego posmaku. I niech to koniecznie będzie musztarda Dijon.

Składniki

500 gramów mięsa indyczego;
puszka zielonego groszku (240 gramów);
1 cebula;
Twoja ulubiona przyprawa do drobiu lub ich mix;
500 ml domowego bulionu drobiowego;
świeży estragon;
2 do 3 łyżeczek musztardy Dijon;
mąka;
kwaśna gęsta śmietana;

Indyk w sosie musztardowym przepis

Przygotuj 500 gramów mięsa z indyka (u mnie kotlety). Dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w cienkie, długie paski. Pokrojone mięso posól, popieprz, a następnie przełóż do miski.

Odcedź i przełóż do drugiej miski 240 gramów groszku (duża puszka).

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć jedną drobno posiekaną cebulkę i zeszklij ją. Następnie wrzuć mięso i posyp je swoimi ulubionymi przyprawami (ja użyłem mieszanki do paelli, czyli mieszanki ziół śródziemnomorskich). Smaż mięso na dosyć mocnym ogniu, aby nieco się przyrumieniło.

Przełóż zawartość patelni do garnka, wlej bulionu drobiowego tyle, aby przykrył mięso (około 1 szklanki). Dodaj 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu. Gotuj wszystko na wolnym ogniu 10 minut. Wrzuć groszek, zamieszaj i gotuj całość następne 5 minut.

Indyk w sosie musztardowym sposób podania

Do szklanki wsyp 1 płaską łyżkę mąki, wlej odrobinę zimnej wody i dobrze rozmieszaj mąkę. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej, 18 % śmietany i wymieszaj. Następnie zahartuj sosem i wlej zawartość szklanki do potrawki.

Wyłącz gaz, dodaj do potrawki 2 lub 3 łyżeczki musztardy Dijon oraz (jeśli to konieczne) jeszcze trochę świeżego estragonu dla podkręcenia smaku. Podawaj z ryżem i surówką np. z czerwonej kapusty.


Wypróbuj jak smakuje sałatka ziemniaczana na kwaśno w nowej odsłonie. Rewelacja!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *