Indyk w sosie curry podany to przepyszne danie, co udowodnię niniejszym przepisem. Naprawdę łatwe w przygotowaniu finalnie zwala z nóg. Kto nie przepada za soczewicą powinien zacząć zajadać się nią w takiej formie, jak w moim przepisie. Staje się ona wtedy po prostu bajkowa, a z dodatkiem azjatyckich smaków wręcz niepowtarzalna. Oczywiście zamiast indyka możesz użyć kurczaka, jednak czasem warto coś odmienić w swojej kuchni. Indyk to zdrowe, smaczne mięso, więc warto dać mu szansę częściej niż raz na rok.
Składniki
500 gramów medalionów z indyka
200 gramów groszku cukrowego
150 gramów czarnej soczewicy
przyprawa chińskie 5 smaków
przyprawa curry
kurkuma opcjonalnie
małe mleczko kokosowe
świeża kolendra
limonka
czerwona papryczka chili
sól, pieprz;
Indyk w sosie curry przepis
Zacznijmy od przygotowania mięsa (poznaj zalety mięsa z indyka i przekonaj się, że warto jeść właśnie to mięso). Medaliony z indyka (czyli pięknie wycięte mięso z indyczej nogi) posyp solą i bardzo obficie przyprawą „chińskie 5 smaków”. Smaż przyprawione medaliony z jednej i drugiej strony na patelni na dużym ogniu na oleju arachidowym lub innym oleju roślinnym. Następnie przesmażone medaliony przełóż do rondelka. Dolej szklankę gorącej wody i wsyp kopiatą łyżeczkę przyprawy curry. Przykryj rondel pokrywką. Teraz indyk w sosie curry winien się dusić na wolnym ogniu godzinę (do miękkości).
Podczas gdy indyk się dusi ugotuj czarną soczewicę według wskazań na opakowaniu.
Doprawiamy sos i soczewicę
Gdy mięso jest miękkie wyjmij je w garnka i odłóż na talerz. Następnie dopraw sos solą jeżeli potrzeba i włóż do sosu ugotowaną soczewicę. Dodaj do soczewicy łyżeczkę mielonej kurkumy i tyleż samo przyprawy curry, o ile sos nie jest już zbyt intensywny w smaku. Oprócz tego wlej do soczewicy nieco mleczka kokosowego. Ile? Musisz wyczuć. Chodzi o to, aby mleczko nie „zabiło” smaku curry, więc około 100 ml powinno wystarczyć.
Gotuj soczewicę chwilkę, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje. Wtedy włóż do niego mięso i wyłącz gaz pod garnkiem. Trzymaj pod przykryciem, aby mięso zagrzało się.
Indyk w sosie curry propozycja podania
Gotuj groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie około 8 do 10 minut. Następnie odcedź go i przelej zimną wodą. Wyłóż soczewicę z mięsem w sosie na talerz, z boku połóż groszek cukrowy. Całość posyp świeżą kolendrą i skrop mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki. Posyp posiekanym kolorowym chili.
Poznaj przepis na indyk duszony z brukselką. Łatwy i pyszny przepis.