Drób Kuchnia azjatycka

INDYK w SOSIE CURRY z soczewicą

Indyk w sosie curry z soczewicą

Indyk w sosie curry podany to przepyszne danie, co udowodnię Wam niniejszym przepisem. Naprawdę łatwe w przygotowaniu finalnie zwala z nóg. Kto nie przepada za soczewicą powinien zacząć zajadać się nią w takiej formie, jak w moim przepisie. Staje się ona wtedy po prostu bajkowa, a z dodatkiem azjatyckich smaków wręcz niepowtarzalna. Oczywiście zamiast indyka możesz użyć kurczaka, jednak czasem warto coś odmienić w swojej kuchni. Indyk to zdrowe, smaczne mięso, więc warto dać mu szansę częściej niż raz na rok.


INDYK W SOSIE CURRY PRZEPIS

SKŁADNIKI

500 gramów medalionów z indyka[FMP]
200 gramów groszku cukrowego
150 gramów czarnej soczewicy
przyprawa chińskie 5 smaków
przyprawa curry
kurkuma opcjonalnie
małe mleczko kokosowe
świeża kolendra
limonka
czerwona papryczka chili
sól, pieprz;


INDYK W SOSIE CURRY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Indyk w sosie curry z soczewicą składniki

2. Medaliony z indyka posyp solą i bardzo obficie przyprawą „chińskie 5 smaków”. A propos medalionów z indyka – w tak pięknej forma kupiłem je w jednym ze sklepów sieci cash & carry. To pięknie wycięte mięso z indyczej nogi. Genialne, polecam.

kawałki mięsa z indyka przyprawione chińskie pięć smaków

3. Smaż przyprawione medaliony z każdej strony na patelni na dużym ogniu na oleju arachidowym lub innym roślinnym. Następnie przesmażone medaliony przełóż do rondelka. Dolej szklankę gorącej wody i wsyp kopiatą łyżeczkę przyprawy curry. Przykryj rondel pokrywką.Teraz indyk w sosie curry winien się dusić na wolnym ogniu godzinę (do miękkości).

w garnku duszą się kawałki mięsa w sosie

4. W międzyczasie ugotuj czarną soczewicę według wskazań na opakowaniu.

ugotowana czarna soczewica

5. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je w garnka i odłóż na talerz. Następnie dopraw sos solą jeżeli potrzeba i włóż do sosu ugotowaną soczewicę.

Indyk w sosie curry z soczewicą

6. Dodaj do soczewicy łyżeczkę mielonej kurkumy i tyleż samo przyprawy curry, o ile sos nie jest już zbyt intensywny w smaku.

łyżeczki kurkumy mielonej

7. Wlej do soczewicy nieco mleczka kokosowego Ile? Musisz wyczuć. Mleczko nie może „zabić” smaku curry, więc około 100 ml powinno wystarczyć.

wlewanie mleczka kokosowego do garnka

8. Gotuj soczewicę chwilkę, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje. Wtedy włóż do niego mięso i wyłącz gaz pod garnkiem. Trzymaj pod przykryciem, aby mięso zagrzało się.

Indyk w sosie curry z soczewicą

9. Gotuj groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie około 8-10 minut. Następnie odcedź go i przelej zimną wodą.

w garnku gotuje się groszek cukrowy[/FMP]


INDYK W SOSIE CURRY PROPOZYCJA PODANIA

Wyłóż soczewicę z mięsem w sosie na talerz, z boku połóż groszek cukrowy. Całość posyp świeżą kolendrą i skrop mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki. Posyp posiekanym kolorowym chili.

Indyk w sosie curry z soczewicą


Oto <<zupa warzywna z soczewicą>> przepis prosty i łatwy, za to mnóstwo smaku.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.