Indyk w sosie curry podany to przepyszne danie, co udowodnię Wam niniejszym przepisem. Naprawdę łatwe w przygotowaniu finalnie zwala z nóg. Kto nie przepada za soczewicą powinien zacząć zajadać się nią w takiej formie, jak w moim przepisie. Staje się ona wtedy po prostu bajkowa, a z dodatkiem azjatyckich smaków wręcz niepowtarzalna. Oczywiście zamiast indyka możesz użyć kurczaka, jednak czasem warto coś odmienić w swojej kuchni. Indyk to zdrowe, smaczne mięso, więc warto dać mu szansę częściej niż raz na rok.
INDYK W SOSIE CURRY PRZEPIS
SKŁADNIKI
500 gramów medalionów z indyka[FMP]
200 gramów groszku cukrowego
150 gramów czarnej soczewicy
przyprawa chińskie 5 smaków
przyprawa curry
kurkuma opcjonalnie
małe mleczko kokosowe
świeża kolendra
limonka
czerwona papryczka chili
sól, pieprz;
INDYK W SOSIE CURRY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Medaliony z indyka posyp solą i bardzo obficie przyprawą „chińskie 5 smaków”. A propos medalionów z indyka – w tak pięknej forma kupiłem je w jednym ze sklepów sieci cash & carry. To pięknie wycięte mięso z indyczej nogi. Genialne, polecam.
3. Smaż przyprawione medaliony z każdej strony na patelni na dużym ogniu na oleju arachidowym lub innym roślinnym. Następnie przesmażone medaliony przełóż do rondelka. Dolej szklankę gorącej wody i wsyp kopiatą łyżeczkę przyprawy curry. Przykryj rondel pokrywką.Teraz indyk w sosie curry winien się dusić na wolnym ogniu godzinę (do miękkości).
4. W międzyczasie ugotuj czarną soczewicę według wskazań na opakowaniu.
5. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je w garnka i odłóż na talerz. Następnie dopraw sos solą jeżeli potrzeba i włóż do sosu ugotowaną soczewicę.
6. Dodaj do soczewicy łyżeczkę mielonej kurkumy i tyleż samo przyprawy curry, o ile sos nie jest już zbyt intensywny w smaku.
7. Wlej do soczewicy nieco mleczka kokosowego Ile? Musisz wyczuć. Mleczko nie może „zabić” smaku curry, więc około 100 ml powinno wystarczyć.
8. Gotuj soczewicę chwilkę, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje. Wtedy włóż do niego mięso i wyłącz gaz pod garnkiem. Trzymaj pod przykryciem, aby mięso zagrzało się.
9. Gotuj groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie około 8-10 minut. Następnie odcedź go i przelej zimną wodą.
[/FMP]
INDYK W SOSIE CURRY PROPOZYCJA PODANIA
Wyłóż soczewicę z mięsem w sosie na talerz, z boku połóż groszek cukrowy. Całość posyp świeżą kolendrą i skrop mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki. Posyp posiekanym kolorowym chili.
Oto <<zupa warzywna z soczewicą>> przepis prosty i łatwy, za to mnóstwo smaku.