Indyk w sosie curry podany to przepyszne danie, co udowodnię Wam niniejszym przepisem. Naprawdę łatwe w przygotowaniu finalnie zwala z nóg. Kto nie przepada za soczewicą powinien zacząć zajadać się nią w takiej formie, jak w moim przepisie. Staje się ona wtedy po prostu bajkowa, a z dodatkiem azjatyckich smaków wręcz niepowtarzalna. Oczywiście zamiast indyka możesz użyć kurczaka, jednak czasem warto coś odmienić w swojej kuchni. Indyk to zdrowe, smaczne mięso, więc warto dać mu szansę częściej niż raz na rok.


INDYK W SOSIE CURRY

SKŁADNIKI

500 gramów medalionów z indyka
200 gramów groszku cukrowego[FMP]
150 gramów czarnej soczewicy
przyprawa chińskie 5 smaków
przyprawa curry
kurkuma opcjonalnie
małe mleczko kokosowe
świeża kolendra
limonka
czerwona papryczka chili
sól, pieprz;


SPOSOB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Indyk w sosie curry z soczewicą składniki

2. Medaliony z indyka posyp solą i bardzo obficie przyprawą „chińskie 5 smaków”. A propos medalionów z indyka – w tak pięknej forma kupiłem je w jednym ze sklepów sieci cash & carry. To pięknie wycięte mięso z indyczej nogi. Genialne, polecam.

kawałki mięsa z indyka przyprawione chińskie pięć smaków

3. Smaż przyprawione medaliony z każdej strony na patelni na dużym ogniu na oleju arachidowym lub innym roślinnym.

na patelni smażą się kawałki mięsa

4. Przesmażone medaliony przełóż do rondelka. Dolej szklankę gorącej wody i wsyp kopiatą łyżeczkę przyprawy curry. Przykryj rondel pokrywką.Teraz indyk w sosie curry winien się dusić na wolnym ogniu godzinę (do miękkości).

w garnku duszą się kawałki mięsa w sosie

5. W międzyczasie ugotuj czarną soczewicę według wskazań na opakowaniu.

ugotowana czarna soczewica

6. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je w garnka i odłóż na talerz.

Indyk w sosie curry z soczewicą

7. Dopraw sos solą, jeżeli potrzeba. Następnie włóż do sosu ugotowaną soczewicę.

Indyk w sosie curry z soczewicą

8. Dodaj do soczewicy łyżeczkę mielonej kurkumy i tyleż samo przyprawy curry, o ile sos nie jest już zbyt intensywny w smaku.

Indyk w sosie curry z soczewicą

9. Wlej do soczewicy nieco mleczka kokosowego Ile? Musisz wyczuć. Mleczko nie może „zabić” smaku curry, więc około 100 ml powinno wystarczyć.

Indyk w sosie curry z soczewicą

10. Gotuj soczewicę chwilkę, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje. Wtedy włóż do niego mięso i wyłącz gaz pod garnkiem. Trzymaj pod przykryciem, aby mięso zagrzało się.

Indyk w sosie curry z soczewicą[/FMP]

11. Gotuj groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie około 8-10 minut. Następnie odcedź go i przelej zimną wodą.

w garnku gotuje się groszek cukrowy


INDYK W SOSIE CURRY

Wyłóż soczewicę z mięsem w sosie na talerz, z boku połóż groszek cukrowy. Całość posyp świeżą kolendrą i skrop mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki. Posyp posiekanym kolorowym chili.

Indyk w sosie curry z soczewicą


Wypróbuj również pyszną ZUPĘ z SOCZEWICĄ przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *