Hekele to intrygująca nazwa. Kryje się pod nią pochodząca z Górnego Śląska sałatka vel pasta ze śledzia, ogórka kiszonego i jajka. Smak jest genialny, w tym przysmaku zakochałem się od pierwszego spróbowania. Do przygotowanie tej pysznej pasty najlepiej jest użyć śledzi typu matjas i domowych ogórków. W zależności od rejonu Śląska hekele przyjmuje postać sałatki albo pasty. Jaka będzie Twoje hekele zależy tylko do Ciebie, najlepiej wypróbuj obie wersje.


HEKELE

SKŁADNIKI

300 gramów filetów śledziowych solonych;[FMP]
2 ugotowane na twardo jajka;
1 spora cebula;
2 większe ogórki kiszone;
musztarda;
pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

hekele pasta śledziowa składniki

2. Śledzie opłukaj i mocz około 30 minut w zimnej wodzie wymieniając ją co 10 minut. Śledzie wymocz dobrze, aby pozbyć się nadmiaru soli – pamiętaj, że ogórki kiszone są również dość słone, dlatego śledzie jest lepiej dobrze wymoczyć. Następnie śledzie dobrze osusz i pokrój w drobną kosteczkę (jeżeli preferujesz hekele w formie pasty śledzie po prostu zmiel).

krojenie płatów śledzia w kostkę

3. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę – jeżeli wolisz, obierz je najpierw ze skóry.

drobno pokrojony ogórek kiszony

4. Pokrojone śledzie i ogórki wrzuć do miski. Dodaj posiekane drobno jajka.

hekele pasta śledziowa

5. Obierz i posiekaj w kosteczkę cebulę i również dodaj do miski. Popieprz całość, dodaj 2 duże łyżki dobrej musztardy i wymieszaj całość. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby składniki „przegryzły się”. Już wiesz, że hekele, ta Twoja pasta śledziowa ze Śląska to będzie prawdziwa petarda…

hekele pasta śledziowa[/FMP]


HEKELE

Podawaj w temperaturze pokojowej z ciemnym pieczywem.

hekele pasta śledziowa ze Śląska


Jeżeli wolisz tradycyjnego ŚLEDZIA w OLEJU kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *