Hekele to intrygująca nazwa. Kryje się pod nią pochodząca z Górnego Śląska sałatka vel pasta ze śledzia, ogórka kiszonego i jajka. Smak jest genialny, w tym przysmaku zakochałem się od pierwszego spróbowania. Do przygotowanie tej pysznej pasty najlepiej jest użyć śledzi typu matjas i domowych ogórków kiszonych. Również dobra musztarda wzmocni i ukształtuje smak, jak należy. W zależności od rejonu Śląska hekele przyjmuje postać sałatki albo pasty. Jaka będzie Twoje hekele zależy tylko do Ciebie, najlepiej wypróbuj obie wersje.


HEKELE PASTA ŚLEDZIOWA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów filetów śledziowych solonych;
  • 2 ugotowane na twardo jajka;
  • 1 spora cebula;
  • 2 większe ogórki kiszone;
  • musztarda;
  • pieprz;

HEKELE PASTA ŚLEDZIOWA PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

hekele pasta śledziowa składniki

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu do wszystkich przepisów.

Sprawdź
Kup terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy


HEKELE PASTA ŚLEDZIOWA

Podawaj w temperaturze pokojowej z ciemnym pieczywem.

hekele pasta śledziowa ze Śląska

Jeżeli wolisz tradycyjnego ŚLEDZIA w OLEJU kliknij <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *