Hekele to intrygująca nazwa. Kryje się pod nią pochodząca z Górnego Śląska sałatka vel pasta ze śledzia, ogórka kiszonego i jajka. Smak jest genialny, w tym przysmaku zakochałem się od pierwszego spróbowania. Do przygotowanie tej pysznej pasty najlepiej jest użyć śledzi typu matjas i domowych ogórków. W zależności od rejonu Śląska przyjmuje postać sałatki albo pasty. Jaka będzie Twoje hekele zależy tylko do Ciebie, najlepiej wypróbuj obie wersje.
PRZEPIS NA HEKELE
SKŁADNIKI
300 gramów filetów śledziowych solonych;
2 ugotowane na twardo jajka;[FMP]
1 spora cebula;
2 większe ogórki kiszone;
musztarda;
pieprz;
HEKELE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Śledzie opłukaj i mocz około 30 minut w zimnej wodzie wymieniając ją co 10 minut. Śledzie wymocz dobrze, aby pozbyć się nadmiaru soli. Pamiętaj jednak, że ogórki kiszone są również dość słone, dlatego śledzie jest lepiej dobrze wymoczyć. Następnie śledzie dobrze osusz i pokrój w drobną kosteczkę (jeżeli preferujesz formę pasty śledzie po prostu zmiel).
3. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę – jeżeli wolisz, obierz je najpierw ze skóry.
4. Pokrojone śledzie i ogórki wrzuć do miski. Dodaj posiekane drobno jajka.
5. Obierz i posiekaj w kosteczkę cebulę i również dodaj do miski. Popieprz całość, dodaj 2 duże łyżki dobrej musztardy i wymieszaj całość. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby składniki „przegryzły się”. Już wiesz, że hekele, ta Twoja pasta śledziowa ze Śląska to będzie prawdziwa petarda…
[/FMP]
HEKELE SPOSÓB PODANIA
Podawaj w temperaturze pokojowej z ciemnym pieczywem.
Zapraszam także po <<przepis na tradycyjnego ŚLEDZIA w OLEJU>>.