Sałatki Śledzie

HEKELE pasta ŚLEDZIOWA ze Śląska

hekele pasta śledziowa ze śląska sałatka śledziowa

Hekele to intrygująca nazwa. Kryje się pod nią pochodząca z Górnego Śląska sałatka vel pasta ze śledzia, ogórka kiszonego i jajka. Smak jest genialny, w tym przysmaku zakochałem się od pierwszego spróbowania. Do przygotowanie tej pysznej pasty najlepiej jest użyć śledzi typu matjas i domowych ogórków. W zależności od rejonu Śląska przyjmuje postać sałatki albo pasty. Jaka będzie Twoje hekele zależy tylko do Ciebie, najlepiej wypróbuj obie wersje.


PRZEPIS NA HEKELE

SKŁADNIKI

300 gramów filetów śledziowych solonych;
2 ugotowane na twardo jajka;[FMP]
1 spora cebula;
2 większe ogórki kiszone;
musztarda;
pieprz;


HEKELE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

hekele pasta śledziowa składniki

2. Śledzie opłukaj i mocz około 30 minut w zimnej wodzie wymieniając ją co 10 minut. Śledzie wymocz dobrze, aby pozbyć się nadmiaru soli. Pamiętaj jednak, że ogórki kiszone są również dość słone, dlatego śledzie jest lepiej dobrze wymoczyć. Następnie śledzie dobrze osusz i pokrój w drobną kosteczkę (jeżeli preferujesz formę pasty śledzie po prostu zmiel).

krojenie płatów śledzia w kostkę

3. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę – jeżeli wolisz, obierz je najpierw ze skóry.

drobno pokrojony ogórek kiszony

4. Pokrojone śledzie i ogórki wrzuć do miski. Dodaj posiekane drobno jajka.

hekele pasta śledziowa

5. Obierz i posiekaj w kosteczkę cebulę i również dodaj do miski. Popieprz całość, dodaj 2 duże łyżki dobrej musztardy i wymieszaj całość. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby składniki „przegryzły się”. Już wiesz, że hekele, ta Twoja pasta śledziowa ze Śląska to będzie prawdziwa petarda…

hekele pasta śledziowa[/FMP]


HEKELE SPOSÓB PODANIA

Podawaj w temperaturze pokojowej z ciemnym pieczywem.

hekele pasta śledziowa ze Śląska


Zapraszam także po <<przepis na tradycyjnego ŚLEDZIA w OLEJU>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.