Gulasz z wieprzowiny przepis prosto z Węgier

Gulasz przygotowany z pokrojonej w małą kostkę wieprzowiny przesmażonej z cebulą i słoniną, a następnie duszonej z papryką w krótkim sosie.

Gulasz z wieprzowiny przygotowany został z pokrojonego w małą kostkę mięsa wieprzowego przesmażonego z cebulą i słoniną, a następnie duszonego z papryką w krótkim sosie. Dobry gulasz z wieprzowiny przyrządzony nie ma sobie równych. Dlaczego? Po prostu zrób i spróbuj. Porównaj z tym, co czasem przygotujesz na podstawie dziwnych przepisów z sieci. Dobry węgierski gulasz wieprzowy to mięso, cebula, słodka mielona papryka i słonina. Tylko tyle i aż tyle. Składniki powyższe należy w sposób właściwy połączyć i we właściwy sposób potraktować gotując czas odpowiedni. Poświęć swój czas ten jeden jedyny raz, wypróbuj mój przepis i przygotuj ten gulasz wieprzowy. Zrozumiesz, że oryginał jest tylko jeden. I tylko on smakuje, jak należy.

Składniki

600 gramów mięsa wieprzowego;
plasterek wędzonej słoniny;
1 duża cebula;
słodka mielona papryka;
ostra mielona papryka;
smalec wieprzowy lub gęsi;
sól, pieprz;

Przepis na gulasz z wieprzowiny

Mięso powinno być dość tłuste, aby oddało smak. Golonka wieprzowa, karczek lub łopatka wieprzowa będą najlepsze. Mięso pokrój w mniejsze lub większe kawałki. Pamiętaj, że im dłużej zamierzasz mięso dusić tym lepiej, aby jego kawałki były większe. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu wieprzowego lub gęsiego (poznaj przepis na pieczone udo z gęsi i dowiedz się jak uzyskać gęsi smalec) i wrzuć posiekaną słoninę. Smaż 3-4 minuty na średnim ogniu, aby słonina się wytopiła. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z wytopioną słoniną. Smaż cebulę chwilę, aż się zeszkli, a następnie zdejmij patelnię z gazu. Od razu wsyp na zeszkloną cebulę 2 łyżki słodkiej mielonej papryki. Mieszaj chwilę, aż papryka połączy się z tłuszczem tworząc jednolitą, gęstą masę.

Do powstałej masy wrzuć mięso. Dobrze wymieszaj, aby każdy jego kawałek pokrył się paprykową pastą. Postaw z powrotem patelnię na gaz i wlej od razu szklankę gorącej wody. Następnie zamieszaj. Przełóż zawartość patelni do garnka, dodaj ostrą mieloną paprykę według uznania, jeszcze trochę słodkiej mielonej papryki oraz sól. Zmniejsz gaz pod garnkiem do minimum, przykryj go pokrywką i duś mięso około 1,5 godziny. Jeśli trzeba co jakiś czas dolewaj odrobinę wody. Jedynie tyle, aby mięso nie przywarło do dna garnka.

Gulasz z wieprzowiny propozycja podania

Gulasz z wieprzowiny jest gotowy nie wtedy gdy mięso jest miękkie, a wtedy gdy oprócz miękkiego mięsa zdążył powstać konkretny gęsty sos z rozgotowanej cebuli. To dlatego mięso nie może pływać w ogromnej ilości sosu podczas duszenia.

Podawaj z galuszkami, szpeclami, zacierką lub z czym Ci się tylko spodoba. Oczywiście do gulaszu świetnie pasować również będą kiszonki, a także pomidor i świeża papryka.


Wypróbuj także genialny przepis na paprykarz z kurczaka przygotowany na węgierską modłę. Coś fantastycznego!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *