Dobry gulasz z wieprzowiny po węgiersku przyrządzony nie ma sobie równych. Dlaczego? Po prostu zróbcie i spróbujcie. Porównajcie z tym, co czasem przygotujecie na podstawie dziwnych przepisów z sieci. Dobry węgierski gulasz wieprzowy to mięso, cebula, słodka mielona papryka i słonina. Tyle. Tylko tyle i aż tyle. Składniki powyższe należy w sposób właściwy połączyć i we właściwy sposób potraktować gotując czas odpowiedni. Poświęć swój czas ten jeden jedyny raz, wypróbuj mój przepis i przygotuj ten gulasz wieprzowy. Zrozumiesz, że oryginał jest tylko jeden. I tylko on smakuje, jak należy.
GULASZ Z WIEPRZOWINY PO WĘGIERSKU
SKŁADNIKI:
- 600 gramów mięsa wieprzowego;
- plasterek wędzonej słoniny;
- 1 duża cebula;
- słodka mielona papryka;
- ostra mielona papryka;
- smalec wieprzowy lub gęsi;
- sól, pieprz;
GULASZ Z WIEPRZOWINY PO WĘGIERSKU PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj wszystkie składniki. Mięso powinno być dość tłuste, aby oddało smak. Golonka wieprzowa, karczek lub łopatka wieprzowa będą najlepsze.
2. Mięso pokrój w mniejsze lub większe kawałki. Pamiętaj, że im dłużej zamierzasz mięso dusić tym lepiej, aby jego kawałki były większe. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu wieprzowego lub gęsiego (jak uzyskać GĘSI SMALEC dowiesz się <<TUTAJ>>) i wrzuć posiekana słoninę. Smaż 3-4 minuty na średnim ogniu, aż słonina się wytopi.
4. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z wytopioną słoniną. Smaż cebulę chwilę, aż się zeszkli.
5. Zdejmij patelnię z gazu i wsyp na zeszkloną cebulę 2 łyżki słodkiej mielonej papryki. Mieszaj chwilę, aż papryka połączy się z tłuszczem tworząc jednolitą, gęstą masę.
6. Do powstałej masy wrzuć mięso. Dobrze wymieszaj, aby każdy jego kawałek pokrył się paprykową pastą.
7. Postaw z powrotem patelnię na gaz i wlej od razu szklankę gorącej wody. Zamieszaj.
8. Przełóż zawartość patelni do garnka, dodaj ostrą mieloną paprykę według uznania, jeszcze trochę słodkiej mielonej papryki oraz sól.
9. Zmniejsz gaz pod garnkiem do minimum, przykryj go pokrywką i duś mięso około 1,5 godziny. Jeżeli trzeba co jakiś czas dolewaj odrobinę wody. Jedynie tyle, aby mięso nie przywarło do dna garnka.
10. Gulasz z wieprzowiny jest gotowy nie wtedy gdy mięso jest miękkie, a wtedy gdy oprócz miękkiego mięsa zdążył powstać konkretny, gęsty sos z rozgotowanej cebuli. To dlatego mięso nie może pływać w ogromnej ilości sosu podczas jego duszenia.
GULASZ Z WIEPRZOWINY PO WĘGIERSKU
Podawaj z galuszkami, szpeclami, zacierką lub z czym Ci się tylko spodoba. Oczywiście do gulaszu świetnie pasować również będą kiszonki, a także pomidor i świeża papryka.