Dobry gulasz z wieprzowiny po węgiersku przyrządzony nie ma sobie równych. Dlaczego? Po prostu zróbcie i spróbujcie. Porównajcie z tym, co czasem przygotujecie na podstawie dziwnych przepisów z sieci. Dobry węgierski gulasz wieprzowy to mięso, cebula, słodka mielona papryka i słonina. Tyle. Tylko tyle i aż tyle. Składniki powyższe należy w sposób właściwy połączyć i we właściwy sposób potraktować gotując czas odpowiedni. Poświęć swój czas ten jeden jedyny raz, wypróbuj mój przepis i przygotuj ten gulasz wieprzowy. Zrozumiesz, że oryginał jest tylko jeden. I tylko on smakuje, jak należy.


GULASZ Z WIEPRZOWINY PO WĘGIERSKU

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów mięsa wieprzowego;
  • plasterek wędzonej słoniny;
  • 1 duża cebula;
  • słodka mielona papryka;
  • ostra mielona papryka;
  • smalec wieprzowy lub gęsi;
  • sól, pieprz;

GULASZ Z WIEPRZOWINY PO WĘGIERSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Mięso powinno być dość tłuste, aby oddało smak. Golonka wieprzowa, karczek lub łopatka wieprzowa będą najlepsze.

gulasz z wieprzowiny składniki

2. Mięso pokrój w mniejsze lub większe kawałki. Pamiętaj, że im dłużej zamierzasz mięso dusić tym lepiej, aby jego kawałki były większe. Mięso posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

pokrojona w kostkę wieprzowina

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu wieprzowego lub gęsiego (jak uzyskać GĘSI SMALEC dowiesz się <<TUTAJ>>) i wrzuć posiekana słoninę. Smaż 3-4 minuty na średnim ogniu, aż słonina się wytopi.

na patelni topi się smalec i pokrojona wędzona słonina

4. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z wytopioną słoniną. Smaż cebulę chwilę, aż się zeszkli.

smażenie posiekanej cebuli na smalcu

5. Zdejmij patelnię z gazu i wsyp na zeszkloną cebulę 2 łyżki słodkiej mielonej papryki. Mieszaj chwilę, aż papryka połączy się z tłuszczem tworząc jednolitą, gęstą masę.

gulasz z wieprzowiny

6. Do powstałej masy wrzuć mięso. Dobrze wymieszaj, aby każdy jego kawałek pokrył się paprykową pastą.

gulasz z wieprzowiny

7. Postaw z powrotem patelnię na gaz i wlej od razu szklankę gorącej wody. Zamieszaj.

gulasz z wieprzowiny

8. Przełóż zawartość patelni do garnka, dodaj ostrą mieloną paprykę według uznania, jeszcze trochę słodkiej mielonej papryki oraz sól.

gulasz z wieprzowiny

9. Zmniejsz gaz pod garnkiem do minimum, przykryj go pokrywką i duś mięso około 1,5 godziny. Jeżeli trzeba co jakiś czas dolewaj odrobinę wody. Jedynie tyle, aby mięso nie przywarło do dna garnka.

gulasz z wieprzowiny

10. Gulasz z wieprzowiny jest gotowy nie wtedy gdy mięso jest miękkie, a wtedy gdy oprócz miękkiego mięsa zdążył powstać konkretny, gęsty sos z rozgotowanej cebuli. To dlatego mięso nie może pływać w ogromnej ilości sosu podczas jego duszenia.

gulasz z wieprzowiny


GULASZ Z WIEPRZOWINY PO WĘGIERSKU

Podawaj z galuszkami, szpeclami, zacierką lub z czym Ci się tylko spodoba. Oczywiście do gulaszu świetnie pasować również będą kiszonki, a także pomidor i świeża papryka.

gulasz z wieprzowiny


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *