Obejrzano: 194
1 0
Czas czytania:1 Minuty, 57 Sekundy

Gulasz z łopatki cielęcej to dzieło banalne, za to wybitne. Przygotujesz go bardzo łatwo, a smak na długo zapadnie w Twojej pamięci. Będziesz powtarzać to danie regularnie. Dobre mięso i świeża papryka mielona, oczywiście najlepiej węgierska, to absolutne podstawy tego gulaszu. Cebuli ma być całkiem sporo, nie jest to pomyłka w przepisie. Nie należy martwić się że zdominuje smak gulaszu, albowiem będzie dokładnie odwrotnie. Zapraszam na wyjątkowy grasz. Prosty, nieprzekombinowany, za to wybitny w smaku.


GULASZ Z ŁOPATKI CIELĘCEJ

SKŁADNIKI

kilogram łopatki cielęcej pokrojonej w duże kawałki[FMP]
1 duża cebula
słodka papryka mielona
wędzona papryka mielona
mąka pszenna
sól, pieprz


GULASZ Z ŁOPATKI PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

gulasz z łopatki składniki

2. Mięso umyj pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Posól oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem.

mięso pokrojone w duże kawałki

3. Mięso obtocz w słodkiej mielonej papryce, a cebulę obierz i pokrój w nieduże kawałki.

4. Na patelni rozgrzej olej roślinny lub smalec wieprzowy, a następnie wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Smaż ją chwilę, aż się zeszkli. W międzyczasie oprósz mięso mąką, a jej nadmiar usuń.

na patelni smaży się cebula pokrojona w piórka

5. Gdy cebula się zeszkli wrzuć na patelnię mięso. Smaż całość dalej, aż zarówno mięso jak i cebula dobrze się zrumienią. Cebula może się miejscami nawet przypalić.

na patelni smażą się kawałki mięsa

6. Zrumienione mięso przełóż do garnka, cebulę zaś pozostaw na patelni. Zestaw patelnię z palnika.

7. Do cebuli na patelni wsyp 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki. Zamieszaj całość i postaw patelnię z powrotem na palnik.

słoiczek mielonej papryki w dłoni

8. Do uzyskanej na patelni masy paprykowo cebulowej wlej od razu pół szklanki gorącej wody. Teraz ponownie zamieszaj całość, aż składniki połączą się i uzyskasz jednolitą masę.

9. Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Dodaj łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki, sól oraz uzupełnij całość odrobiną wody. Ważne, aby gulasz z łopatki dusił się w tzw. krótkim sosie. Oznacza to, że wody ma być minimum, jedynie tyle aby mięso miało się w czym dusić.

gulasz z łopatki cielęcej

10. Duś mięso pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Nie zdejmuj w tym czasie pokrywki z garnka, aby gulasz mógł się spokojnie dusić się we właściwej temperaturze. Finalnie mięso powinno rozpadać się pod naciskiem widelca, a sos być gęsty i lekko zawiesisty (cebula rozpadnie się podczas gotowania) o pięknym ciemnoczerwonym kolorze.

gulasz z łopatki cielęcej[/FMP]


GULASZ Z ŁOPATKI CIELĘCEJ SPOSÓB PODANIA

Podawaj np. z puree ziemniaczanym i ogórkami kiszonymi.

gulasz z łopatki cielęcej


Przygotuj pysznego indyka w curry przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.