Kuchnia indyjska Wege

GULASZ z KALAFIORA po indyjsku

gulasz z kalafiora po indyjsku

Gulasz z kalafiora to obiad idealny na lato, kiedy dominują młode, jędrne warzywa. Zarówno młody kalafior, cebula, jak i ziemniaki są w tym okresie po prostu najsmaczniejsze. Dodatki przypraw orientalnych czynią to danie jeszcze lepszym. To kolejny przepis na szybkie i smaczne jadło. Ten pyszny i aromatyczny gulasz warzywny nadaje się do spożycia na gorąco, ale i w temperaturze pokojowej, gdy za oknem bucha żar. Sok z cytryny i świeża kolendra przynoszą orzeźwienie.


PRZEPIS NA GULASZ Z KALAFIORA

SKŁADNIKI

1 kalafior;
4 większe młode ziemniaki;[FMP]
2 spore młode cebule;
1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy;
2 łyżeczki kminu rzymskiego w ziarnach;
2 łyżeczki kolendry w ziarnach;
1 cytryna;
olej arachidowy;
sól, pieprz;


GULASZ Z KALAFIORA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki – te podstawowe to 1 kalafior, 4 większe młode ziemniaki, 2 spore młode cebule.

na stole leżą duży kalafior cztery ziemniaki dwie cebule

2. Ziemniaki obierz, pokrój w spore kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.

w garnku gotują się ziemniaki

3. Kalafiora podziel na różyczki; umyj je i odłóż na bok.

różyczki kalafiora

4. Bazą smakową gulaszu będzie aromatyczna pasta, której składnikami są: mielona kurkuma, kmin rzymski w ziarnach, kolendra w ziarnach i olej arachidowy. A zatem… do moździerza wrzuć po 2 łyżeczki kolendry, kminu rzymskiego i 1 łyżeczkę kurkumy.

przyprawy

5. Dolej do moździerza trochę oleju arachidowego i całość dobrze wymieszaj nadal ugniatając przyprawy. Pasta będzie gotowa po około 1 minucie.

ucieranie w moździerzu przypraw i oliwy

6. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju arachidowego (w paście jest już olej, więc nie przeholuj), następnie dodaj posiekane w piórka cebule i wrzuć pastę z moździerza. Mieszając smaż całość około 2-3 minut.

smażenie cebuli z przyprawami

7. Jeżeli cebula zacznie się przypalać dolej odrobinę wody.

GULASZ Z KALAFIORA po indyjsku

8. Do przesmażonej cebuli wrzuć różyczki kalafiora, a następnie całość posól, wlej szklankę wody. Patelnię przykryj i duś wszystko 10 minut, aż kalafior zmięknie.

przygotowywanie gulaszu warzywnego

9. Do gulaszu dodaj łyżeczkę kurkumy, dla podkreślenia koloru, wrzuć posiekaną świeżą kolendrę i dopraw solą (jeżeli potrzeba) i pieprzem.

GULASZ Z KALAFIORA po indyjsku

10. Dodaj do gulaszu ugotowane wcześniej, a pokrojone w grube kawałki ziemniaki, wciśnij sok z cytryny. Gulasz z kalafiora jest gotowy, gdy ziemniaki podgrzeją się w sosie.

wciskanie soku z cytryny do gulaszu[/FMP]


GULASZ Z KALAFIORA SPOSÓB PODANIA

Podawaj w temperaturze pokojowej ozdobiony listkami świeżej kolendry.

GULASZ Z KALAFIORA po indyjsku


Oto <<zupa kalafiorowa po indyjsku przepis>> prosty, ale bardzo smaczny. Warto spróbować.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.