Gulasz wieprzowy z warzywami na bogato

Gulasz wieprzowy czyli pokrojone w kostkę mięso duszone wraz z warzywami w sosie paprykowym na koniec zabielany kwaśną śmietaną.

Gulasz wieprzowy często odstawiany jest na boczny tor z uwagi na sugestie dietetyków. A że to wieprzowina za tłusta, a że to ma za dużo cholesterolu itd itp.. Nie zmienia to w żadnym wypadku faktu, że wieprzowina jest mięsem lubianym, bo po prostu jest smaczna. A lekki przerost mięśni tłuszczem jedynie dodaje jej smaku. W tym przepisie użyłem szynki wieprzowej, która jest stosunkowo chuda. Dodałem jednak również kilka kawałków łopatki wieprzowej, by właśnie trochę tłuszczu się pojawiło. Za tłusto? Nic bardziej mylnego. Raczej obawiaj się, że na jednej repecie się nie skończy.

Składniki

500 gramów szynki wieprzowej;
1 czerwona papryka;
150 gramów groszku cukrowego;
1 mała cukinia;
2-3 ziemniaki;
1 cebula;
1 czerwona papryczka chilli;
20 gramów słoniny z mangalicy;
mielona słodka papryka;
słodka mielona papryka wędzona;
gęsi smalec;
gęsta, kwaśna śmietana;
Twoja ulubiona przyprawa do wieprzowiny;
sól, pieprz;

Przepis na gulasz wieprzowy

Paprykę pozbaw nasion, wszystkie warzywa umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Paprykę i cukinię pokrój w dość długie cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, natomiast słoninę pokrój w drobną kostkę.

Mięso pokrój w grubszą kostkę, a następnie posól, popieprz i posyp swoją ulubioną przyprawą do wieprzowiny. Na dużej patelni rozgrzej gęsi smalec i wytop słoninę. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć mięso. Smaż na mocnym ogniu. Gdy mięso się zrumieni przesuń je na bok patelni, a na wolne miejsce wrzuć cebulę. Przesmażone mięso przełóż do garnka, natomiast cebulę smaż chwilkę, aż lekko się zrumieni. Gdy tak się stanie wlej szklankę wody  i zdeglasuj całość.

Porada-> jeżeli do smażenia używasz patelni z powłokami nie spodziewaj się, że będziesz mieć co deglasować.

Przesmażoną cebulę wraz z zawartością patelni wlej do garnka z chwilę wcześniej przesmażonym mięsem. Dodaj trochę tej przyprawy, która trafiła na początku na mięso. Dodaj nieco soli, 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki wędzonej, przykryj garnek, a następnie duś mięso na wolnym ogniu 45 minut.

Gdy mięso jest miękkie wrzuć do niego papryczkę chilli, groszek cukrowy, cukinię. Wrzuć do garnka z mięsem również paprykę i obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Uzupełnij gulasz wieprzowy gorącą wodą (nie za dużo, aby gulasz stracił smaku). Dopraw gulasz wieprzowy solą, pieprzem, mielonymi paprykami według uznania. Gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.

Gulasz wieprzowy propozycja podania

Gdy gulasz jest gotowy dopraw w razie konieczności którąś z brakujących przypraw, ewentualnie uzupełnij odrobiną gorącej wody. Na koniec w szklance zahartuj około 100 ml śmietany i wlej ją do gulaszu. Zagotuj. Jeśli uznasz za konieczne zagęść gulasz 1 łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody. Podawaj z kromką jasnego pieczywa. Szklaneczka piwa na pewno również nie zaszkodzi.


Poznaj i koniecznie wypróbuj fenomenalny i uwielbiany przez internautów przepis na wiosenny gulasz cielęcy ze szparagami oraz przepis na gulasz drobiowy z pieczarkami. Który lepszy? Oba smakują doskonale!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *