Gulasz wiedeński saftgulasch to bardzo popularne w całej Austrii danie. Pokłosie Cesarstwa Austro-Węgier cały czas widoczne jest w Austrii, szczególnie mocno w Wiedniu. Również dziedzictwo kulinarne Węgier mocno wrosło w kuchnię austriacką. Oczywiście Austriacy nieco zmodyfikowali pod swoje gusta większość węgierskich potraw, m.in. gulasze. Dodają do nich chętnie kminek, podczas gdy Węgier raczej tego nie zrobi. Węgrzy na swoje perkelty używają mięsa przerośniętego, dość tłustego, Austriacy do saftgulaschu zalecają mięso chude.

Przepis na gulasz wiedeński jest prosty i opiera się na dwóch składnikach; chodzi o mięso i cebulę. Dwie „szkoły” kłócą się o proporcje – czy ma to być 1:1, czy też 3/4 do 1/4. Ja takich gulaszy zrobiłem już kilkanaście i podaję Wam mój przepis, sprawdzony, taki który mnie odpowiada – w tej drugiej proporcji.


GULASZ WIEDEŃSKI SKŁADNIKI

1 kilogram wołowiny (w oryginale chudej, np. udziec, u mnie przerośnięta plecówka);

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


GULASZ WIEDEŃSKI SAFTGULASCH

Saftgulasch podawaj w miseczce z kajzerką i kiszonkami lub po prostu na płaskim talerzu z Twoimi ulubionymi dodatkami.

gulasz wiedeński saftgulasch

Lubisz gulasze? Wypróbuj mój GULASZ Z DZIKA – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *