Gulasz węgierski z golonki wieprzowej, czyli innymi słowy klasyczny perkelt wieprzowy to kwintesencja kuchni węgierskiej. Gulasz taki występujący na Węgrzech pod nazwą csülök pörkölt to gęsty, zawiesisty mocno paprykowany sos, a w nim miękkie soczyste mięso z wieprzowej nogi. Marzenie niejednego z nas. Jeżeli zastosujesz się do moich rad po raz pierwszy w życiu przygotujesz gulasz węgierski, który będzie smakował tak samo, jak u naszych bratanków. Masz na to moją gwarancję.


GULASZ WĘGIERSKI Z GOLONKI WIEPRZOWEJ

SKŁADNIKI:

  • 2 kilogramy golonki przedniej z kością i skórą;
  • dwie duże cebule;
  • około 40 gramów wędzonej słoniny;
  • słodka mielona papryka;
  • ostra mielona papryka;
  • gęsi smalec;
  • sól;

GULASZ WĘGIERSKI Z GOLONKI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Gulasz węgierski z golonki

2. Do przygotowania mojego gulaszu użyłem przedniej golonki wieprzowej. Jest ona mniejsza i mniej tłusta od tylnej, a poza tym łatwiej jest wykroić mięso. Ponadto pod skórą tłuszczu jest tutaj niewiele, dlatego właśnie skórę do gulaszu pozostawimy.

przednia golonka wieprzowa

3. Z golonki usuń kości oraz nadmiar tłuszczu. Jeżeli pod skórą jest za dużo tłuszczu również usuń go wraz ze skórą. Danie i tak będzie dość tłuste, więc pozbycie się nadmiaru tłuszczu nie zaszkodzi smakowi Twojego gulaszu.

przednia golonka wieprzowa rozbiór

4. Mięso (po usunięciu kości i nadmiaru tłuszczu winno go zostać około 1,5 kilograma) pokrój w duże kawałki i posól. Wędzoną słoninę (najlepiej z mangalicy) pokrój zaś w drobną kosteczkę. Ma ona nieprawdopodobny aromat i smak, więc zdecydowanie wzbogaci Twój gulasz węgierski.

golonka wieprzowa krojona

5. Cebula to bardzo ważny składnik każdego węgierskiego gulaszu. Musi być jej dość sporo i winna być bardzo drobno posiekana.

pokrojona drobno cebula

6. Na dużą patelnię wrzuć pokrojoną słoninę i 2 łyżki domowego smalcu. Może to być smalec wieprzowy, ale równie dobrze gęsi. Jak uzyskać gęsi smalec domowym sposobem dowiesz się <<TUTAJ>>.

smażymy na smalcu

7. Gdy słonina się nieco wytopi wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę. Smaż na średnim ogniu kilka minut, aż lekko się zeszkli.

UWAGA: Cebula nie może się zrumienić!

smażenie cebuli

8. Zdejmij patelnię z gazu i wsyp na zeszkloną cebulę 2 kopiate łyżki mielonej słodkiej papryki.

UWAGA: Jeżeli wykonasz tę czynność pozostawiając patelnię na gazie papryka się przypali, zgorzknieje i zepsuje całe danie.

Gulasz węgierski z golonki

9. Wymieszaj paprykę z cebulą i tłuszczem, aby powstała jednolita gęsta maź. Postaw patelnię z powrotem na gaz i wlej pół szklanki gorącej wody.

Gulasz węgierski z golonki

10. Zamieszaj całość, a następnie wrzuć na patelnię mięso.

duszenie mięsa na patelni

11. Wymieszaj dokładnie zawartość patelni, aby każdy kawałek mięsa oblepił się paprykową pastą. Następnie wlej na patelnię kolejne pół szklanki gorącej wody i ponownie zamieszaj. Jeżeli uważasz, że płynu jest za mało to świetnie. Właśnie ma go być niewiele. Poza tym mięso również wypuści sporo wody, więc nie martw się, wszystko będzie, jak należy.

podlewanie mięsa na patelni wodą

12. Przełóż zawartość patelni do garnka, dodaj nieco soli i ostrej mielonej papryki. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj gulasz węgierski 2,5 – 3 godziny.

duszenie mięsa

13. Prawdziwy gulasz węgierski winien się długo dusić na bardzo małym ogniu (winien jedynie pyrkać jak nasz rosół), a płynu w nim powinno być naprawdę niewiele. Dzięki temu efekt końcowy jest znakomity. Mięso jest miękkie, sos zawiesisty, a jego a smak i kolor niewiarygodny!

Gulasz węgierski z golonki


GULASZ WĘGIERSKI Z GOLONKI WIEPRZOWEJ

Podawaj z kluseczkami i kiszonkami na węgierski sposób, albo z ziemniakami i ogórkiem kiszonym na sposób polski.

Gulasz węgierski z golonki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *