Gulasz wegański z warzywami z Krety

Gulasz wegański przygotowany z krojonych w nieduże kawałki różnorodnych warzyw duszonych w pomidorach i oliwie.

Gulasz wegański prezentowany poniżej to najlepszy dowód na to, że Kreteńczycy kochają warzywa. Na wyspie jest ich mnóstwo, a różnorodność powala na kolana. Na Krecie dzięki temu pojęcie sezonowości nabiera szczególnego znaczenia. Każda pora roku oferuje bogactwo warzyw, nawet zima. O lokalności pisać chyba nie muszę. Mój gulasz wegański przygotowałem z niektórych warzyw, jakie mogłem zakupić na lokalnym targu w dzień handlowy. Co mi wpadło w oko wrzuciłem do koszyka. A co wyszło? Prosty, genialny gulasz wegański. Samo zdrowie i naprawdę świetny smak.

Składniki

3 duże pomidory;
3 duże ziemniaki;
4 duże pieczarki;
duża garść zielonej fasolki;
3-4 nieduże papryki;
1 duża czerwona cebula;
1-2 cytryny;
pęczek natki kopru włoskiego lub koperku;
dymka;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na gulasz wegański

Bez względu na to, gdzie mieszkasz idź na pobliski targ lub do małego sklepiku i kup lokalne, sezonowe warzywa.

Obierz ziemniaki i pokrój w niedużą kostkę. Pieczarki pokrój w kawałki wielkości zbliżonej do ziemniaków. Fasolkę pozbaw końcówek i bocznych włókien. Następnie pokrój ją na 2 centymetrowe kawałki. Papryki przekrój wzdłuż i pozbaw nasion, również  pokrój je na kawałki.

Fasolkę oraz ziemniaki wrzuć do lekko osolonej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut, aby warzywa zmiękły. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i pozbaw skórek. Pomidory pokrój w drobną kostkę, ale nie musisz starać się przy tym za bardzo. I tak rozpadną się w trakcie duszenia.

Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę i posiekaną dymkę. Smaż chwilkę, a następnie dorzuć na patelnię pokrojone pieczarki. Smaż kilka minut, aby nieco zbrązowiały. Wrzuć na patelnię pokrojone pomidory oraz dużo natki fenkuła lub koperku. Smaż całość kolejne minuty. Następnie wrzuć paprykę pokrojoną w kawałki i smaż warzywa kolejne kilka minut.

Gulasz wegański smakuje świetnie

Wlej na patelnię pół szklaki oliwy, dodaj jeszcze nieco kopru lub koperku. Odcedź ugotowaną fasolkę z ziemniakami i wrzuć je na patelnię z duszącymi się warzywami. Jeśli trzeba dolej nieco gorącej wody, aby uzupełnić poziom płynu w potrawie.

Gulasz wegański posól, a także posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wciśnij sok z cytryny. Nie zapominaj, że to danie z Krety, więc na koniec wlej jeszcze trochę oliwy. Można jeść. I będzie bardzo, bardzo smakować. Nawet zatwardziałym mięsożercom.


Wypróbuj unikalny w smaku gulasz z kalafiora po indyjsku. Mnóstwo smaku i aromatów.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *