Gulasz po węgiersku, na który podaję poniżej przepis to oryginalny perkelt wołowy. Dla Węgrów to oczywiste, że gulasz to właśnie perkelt, dla nas niekoniecznie. Ten klasyczny gulasz węgierski winien dochodzić w tzw. krótkim sosie co oznacza, że zalanie mięsa obfitą ilością sosu jest po prostu „nie po węgiersku”. Perkelt wołowy to kwintesencja smaku papryki, mięsa i smalcu. Spróbujcie zrobić taki gulasz dokładnie według mojego przepisu nie zmieniając nic. By poczuć, dlaczego kuchnia węgierska jest jedną z najsmaczniejszych na świecie.


GULASZ PO WĘGIERSKU

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów wołowiny (karczek, łopatka, plecko);
  • 1 duża cebula;
  • średniej wielkości czerwona papryka;
  • mała ostra papryczka;
  • duży pomidor;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy);
  • słodka, mielona papryka (węgierska naprawdę robi różnicę);
  • czerwone, wytrawne wino węgierskie, np. Kekfrankos;
  • szklanka węgierskiej zacierki (tarhonya);

GULASZ PO WĘGIERSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Gulasz po węgiersku perkelt wołowy składniki

2. Mięso umyj, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w grubą kostkę (około 4×4). Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

pokrojona wołowina i cebula

3. W garnku (najlepiej żeliwnym) rozgrzej 2-3 łyżki smalcu wieprzowego.

w garnku topi się smalec z mangalicy

4. Jeżeli masz dodaj koniecznie pokrojony w drobną kostkę plaster wędzonej słoniny węgierskiej.

UWAGA: Słonina wędzona doda niewiarygodnego smaku perkeltowi.

dwa plastry słoniny wędzonej

5. Na smalcu zeszklij cebulę.

smażenie drobno posiekanej cebuli

6. Zgaś pod garnkiem gaz i wsyp do niego 1 kopiatą łyżkę słodkiej, mielonej papryki. Wymieszaj, aby papryka połączyła się z tłuszczem, a następnie ponownie włącz gaz pod patelnią. Tę czynność Węgrzy stosują, by papryka, która zawiera naturalny cukier nie przypaliła się.

Gulasz po węgiersku perkelt wołowy

7. Gdy masa na patelni zacznie skwierczeć wlej szklankę wrzącej wody i dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos.

Gulasz po węgiersku perkelt wołowy

8. Do tak przygotowanej bazy wrzuć mięso i smaż je około 10 minut mieszając co jakiś czas, aby dobrze pokryło się pastą paprykową.

obsmażanie kawałków wołowiny

9. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wrzuć go do garnka razem z ostrą papryczką (w całości – rozpadnie się podczas duszenia).

Gulasz po węgiersku perkelt wołowy

10. Wlej do garnka tylko tyle gorącej wody, aby ledwie przykryła mięso. Garnek przykryj pokrywką, nastaw pod nim jak najwolniejszy gaz i duś mięso 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzaj stan płynu w garnku. Gdy jest go za mało dolej odrobinę.

Gulasz po węgiersku perkelt wołowy

11. Po godzinie sprawdź twardość mięsa – zwykle potrzebuje kolejnej godziny duszenia. Dodaj teraz obranego ze skóry i pokrojonego na cztery części pomidora oraz grubo pokrojoną (wypestkowaną) czerwoną paprykę.

Gulasz po węgiersku perkelt wołowy

12. Od tej pory uzupełniaj płyn – na zmianę wodą i czerwonym winem z tendencją do zwiększania częstotliwości dolewania wina kosztem wody 😉 Pamiętaj, że płynu ma być po dolaniu tyle, by ledwie przykrywał mięso. Na koniec, gdy mięso jest już miękkie posól całość według własnego smaku.

Gulasz po węgiersku perkelt wołowy

13. W trakcie duszenia mięsa nna małej patelni rozgrzej nieco smalcu wieprzowego i przesmaż na nim zacierkę. Następnie przełóż ją do garnka, zalej osoloną wodą i gotuj do miękkości.

przesmażanie zacierki na smalcu


GULASZ PO WĘGIERSKU CZYLI PERKELT WOŁOWY

Podawaj z zacierką oraz koniecznie z kiszonkami.

Gulasz po węgiersku perkelt wołowy

Zrób GULASZ cygański z kurczakiem przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *