Gulasz po węgiersku, na który podaję poniżej przepis to oryginalny perkelt wołowy. Dla Węgrów to oczywiste, że gulasz to właśnie perkelt, dla nas niekoniecznie. Ten klasyczny gulasz węgierski winien dochodzić w tzw. krótkim sosie co oznacza, że zalanie mięsa obfitą ilością sosu jest po prostu „nie po węgiersku”. Perkelt wołowy to kwintesencja smaku papryki, mięsa i smalcu. Spróbujcie zrobić taki gulasz dokładnie według mojego przepisu nie zmieniając nic. By poczuć, dlaczego kuchnia węgierska jest jedną z najsmaczniejszych na świecie.
GULASZ PO WĘGIERSKU
SKŁADNIKI
800 gramów wołowiny (karczek, łopatka, plecko);
1 duża cebula;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
13. W trakcie duszenia mięsa na małej patelni rozgrzej nieco smalcu wieprzowego i przesmaż na nim zacierkę. Następnie przełóż ją do garnka, zalej osoloną wodą i gotuj do miękkości.
GULASZ PO WĘGIERSKU SPOSÓB PODANIA
Podawaj z zacierką oraz koniecznie z kiszonkami.
Zrób GULASZ cygański z kurczakiem przepis <<TUTAJ>>.