Gulasz perkelt… Czy jest jakaś różnica między tymi węgierskimi daniami? Oto ważne pytanie. Kto zetknął sie z kuchnią węgierską, szczególnie na Węgrzech, zastanawiał się pewnie nieraz, dlaczego zamawiając gulasz dostał… zupę gulaszową. Perkelt, gulasz, tokań, paprykarz. Czym to się je, co zamawiać na Węgrzech, by otrzymać to, co chcemy. Zapraszam do zapoznania się z małym słowniczkiem.

GULASZ PERKELT CZYLI CO


GULASZ – pod tym pojęciem na Węgrzech funkcjonuje zupa gulaszowa. Znana jest pod dwoma nazwami: Gulyasleves (zupa gulaszowa podawana w misce) i Bogracsgulyas (zupa gulaszowa gotowana w kociołku i najczęściej w małym kociołku – bograczu – podawana). W praktyce jest to ta sama zupa gulaszowa;

PERKELT – jeśli zamówisz na Węgrzech perkelt otrzymasz najpewniej znany u nas gulasz, duszony dłuższy czas na małym ogniu w niewielkiej ilości wody; perkelty robi się na Węgrzech ze wszystkich rodzajów mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), również ryb; mięso na perkelt kroi się w sporą kostkę. Perkelty są zwykle dość ostre;

PAPRYKARZ – znacznie łagodniejsza „odmiana” perkeltu, do przygotowania którego stosuje się mięso drobiowe, cielęce lub ryb, dodaje się sporą ilość słodkiej papryki, a na koniec zaprawia się całość kwaśną śmietaną; to dania znacznie łagodniejsze i lżejsze od perkeltów;

TOKAŃ – danie podobne do perkeltu, z tym, że mięso kroi się w paski, dusi się je w większej ilości wody, często robi się je z różnego rodzaju mięsa, często dodaje się warzywa i grzyby;


WIESZ, CO ZJESZ

Mając taką wiedzę możesz wreszcie udać się na Węgry i „zanurzyć” w smakowaniu tamtejszej, znakomitej zresztą, kuchni. Gulasz to czy perkelt – od tej pory to Ty zdecydujesz, co chcesz zjeść. Gdy GULASZ kliknij <<TUTAJ>>. A gdy PERKELT kliknij <<TUTAJ>>.

GULASZ PERKELT dwa bratanki
Csülökpörkölt, czyli gulasz z golonki wieprzowej to popularne danie na Węgrzech

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *