Gulasz drobiowy z warzywami w postaci brązowych pieczarek i zielonej fasolki szparagowej to danie specjalnie. Choć składniki są tradycyjne to dzięki zastosowaniu znakomitej mieszanki przypraw całe danie nabiera unikatowego smaku. Kolendra, tymianek, rozmaryn, czosnek i chilli nadają nie tylko mięsu, ale przede wszystkim sosowi niezwykłego aromatu. Ten gulasz drobiowy nie zasmakuje zatem tym, którzy jako przypraw używają jedynie soli i czasem pieprzu. Pozostali jednak powinni być zachwyceni. Zachęcam.


GULASZ DROBIOWY Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z udek kurczaka bez skóry;
  • 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • 250 gramów brązowych pieczarek;
  • 1 duża cebula;
  • dymka;
  • mieszanka przypraw suchych: kolendra, czosnek, tymianek, rozmaryn, chilli;
  • mielona kurkuma;
  • 150 ml słodkiej śmietanki;
  • sól, pieprz;

GULASZ DROBIOWY Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki (na zdjęciu jest więcej produktów, aniżeli są potrzebne do przygotowanie tego dania).

Gulasz drobiowy z warzywami składniki

2. Mięso pokrój w większą  kostkę, pieczarki na kawałki, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

pokrojone pieczarki cebula i mięso z kurczaka

3. Mieszanka przypraw zadecyduje o smaku tego dania. Wiem, że nie masz takiej mieszanki gotowej, ale bez problemu skomponujesz ją we własnym zakresie. Szczegóły znajdziesz powyżej. Suszony czosnek możesz zastąpić oczywiście świeżym.

mieszanka suchych przypraw na dłoni

4. Mięso posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz sporą ilością mieszanki przypraw. Jeżeli wolisz to przyprawy możesz wcześniej uprażyć na patelni, a następnie po przestudzeniu zetrzeć w moździerzu. Dodaj również 2 łyżeczki mielonej kurkumy. Dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso i odłóż je na bok.

przyprawione mięso z kurczaka

5. Fasolkę szparagową umyj, odkrój końcówki i pokrój na małe kawałki. Posiekaj nieco dymki.

pokrojona fasolka szparagowa i przyprawione mięso z kurczaka

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć pieczarki. Lekko je posól i smaż chwilę, aż się zrumienią.

smażenie pokrojonych pieczarek

7. Wrzuć na patelnię fasolkę szparagową i posiekaną dymkę. Dodaj nieco mieszanki przypraw i smaż kolejne 2-4 minuty.

smażenie pieczarek i zielonej fasolki szparagowej

8. Przesmażone warzywa przełóż do garnka, w którym będziesz przygotowywać gulasz drobiowy.

Gulasz drobiowy z warzywami

9. Na patelnię wrzuć mięso, posyp je odrobiną mielonej kurkumy i smaż chwilę. Wrzuć cebulę i zeszklij ją.

smażenie mięsa z kurczaka

10. Wlej na patelnię z mięsem szklankę gorącej wody i wymieszaj całość.

Gulasz drobiowy z warzywami

11. Przełóż przesmażone mięso do garnka z warzywami. Dodaj jeszcze nieco kurkumy, soli i pieprzu, jeżeli trzeba. Przykryj garnek pokrywką i duś gulasz drobiowy na wolnym ogniu 20 minut.

Gulasz drobiowy z warzywami

12. Gdy danie jest gotowe wlej słodką śmietankę. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-4 minuty, aż sos nieco zgęstnieje do żądanego przez Ciebie stanu.

doprawianie gulaszu z kurczaka śmietaną

13. Gotowy gulasz drobiowy powinien fantastycznie smakować i mieć piękny żółto-zielony kolor.

Gulasz drobiowy z warzywami


GULASZ DROBIOWY Z WARZYWAMI

Serwuj z makaronem, ziemniakami, albo np. z kaszą gryczaną.

Gulasz drobiowy z warzywami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *