Gulasz cielęcy z warzywami mojego autorstwa jest daniem bardzo tradycyjnym, łatwym i być może mało oryginalnym, ale zapewniam, że jego smak na długo pozostaje na podniebieniu. Oczywiście dobór składników uzależniony jest od pory roku, a właściwie od Twojego upodobania. Szczególnie zwróćcie uwagę jednak na małe, pyszne cebulki, które dodają fantastycznego smaku daniu. Myślę, że od tego czasu będą w Waszej kuchni częstszym gościem.


GULASZ CIELĘCY Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI

400 gramów cielęciny;[FMP]
1 czerwona papryka;
4-6 sztuk cebulek perłowych;
200 gramów małych, brązowych pieczarek;
natka pietruszki;
1-2 ząbki czosnku;
1 zielona papryczka chilli;
1 liść laurowy;
kilka płatków suszonego czosnku;
suszone chilli;
kawałek kory cynamonu;
kilka ziaren ziela angielskiego;
mąka pszenna;
gęsta kwaśna śmietana;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Gulasz cielęcy z warzywam składniki

2. Mięso pokrój w sporą kostkę. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

pokrojona w kostkę cielęcina

3. Mięso obsmaż krótko na patelni na dużym ogniu i przełóż do garnka. Wlej 1-2 szklanki gorącej wody.

duszenie mięsa

4. Na nieoczyszczoną po smażeniu mięsa patelnię wrzuć obrane cebulki perłowe. Smaż je na dużym ogniu krotko, aż nieco się zrumienią. Przełóż do garnka.

Gulasz cielęcy z warzywam

5. Na patelnię wrzuć pieczarki i szybko je obsmaż na mocnym ogniu. Obsmażone przełóż do garnka.

Gulasz cielęcy z warzywam

6. Gulasz cielęcy z warzywami przypraw solą, pieprzem. Dodaj liść laurowy, kilka płatków suszonego czosnku, suszone chilli, kawałek kory cynamonu i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś gulasz na wolnym ogniu 30-40 minut, aż mięso zmięknie.

Gulasz cielęcy z warzywam

7. W międzyczasie obierz czosnek, paprykę pokrój w grubą kostkę, posiekaj natkę pietruszki.

natka pietruszki pokrojone chili czosnek

8. Gdy mięso jest miękkie posiekaj drobno czosnek i wrzuć do garnka.

dodawanie pokrojonego czosnku do gulaszu

9. Wrzuć do garnka również czerwoną paprykę.

Gulasz cielęcy z warzywam

10. W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody 1 łyżkę mąki pszennej. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Zamieszaj, zahartuj, wlej do gulaszu.

Gulasz cielęcy z warzywam[/FMP]

11. Na koniec wrzuć do garnka natkę pietruszki; w razie konieczności dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Gulasz cielęcy z warzywami


GULASZ CIELĘCY Z WARZYWAMI

Podawaj z Twoim ulubionym dodatkiem, np. z makaronem, ziemniakami lub tak, jak ja z ryżem basmati.

Gulasz cielęcy z warzywam


A może GULASZ WEGAŃSKI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *