Gulasz cielęcy z kurkami to danie uwielbiane przez wiele osób. Niestety grzybów z roku na rok jak na lekarstwo i nie zanosi się, że się to zmieni. Gdy jednak sezon na nie w pełni koniecznie trzeba się w nie zaopatrzyć; to jedne z najsmaczniejszych grzybów. A skoro kurki to pierwsze skojarzenie gulasz cielęcy z ich dodatkiem. Doprawiam go zawsze słodką, mieloną papryką, a na koniec podbijam śmietaną (tak, jak węgierski paprykarz – jak go zrobisz dowiesz się <<TUTAJ>> ). Taki gulasz podaję najchętniej z domowymi, chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.


GULASZ CIELĘCY Z KURKAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów karczku lub łopatki cielęcej;
  • 300 gramów świeżych kurek;
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki;
  • 1 cebula;
  • masło klarowane;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;

GULASZ CIELĘCY Z KURKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Głównymi bohaterami tego pysznego dania są: 500 gramów karczku lub łopatki cielęcej oraz 300 gramów świeżych kurek. Do gulaszu dodam oczywiście słodkiej, mielonej papryki, bo ją uwielbiam.

kawałek cielęciny grzyby kurki słodka mielona papryka

2. Mięso pokrój w niedużą kostkę, posól je i dobrze popieprz.

pokrojone w kostkę mięso

3. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć pokrojoną cielęcinę. Smaż mięso na dość mocnym ogniu kilka minut, aż lekko się zrumieni.

pokrojone mięso smaży się na patelni

4. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp płaską łyżkę słodkiej, mielonej papryki i wymieszaj wszystko, aż mięso oblepi się powstałą masą. Następnie wlej na patelnię szklankę wrzącej wody i wymieszaj całość, aż powstanie gęsty sos z mięsem.

mięso smaży się na patelni

5. Zawartość patelni przelej do garnka, uzupełnij wrzątkiem tak, aby lekko przykryć mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso około 30 minut.

gulasz cielęcy z kurkami

6. Podczas, gdy mięso się dusi przygotuj grzyby. Oczyść je dokładnie i pokrój na duże kawałki, Jeżeli masz małe kurki najlepszym wyjściem będzie pozostawienie ich w całości. Niech grzyby wyglądają zawsze, jak grzyby, doda to daniu lepszego wyglądu i smaku. Ponadto obierz i pokrój w drobną kostkę jedną cebulę.

krojenie grzybów kurki

7. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego i wrzuć cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj kurki i duś wszystko około 5 minut.

przesmażenie grzybów

8. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodaj do niego kurki z patelni. Jeżeli potrzeba dolej odrobinę wody, a następnie soli i pieprzu. Duś wszystko pod przykryciem jeszcze 10 minut.

gulasz cielęcy z kurkami

9. W szklance w odrobinie zimnej wody rozpuść płaską łyżkę mąki. Następnie wmieszaj w to łyżkę kwaśnej, 18% śmietany. Dodaj chochelkę sosu z garnka, wymieszaj i przelej zawartość szklanki do garnka. Gotuj gulasz jeszcze 2 minuty.

gulasz cielęcy z kurkami

10. Gulasz cielęcy z kurkami wspaniale komponuje się z makaronem penne.

gulasz cielęcy z kurkami z makaronem penne podany


GULASZ CIELĘCY Z KURKAMI

Najlepiej jednak smakuje podany z domowymi <<PLACKAMI ZIEMNIACZANYMI>>, posypany posiekanym szczypiorkiem i okraszony kleksem kwaśnej śmietany.

gulasz cielęcy z kurkami z plackami ziemniaczanymi podany

Przepis na GULASZ CYGAŃSKI znajdziesz <<TUTAJ>>.


4 thoughts on “GULASZ CIELĘCY z kurkami”

  1. Podobnie jak moja poprzedniczka z komentarza powyżej 😉 kupiłam cielęcinę i szukałam inspiracji. Do tego miałam kurki przesmażone na maśle i też zastanawiałam się co z nimi zrobić. Wyszła pychota. U mnie z dodatkiem kaszy jęczmiennej pęczak, bo pomyślałam, że makaron dodaję do tak wielu dań, że warto tu coś innego wykombinować. Ps. Dodałam jeszcze pół szklanki wina 😉

  2. Kupiłam cielęcinę i szukałam podpowiedzi, jak ją przygotować. Spodobał mi się ten przepis i mam zamiar już jutro go wypróbować. Na pewno dodam jeszcze trochę ziół prowansalskich lub samego tymianku. Bardzo podoba mi się pomysł z kurkami i określenie, że mają wyglądać jak grzyby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *