Gulasz cielęcy po szwajcarsku, znany w zachodniej Europie pod nazwą Zurcher Geschnetzeltes jest ikoną kuchni kantonu Zurych. W tym regionie to danie dostaniesz w każdej restauracji, a i w całej Szwajcarii jest chętnie serwowane. Gulasz cielęcy po szwajcarsku to cieniutko pokrojona w paseczki cielęcina smażona na maśle z cebulą i pieczarkami, podlana białym winem i zabielona śmietaną. Najczęściej podaje się ją ze szwajcarskimi plackami ziemniaczanym nazywanymi tam ROSTI (jak zrobić prawdziwe ROSTI dowiesz się <<TUTAJ>>).


GULASZ CIELĘCY PO SZWAJCARSKU

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów cielęciny z udźca;
  • 200 gramów białych pieczarek;
  • 1 cebula;
  • mąka pszenna;
  • 3 łyżki klarowanego masła;
  • kieliszek białego wytrawnego wina;
  • 150 ml kwaśnej śmietany;
  • pół szklanki bulionu cielęcego lub wody;
  • natka pietruszki;
  • sól, biały i czarny pieprz;

GULASZ CIELĘCY GESCHNETZELTES PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Gulasz cielęcy po szwajcarsku składniki

2. Mięso pokrój w cieniutkie paseczki, a następnie posól je.

pokrojona w paski cielęcina

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy


GULASZ CIELĘCY PO SZWAJCARSKU

Zurcher geschnetzeltes podawaj z grubo tartym plackiem ziemniaczanym <<ROSTI>> lub tak, jak ja z czarnym ryżem i tartą marchewką posypane natką pietruszki.

Gulasz cielęcy po szwajcarsku