Guacamole to prawdziwa ikona kuchni meksykańskiej. Wbrew powszechnemu przekonaniu guacamole to nie pasta z awokado z dodatkiem czosnku. Owszem, bazą jest oczywiście awokado. Ale przyprawami – tak, tak właśnie, przyprawami, są pokrojone w mniejszą, bądź większą kostkę cebula, ostra papryczka i pomidor. Spróbujcie, a przekonacie się, że prawdziwa, oryginalna wersja guacamole smakuje wyśmienicie i jest świetnym dodatkiem do naprawdę szerokiej gamy dań.


GUACAMOLE

SKŁADNIKI

2 duże, miękkie awokado (najlepiej odmiany Haas);[FMP]
duży pomidor;
mała czerwona cebula;
ostra papryczka jalapeno;
mały pęczek świeżej kolendry;
1 limonka;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Guacamole składniki

2. Posiekaj drobno ostrą papryczkę jalapeno. Oczywiście jeżeli nie możesz jej dostać (często rzeczywiście jest to trudne) użyj zamiennie peperoncino lub po prostu chilli. Papryczka powinna być jednak naprawdę ostra.

papryczka jalapeno pomidor i limonka

2. Obierz i pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Pomidora pokrój w niedużą kostkę usuwając pestki i pozbawiając pokrojonego pomidora nadmiaru wody.

posiekana czerwona cebula i pomidor

3. Awokado przekrój na połowę, usuń pestki i dużą łyżką wyjmij miąższ. Przełóż owoc do miski.

usuwanie pestki z przekrojonego awokado

4. Przekrój limonkę na połowę i od razu wyciśnij z niej sok do miski z awokado. Dzięki temu owoc nie ściemnieje, co wpłynęłoby niekorzystnie na jego wygląd. Ugnieć awokado widelcem na gładką masę (nie musi byś jednolita, super gładka).

Guacamole dip meksykański oryginał

5. Do miski z awokado dodaj posiekane jalapeno, pomidora i cebulę. Tych dodatków nie powinno być zbyt wiele – mają one jedynie dodać smaku, a nie zdominować je. Szczególnie uważaj na cebulę. Wstępnie zamieszaj guacamole.

Guacamole dip meksykański oryginał

6. Bez świeżej kolendry nie ma guacamole – ile jej dodasz zależy od Ciebie. Ma ona być dobrze wyczuwalna, jednak nie powinna zdominować guacamole.

świeża kolendra

7. Drobno posiekaną kolendrę wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem (ewentualnie skrop dodatkowo sokiem z limonki) i delikatnie, acz dokładnie wymieszaj na pastę.

Guacamole dip meksykański oryginał[/FMP]

8. W środek dipu wsadź jedną z dwóch pestek usuniętych z awokado – aby dip nie ciemniał.

Guacamole dip meksykański oryginał


GUACAMOLE

Najlepiej jest przyrządzić bezpośrednio przed jego podaniem. Podawaj jako dodatek np. do mięs i pieczywa.

Guacamole dip meksykański oryginał


Spróbuj pysznej PASTY z AWOKADO do pieczywa – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “GUACAMOLE dip meksykański oryginał”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *