Grzanki z szynką w stylu kreteńskim to po prostu kromki chleba z lokalnymi, kreteńskimi specjałami. Grzanki takie po raz pierwszy jadlem w jednej z restauracji w Chanii na Krecie i zasmakowały mi bardzo. Ich odtworzenie nie było trudne, ponieważ przygotowane były z ogólnie znanych składników lokalnej kuchni. Tymi składnikami są znakomicie doprawiona wędzona polędwiczka wieprzowa zwana apaki oraz owczy ser grawiera, który jest wręcz ikoną kreteńskiego serowarstwa. Być może będziecie kiedyś na Krecie spróbujcie tych grzanek. Jeżeli nie w restauracji to w apartamencie. Bo teraz już będziecie wiedzieć o ich istnieniu i w dodatku, jak je zrobić.
GRZANKI Z SZYNKĄ
SKŁADNIKI
5 kromek wiejskiego chleba;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
GRZANKI Z SZYNKĄ SPOSÓB PODANIA
Świetnie smakują z lokalnymi oliwkami „od chłopa” i lokalnymi bananami prosto z drzewa.
Wypróbuj BRYTYJSKIE grzanki przepis <<TUTAJ>>.