Grzanki z raclette i różnymi dodatkami to szwajcarska miłość. Raclette to miękki ser, który pod wpływem temperatury szybko topi się i nabiera znakomitego smaku. Ser ten, serwowany na kilka sposobów, jest jednym z najważniejszych dań Szwajcarów. Ci uwielbiają zbierać się w swoim gronie i korzystając ze specjalnego grilla biesiadują objadając się do nieprzyzwoitości. Stopiony raclette podają wtedy ze wszystkimi możliwymi dodatkami. Jeżeli nie masz urządzenia <<RACLETTE GRILL>> nie przejmuj się. Od czego są piekarniki. A dodatki? Jakie sobie życzysz, ja w przepisie poniżej skupię się głównie na zaprezentowaniu Ci możliwości przygotowania takich grzanek. Są przepyszne, bo i ser raclette nie bez powodu ma swoją renomę.


GRZANKI Z RACLETTE

SKŁADNIKI:

  • pszenne pieczywo (najlepsza będzie ciabatta);
  • 300-400 gramów sera raclette w plastrach;
  • kilka plasterków bresaoli;
  • 50 gramów skwarków ze słoniny;
  • kilka ogórków konserwowych;
  • kilka marynowanych cebulek perłowych;
  • szczypiorek;
  • pieprz;

GRZANKI Z RACLETE PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. O ile ciabatta to moim zdaniem jedyny, najlepszy wybór na grzanki to pozostałe składniki (oprócz oczywiście sera raclette) mogą być zupełnie dowolne. Użyłem <<BRESAOLI>>, bo choć włoska to Szwajcarzy również specjalizują się w suszonej wołowinie, a tej ich dostać u nas nie można. W przeciwieństwie do bresaoli. Ogórki konserwowe i marynowane cebulki są nieodłącznymi dodatkami do szwajcarskich dań z raclette, więc musiały znaleźć się obowiązkowo. Węgierskie skwarki to fanaberia, bo czasem trzeba zgrzeszyć na całego. Ser raclette akurat przywiozłem ze Szwajcarii – tam udało mi się nabyć sezonowany 6 miesięcy. Lepiej być nie może.

grzanki z raclette składniki

2. Suszona wołowina to ciekawy dodatek do grzanek. Kilka szwajcarskich kantonów specjalizuje się w takiej wędlinie, jednak u nas jest ona nie do dostania. W jednej z popularnych sieci w Polsce można od czasu do czasu za to kupić włoską bresaolę, która z powodzeniem zastąpi szwajcarskie specjały.

cienki plaster suszonej wołowiny

3. Bresaolę i skwarki pokrój w drobną kostkę. Ogórki pokrój wzdłuż na plasterki, a marynowane cebulki odsącz z zalewy.

dodatki do raclette

4. Plastry sera umieść w niewielkim naczyniu żaroodpornym, z bochenka ciabatty zaś odkrój 4 równe kromki.

ser raclette w plastarch oraz kromki białego pieczywa

5. Ciabattę warto lekko stostować, dzięki czemu grzanki z raclette będą jeszcze lepiej smakować.

kromki chleba w tosterze

6. Mamy już komplet składników, można zatem zaczynać.

grzanki z raclette

7. Naczynie z serem raclette wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Umieść naczynie dość wysoko i nastaw grzanie od góry albo z termoobiegiem. Chodzi o to, aby ser jak najszybciej się stopił.

topienie w piekarniku plastrów sera

8. Podczas, gdy ser się topi na stostowane kromki nałóż trochę bresaoli, ogórka konserwowego i skwarków – w dowolnych kombinacjach. Dzięki takiemu zabiegów składniki te nie przypalą nam się, gdy trafią do piekarnika.

grzanki z raclette

9. Po kilku minutach grzania ser winien być piękny stopiony.

grzanki z raclette

10. Stopiony ser rozdziel na kromki. Postaraj się, aby cała kromka pokryta była serem.

UWAGA: Grzanka za chwilę trafi piekarnika. Jeżeli chleb będzie wystawał spod sera spali się.

nakładanie roztopionego sera na tostowane kromki chleba

11. Pokryte serem kromki ciabatty ułóż na kratce grillowej i wstaw do piekarnika na jak najwyższą półkę. Ustaw grzanie od góry z grillem i podkręć temperaturę do 250 stopni. Po 2 minutach ser powinien się lekko zrumienić.

grzanki gotowe do zapiekania


GRZANKI Z RACLETTE

Wyjmij grzanki z piekarnika i posyp je dodatkowo którymś ze składników, a na koniec dodaj również posiekany szczypiorek. Coś fantastycznego. Podawaj z ogórkiem konserwowym i marynowanymi cebulkami perłowymi.

grzanki z raclette


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *